Hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät aloita käräjäoikeuden kieltämiä lakkoja kolmessa sairaanhoitopiirissä. Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona järjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla.
Lakot olisivat koskeneet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanovat tiedotteessa, että kaikki työnantajien ja lainsäätäjän toimet lakkojen estämiseksi tai murtamiseksi vain pahentavat ongelmia ja ovat johtaneet hoitajien syvään loukkaantumiseen, kiukkuun ja pettymykseen.
– Näemme nyt, että esimerkiksi tehohoitajilla ei ole mitään mahdollisuutta taistella parempien työehtojen puolesta, vaikka heidän työnsä on todettu sekä oikeusistuimessa että eduskunnassa täysin korvaamattomaksi, Rytkönen ja Paavola painottavat.
Rytkönen myös kirjoitti Twitterissä, että hallituksen valmistelema potilasturvallisuuslaki, johon työntekijäpuolella on viitattu myös pakkolakina, vain pahentaa hoitajapulaa.
– Hoitajat eivät unohda, Rytkönen kirjoitti.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen Twitteristä.
Tehy ja Super ovat julistaneet koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen.
Tehyn valtuusto ja Superin liittohallitus päättivät asiasta keskiviikkona illalla.
Tehyn valtuusto päätti myös toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen, jonka yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. Super puolestaan päätti edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista.
"Tämä ei ratkea pakottamalla hoitajia töihin ja murtamalla lakkoja"
Tehyn mukaan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien nihkeys ymmärtää sote-alan ongelmien vakavuutta on pitkittänyt työehtosopimusneuvotteluita sekä syventänyt alan kriisiä ja hoitajapulaa. Neuvotteluja on käyty jo useita kuukausia.
– Nyt viimeistään pitäisi ymmärtää, että ei tämä ratkea pakottamalla hoitajia töihin tai murtamalla lakkoja. Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava, Rytkönen sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Tehy ja Super: Joukkoirtisanoutumiset etenevät – hoitajajärjestöt julistivat koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon
Lisätty kello 19.50 maininta Rytkösen Twitter-julkaisusta.