Hoitajajärjestöt eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kotihoidossa – työkiistaa sovitellaan tällä viikolla joka arkipäivä

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tällä viikolla jokaisena arkipäivänä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo, että lähellä ratkaisua ei olla. Sajavaara kuitenkin kehuu keskustelua hyväksi.

– En turhaan istuta ketään täällä, vaan keskustelun on edettävä, Sajavaara kertoo toimistonsa ilmapiiristä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä palkanmaksajapuolta edustava Kuntatyönantajat tapasivat Helsingin Bulevardilla maanantaina. Tätä edellisen kerran osapuolet olivat koolla torstaina.

Julkisen alan hoitajat ovat olleet vailla työehtosopimusta maaliskuun alusta asti. Neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy valmistelee joukkoirtisanoutumisia erikoissairaanhoidossa ja Super kotihoidossa.

Helsingin kotihoidon lakko kielletty miljoonan euron sakon uhalla

Käräjäoikeus on kieltänyt hoitajien huomisen lakon aloittamisen Helsingin kaupungin kotihoidon palveluissa. Asiasta kertoi tuoreeltaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhteyspäällikkö Hanna Laine STT:lle. STT on lisäksi nähnyt Helsingin käräjäoikeuden päätöksen asiassa.

Päätöksellään Helsingin käräjäoikeus hyväksyy Helsingin kaupungin tekemän turvaamistoimihakemuksen lakon estämiseksi. Päätöksellä lakko on kielletty miljoonan euron sakkojen uhalla. Käräjäoikeuden päätöksestä ilmenee, että miljoonan euron uhkasakkovaatimus tuli alkujaan Helsingin kaupungilta.

Sakko koskee kumpaakin lakkovaroituksen antanutta hoitajajärjestöä, Tehyä ja Superia, erikseen.

– Odotamme nyt järjestöjen reagointia päätökseen, Laine sanoo.

Myös aiemmissa päätöksissä samansuuruinen sakko

Järjestöjen lakkovaroitus, joka koskee Helsingin kaupungin eteläisen palvelualueen kotihoitoa, on STT:n tietojen mukaan edelleen voimassa. Lakon on määrä alkaa huomenna kello 00.01 ja kestää neljä päivää.

Viime keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajajärjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla kolmessa sairaanhoitopiirissä. Myös tuolloin päätöksiin sisältyi miljoonan euron suuruiset uhkasakot.

Tuolloin hoitajajärjestöt eivät ryhtyneet uhmaamaan käräjäoikeuden päätöksiä vaan tiedottivat seuraavana päivänä peruneensa lakot.

Eduskunta käsittelee parasta aikaa potilasturvallisuuslakia. Lain toinen käsittely alkoi kello 12, ja eduskunnan on määrä äänestää lain hyväksymisestä viiden jälkeen iltapäivällä.

Lailla voitaisiin velvoittaa hoitajia suojelutyöhön ja annettaisiin aluehallintovirastoille mahdollisuus siirtää tai keskeyttää lakkoja.

Tehy ja SuPer eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kotihoidossa

Tehyn ja SuPerin hallitukset päättivät tänään toimia turvaamistoimipäätöksen mukaisesti.

Näin ollen järjestöt eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä huomenna tiistaina.

– Kaikki hoitajien tähän mennessä alkamaan ilmoitetut lakot on nyt kielletty käräjäoikeuden päätöksin. Toisaalla eduskunta puolestaan on ahkeroinut viedäkseen hoitajilta loputkin mahdollisuudet työtaisteluihin. Vähän on vaikea ymmärtää, mihin eduskunnan säätämää pakkotyölakia tässä tarvitaan, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi tiedotteessa.

– Olisiko nyt vihdoin viimeiset hetket ryhtyä hoitamaan itse ongelmaa eli hoitajapulaa. Aloitetaan parantamalla palkkausta ja työoloja. Se on oikeasti ainoa keino turvata kansalaisille heille perustuslain mukaan kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelut, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa.

Molemmat järjestöt kertovat jatkavansa joukkoirtisanoutumisen valmistelua.

Juttua päivitetty 19.9.2022 kello 19.11.

Lue myös:

    Uusimmat