Eduskuntaan tehtiin historiallinen kotietsintä, kun Tony Halme ampui kotonaan – Timo Vornasen kohdalla toimittiin toisin

Voiko Timo Vornanen jatkaa poliisina ja kansanedustajana? Näin vastaavat entiset poliisikansanedustajat 1:29
Voiko Timo Vornanen jatkaa kansanedustajana tai palata poliisiksi? Näin arvioivat Murharyhmän entiset poliisikansanedustajat.

Poliisitaustainen kansanedustaja Timo Vornanen ampui luvallisella aseellaan 26. huhtikuuta Helsingin keskustassa Bar Ihkun edustalla. Poliisi on takavarikoinut Vornasen aseet, mutta kotietsintää ei ole tarvinnut tehdä eduskuntaan.

Vornasella oli lupa useampaan aseeseen ja tuona iltana hänen käytössään ollut CZ 92 -pistooli oli hänellä "täysin laillisesti hallussa". Vornanen on poliisin mukaan kokenut tulleensa uhatuksi ennen aseen käyttöä.

Vornanen ampui pistoolilla yhden laukauksen, joka osui maahan eikä kukaan loukkaantunut. 

Rikospaikan Murharyhmässä keskustellaan Vornasen ampumistapauksesta. Vornasen tapaus on tuonut monelle mieleen heinäkuun vuonna 2003, kun perussuomalaisten silloinen kansanedustaja Tony Halme ampui päihtyneenä kotonaan Helsingin Tarkk’ampujankadulla. Asunnossa oli Halmeen lisäksi paikalla tämän vaimo.

Poliisi sai hälytyksen paikalle varhain aamulla, kun naapuri heräsi huutoon. Halmeella ja hänen vaimollaan oli ollut riitaa, jonka päätteeksi Halme ampui pistoolilla.

Historiallinen kotietsintä

Entinen kansanedustaja ja Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön entinen päällikkö Kari Tolvanen toimi tuolloin Halmeen ampumistapauksen tutkinnanjohtajana.

Tolvanen kertoo Murharyhmässä, että tutkinnan aikana eduskuntaan tehtiin kotietsintä. 

– Teimme tuolloin Suomen tasavallan ensimmäisen kotietsinnän eduskuntaan. Siitä on 20 vuotta aikaa ja se on jäänyt historiankirjoihin. Olisi historiallinen tapahtuma nytkin, jos tämän Vornasen tutkinnan aikana tehtäisiin kotietsintä eduskuntaan, Tolvanen sanoo.

– Kaikki (Vornasen) hallussa olevat aseet otetaan poliisin haltuun, oli ne missä tahansa. Tutkinnassa voidaan varmistaa, että aseita ei ole eduskunnassa, toinen entinen kansanedustaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo.

Vornasen ampumistapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jukka Larkion mukaan eduskuntaan ei ole ollut tarvetta tehdä kotietsintää tutkinnan aikana. 

Vornasen kotiin Joensuuhun tehtiin sen sijaan kotietsintä ja hänen aseensa takavarikoitiin poliisin haltuun.

Larkio kertoi jo aiemmin MTV Uutisille, että Vornanen ei ole säilyttänyt asetta työpaikallaan eduskunnassa. Toissa viikolla baariin mennessään hän oli hakenut aseen tiettävästi asunnoltaan, joka sijaitsee lähellä eduskuntaa ja Bar Ihkua, jonka ulkopuolella ampuminen tapahtui yöllä.

Murharyhmä keskustelee Timo Vornasen ampumistapauksesta laajemminkin ja siitä, voiko hän jatkaa työtään kansanedustajana ja poliisina. Katso koko keskustelu täältä:

Entiset poliisikansanedustajat ihmettelevät Timo Vornasen toimintaa 12:05

Lue myös:

    Uusimmat