Suora lähetys: Eduskuntatalo on töhritty verenpunaisella värillä

Mediasisältö LIVE
Suora lähetys Eduskuntatalolta.

Eduskuntatalon pylväitä on töhritty verenpunaisella värillä. Poliisi on ottanut kiinni kymmenen henkilöä.

Ainakin kahdeksaa Eduskuntatalon pylvästä on töhritty verenpunaisella värillä. 

Väriä on pylväissä useiden metrien korkeudessa. Myös Eduskuntatalon portaissa näkyy punaista väriä.

Töhryjä pestään parhaillaan pois.

Poliisin mukaan Eduskuntatalon portaille jäi tapahtuneen jälkeen kymmenen henkilöä, jotka poliisi otti kiinni. 

Kiinniottotilanne sujui rauhallisesti, poliisi kertoo tiedotteessaan. 

Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä vahingontekona.

Helsingin Sanomien mukaan Eduskuntatalolla istuvilla mielenosoittajilla on kylttejä, joissa lukee ruotsiksi "förbjud torvbrytning" eli suomeksi "kielletään turpeennosto".

Ryhmän nimi on HS:n mukaan Återställ våtmarker, joka on ruotsalainen ympäristöjärjestö. Verkkosivuillaan se kertoo pyrkivänsä "rauhanomaisen vastarinnan" keinoin lopettamaan turpeen kaivuun ja palauttamaan kosteikot.

Elokapina mukana

Myös Elokapina on mukana mielenosoituksessa. Elokapina on jakanut kuvapalvelu Instagramin tarinat-osiossa kuvia ja videota mielenosoituksesta.

– Suomalainen valtionyhtiö Neova louhii turvetta Ruotsissa ennennäkemättömällä tavalla ja aiheuttaa enemmän päästöjä kuin kaikki Ruotsin kotimaan lennot yhteensä, Elokapina kirjoittaa tarinassaan.

– Neova on Ruotsin suurin turvetuottaja ja vastaa 72 prosentista Ruotsin turvetuotannosta. Valtionyhtiö nostaa siis tukia samalla kun tuhoaa turvesoita Ruotsissa, Elokapina jatkaa.

Återställ Våtmarker kertoo teosta Facebookissa. Ympäristöjärjestön mukaan ryhmän ja Elokapinan viesti Suomen hallitukselle ja Neovalle on, että "juhlat ovat ohi".

– Lopettakaa fossiilisten polttoaineiden tuet ja kieltäkää turpeen kaivuu, Återställ Våtmarker kirjoittaa Facebookissa.

– Tämä on viesti, jota ette voi sivuuttaa. Vaakalaudalla eivät ole vain meidän elämämme, vaan myös kaikkien tulevien sukupolvien elämät, ryhmä jatkaa.

Teko kuvattiin

Återställ Våtmarkerin julkaisemalla videolla näkyy, miten joukko henkilöitä kävelee Eduskuntatalon portaita ja ottaa esille palosammuttimia, jotka oli ilmeisesti täytetty punaisella väriaineella. Useat henkilöt kuvaavat tapahtumaa.

Eduskuntatalon töhrimisen jälkeen mielenosoittajat istuvat alas. Heidän valkoisilla t-paidoillaan on tekstit "turve on fossiilista ja "torv är fossilt". Liki 50 minuuttisella videolla näkyy poliisien saapuminen paikalle ja mielenosoittajien kantaminen pois Eduskuntatalolta.

Eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsbergin mukaan punainen väri levitettiin Eduskuntataloon palosammuttimella. 

Poliisi sai ilmoituksen asiasta noin kello kahdeksalta keskiviikkona.

Eduskuntatalon sisätiloja ei ole töhritty, poliisista kerrotaan. Elokapinan mukaan töhrintään käytetty väri on vesiliukoista.

Eduskunta on jatkamassa toimintaansa normaalisti kello 10 alkavalla budjetin lähetekeskustelulla.

Lue myös:

    Uusimmat