Eduskuntatalo töhrittiin keskiviikkoaamuna punaisella värillä.
Eduskuntatalon punaisella värillä töhriminen on "taiteellinen tempaus", kertoo Elokapinan median yhteishenkilö Valpuri Nykänen MTV Uutisille.
Nykäsen mukaan itse töhrimisen todistaminen vaikutti häneen "voimakkaasti".
– Tämä oli äärimmäisen tunteita herättävä teos, Nykänen sanoo MTV Uutisille.
– Ainakin minulle henkilökohtaisesti tämä ajoi kotiin sen tosiasian, missä me nyt elämme, hän kertoi.
MTV Uutiset kysyi Nykäseltä, symboloiko töhrimiseen käytetty punainen väri verta. Lyhyen miettimisen jälkeen Nykänen vastaa myöntävästi.
– Hallituksella ja Suomen valtiolla on verta käsissään, Nykänen sanoo.
Lue myös: Kansanedustajat tuomitsevat Eduskuntatalon töhrimisen: "Suora hyökkäys"
Yhtiö kiistää Elokapinan väitteen
Nykäsen mukaan töhrimisessä käytettiin "todella helposti pestävää" vesijauhoseosta. Ensimmäinen yritys pestä väri Eduskuntatalon pylväistä ei poistanut kaikkea maalia.
Elokapina ja ruotsalainen Återställ våtmarker ovat kertoneet töhrineensä Eduskuntatalon protestina Suomen valtion turvepolitiikalle. Erikseen on mainittu Suomen valtionyhtiö Neova.
Nykäsen mukaan Neova jatkaa Ruotsissa turpeen nostamista, mikä on Suomen sisällä todettu liian kestämättömäksi.
– Suomen valtio aktiivisesti ja avokätisesti tukee fossiiliteollisuutta, erityisesti turpeen tuotantoa ja muita ympäristölle haitallisia aloja, Nykänen sanoo.
Neovan mukaan ruotsalaisessa mediassa ja sosiaalisessa mediassa on toistuvasti virheellisesti väitetty, että yhtiö on siirtänyt turvetuotantonsa Ruotsiin, koska se on Suomessa kiellettyä.
Yhtiö tuotti viime vuonna Suomessa turvetta yli viisi miljoonaa kuutiota ja Ruotsissa alle 1,5 miljoonaa kuutiota, Neova sanoo tiedotteessa. Tänä vuonna suunnitellut tuotantomäärät ovat samaa tasoa, yhtiö lisää.
Eduskuntatalon töhrimisen tarkoitus ei ole kritisoida demokraattista järjestelmää, Elokapinan Nykänen sanoo. Sen sijaan mielenilmaus on suunnattu hallituksen toimintaa vastaan.
– Tuomme esiin, että [kansanedustajien] toiminta ja välinpitämättömyys tekevät kestämättömästä kulutuksesta ja tuotannosta halpaa ja kannattavaa, Nykänen sanoo.