Kansanedustajat tuomitsevat Eduskuntatalon töhrimisen: "Suora hyökkäys"

Kansanedustajien ensimmäiset kannanotot Eduskuntatalon töhrimiseen verenpunaisella värillä ovat hyvin kriittisiä.

Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) mielestä kyse ei ole mielenosoituksesta.

– Tämä on suora hyökkäys Suomen Tasavallan demokratiaa ja parlamentarismia vastaan! Lintilä kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoo olevansa turvetuotannon kannalla ja tämä "operaatio Eduskuntatalolla" vahvistaa hänen näkemystään.

– Mieltä saa osoittaa, mutta vahinkoja ei saa aiheuttaa, Satonen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Eduskuntatalon pylväitä töhrittiin maanantaiaamuna verenpunaisella värillä. Poliisi on ottanut kiinni kymmenen henkilöä. Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä vahingontekona.

Keskustan kansanedustajan Pekka Aittakummun mukaan tämänkaltaiset mielenilmaukset ovat "väärin ja irvokkaita".

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) pitää tekoa "järkyttävänä".

– Tällaisesta kulttuurihistoriallisen rakennuksen törkeästä turmelemisesta pitää saada kunnon rangaistukset. Sabotaasi on samalla myös hyökkäys kansan demokratiaa kohtaan, Laiho kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Myös Helsingin kaupungin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) tuomitsee teon.

– Mielenosoitusoikeus on pyhä ja kansalaistottelemattomuus yksi hyvä toiminnan muoto. Vaikka asia on oikea, teko voi olla väärä. Nyt on, Arhinmäki kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Maali voi sopia moneen paikkaan, mutta ei arvokkaan historiallisen rakennuksen seinään, hän jatkaa.

Kaksi ryhmää

Mielenosoitukseen osallistuivat ruotsalainen Återställ våtmarker ja Elokapina.

Helsingin Sanomien mukaan Eduskuntatalolla istuvilla mielenosoittajilla on kylttejä, joissa lukee ruotsiksi "förbjud torvbrytning" eli suomeksi "kielletään turpeennosto".

Ryhmän nimi on HS:n mukaan Återställ våtmarker, joka on ruotsalainen ympäristöjärjestö. Verkkosivuillaan se kertoo pyrkivänsä "rauhanomaisen vastarinnan" keinoin lopettamaan turpeen kaivuun ja palauttamaan kosteikot.

Punainen väri levitettiin Eduskuntataloon palosammuttimella, eduskunnasta kerrotaan.

Myös Elokapina on mukana mielenosoituksessa. Elokapina on jakanut kuvapalvelu Instagramin tarinat-osiossa kuvia ja videota mielenosoituksesta.

– Suomalainen valtionyhtiö Neova louhii turvetta Ruotsissa ennennäkemättömällä tavalla ja aiheuttaa enemmän päästöjä kuin kaikki Ruotsin kotimaan lennot yhteensä, Elokapina kirjoittaa tarinassaan.

– Neova on Ruotsin suurin turvetuottaja ja vastaa 72 prosentista Ruotsin turvetuotannosta. Valtionyhtiö nostaa siis tukia samalla kun tuhoaa turvesoita Ruotsissa, Elokapina jatkaa.

Eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsbergin mukaan punainen väri levitettiin Eduskuntataloon palosammuttimella.

Poliisi sai ilmoituksen asiasta noin kello kahdeksalta keskiviikkona.

Eduskuntatalon sisätiloja ei ole töhritty, poliisista kerrotaan. Elokapinan mukaan töhrintään käytetty väri on vesiliukoista.

Eduskunta on jatkamassa toimintaansa normaalisti kello 10 alkavalla budjetin lähetekeskustelulla.

Lue myös:

    Uusimmat