Eduskunnan töhrinnässä käytettiin graffitimaalareiden hoksaamaa kikkaa

Eduskunnan pilarien värittäminen sammuttimien avulla on graffitimaalareiden jo pidempään tuntema menetelmä.

Eduskunnan julkisivu sotkettiin tänä aamuna punaisella värillä niin, että rakennuksen pylväät olivat punaisena useiden metrien korkeuteen asti. Punaista väriä valui myös pitkin Eduskuntatalon portaita. Jälkiä on pesty pois keskiviikkopäivän aikana.

Tutkijatohtori Malin Fransberg Nuorisotutkimusseurasta kertoo, että tekniikkaa tiedetään käytetyn graffitikulttuurissa jo jonkin aikaa.

– On keksitty, että tyhjennetty palosammutin voidaan täyttää toisella aineella. Niin on mahdollista hyvin nopeasti värittää laaja alue, hän kertoo MTV Uutisille.

Maalareiden "asevarustelussa" kehitetyssä tekniikassa sammutin täytetään maalilla ja paineistetaan käyttökuntoiseksi. Maalilla täytetty sammutin suihkuttaa väriaineen painella useiden metrien päähän ja suurelle alueelle, kun verrataan esimerkiksi perinteiseen spraymaalitölkkiin.

Tutkija: Elokapinan toiminta ei graffitikulttuuria

Fransberg kuitenkin painottaa, että aktivistien teko ei varsinaisesti liity graffitikulttuuriin, vaan Eduskuntataloa on maalattu aivan toisessa kontekstissa.

Elokapina pyrkii avoimesti ja näkyvästi ottamaan kantaa. Koska se pyrkii viestimään suurelle yleisölle, se on valinnut kohteeksi Eduskuntatalon.

– Graffitikulttuurissa ei tehdä asioita poliittisessa mielessä, vaan keskustellaan enemmän oman alakulttuurin piirissä, Fransberg sanoo.

Aktivistit maksimoineet saamansa huomion

Eroa on myös siinä, että kun Elokapinalaiset jättäytyvät kiinni ja tekevät teot kasvoillaan, graffiteja tekevien tarkoitus on toimia anonyymisti. Tämä heijastelee päämäärien erilaisuutta. 

Fransberg arvioi, että maalausisku kohdistettiin Eduskuntataloon, koska niin aktivistit ovat voineet maksimoida saamansa huomion. Eduskuntatalo myös symbolisoi Suomen valtiota ja sitä kautta aktivistit yrittävän nostaa keskustelun suoraan eduskuntaa.

Fransbergin mukaan tapa saada huomiota oli myös tehokas. Vilkkaalla pääkaupunkiseudulla heti aamusta Eduskuntatalon maalaaminen huomataan helposti.

Elokapina: Väri helposti pestävää

Elokapina kertoi julkaisussaan Instagram-palvelussa, että teossa käytettiin vesiliukoista väriä. Sen mukaan käytetty vesijauhoseos on todella helposti pestävää. 

Helsingin Sanomien haastattelun mukaan tyhjät vaahtosammuttimet oli täytetty maissitärkkelyksellä ja punaisella värillä. Lehden mukaan se vaikutti lähtevän helposti paikalla käytetyllä hiekkapesurilla.

Järjestö luonnehtii tekoa "taiteelliseksi tempaukseksi".

– Tämä oli äärimmäisen tunteita herättävä teos, Elokapinan median yhteishenkilö Valpuri Nykänen sanoi MTV Uutisille.

Elokapina kertoi tiedotteessa maalaamisen motivaattoriksi halun kiinnittää huomiota siihen, että Suomen valtionyhtiö Neova kaivaa turvetta Ruotsissa. Elokapina ja töhrytempaukseen osallistunut ruotsalainen Återställ Våtmarker vaativat Neovan turvetuotannon lopettamista Ruotsissa.

Lue myös:

    Uusimmat