Eetun viinanhuuruinen opiskeluvuosi päättyi lääkärin soittoon: "Sairaalaan piti lähteä heti"

Eetun totaalinen elämäntapamuutos: alkoholin suurkuluttajasta SM-kultamitalistiksi vuodessa 0:17
KATSO MYÖS VIDEO: Eetu Pitkäsen epäuskoinen voitonhetki Men’s physique SM-kilpailussa Lahdessa lokakuussa 2024.

Eetu Pitkänen sairastui haimatulehdukseen runsaan alkoholinkäytön seurauksena. Lääkärit tekivät selväksi, että seuraava tippa alkoholia voisi tappaa nuoren miehen. Siitä alkoi muutos, joka teki Eetusta SM-voittajan.

Vuoden 2022 syksy oli Eetu Pitkäselle muutosten aikaa. 25-vuotias nuorukainen aloitti tietojärjestelmätieteen opinnot yliopistossa ja erosi parisuhteesta. Alkoi opiskelijabileiden värittämä vuosi.

Viina virtasi vähintään kerran viikossa, eikä annoksia laskettu. Hurjaa tahtia jatkui lähes vuoden, kunnes kesällä 2023 Eetun ylävatsaan iski äkillinen kova kipu. 

Eetu lähti sairaalaan, mutta verikokeiden jälkeen hänet lähetettiin takaisin kotiin. Pian puhelin soi, ja lääkäri kertoi nuoren miehen sairastuneen haimatulehdukseen.

Puhelu oli outo, sillä lääkäri sanoi tarkalleen, että "onneksi olkoon, sinulla on haimatulehdus, no vitsi vitsi".

Eetu ehti hetken luulla, että lääkäri vitsaili vakavasta diagnoosista, eikä hänellä olisikaan haimatulehdusta.

Lääkäri korjasi, että kyllä on ja sairaalaan piti lähteä heti siltä varalta, että tarvittaisiin leikkaus. 

Eetu meni shokkiin, sillä oli jo ennakkoon etsinyt netistä tietoa, mistä vatsakipu voisi johtua. 

– Tiesin, että asia on vakava.

Terveyskirjaston mukaan äkilliseen haimatulehdukseen sairastuneista noin kymmenen sadasta tarvitsee tehohoitoa ja 2–3 kuolee. Tavallisimmat äkillisen haimatulehduksen aiheuttajat ovat alkoholi sekä sappitiehytkivet.

Äkillisen haimatulehduksen tyypillinen oire on voimakas vyömäinen ylävatsakipu, joka saattaa säteillä selkään. Yleensä esiintyy lisäksi pahoinvointia ja joskus oksentelua.

Hyvästit humaloille

Eetulle äkillisen haimatulehduksen aiheutti runsas alkoholinkulutus. 

Hän oli juuri ennen vatsakivun alkamista palannut lomamatkalta. Lomalla juhlittiin runsaasti ja bileiltojen aikana hän oli juonut aina noin litran vahvaa alkoholia.

Matkalla sairaalaan vitsailin kaverilleni, että hyvä reissu oli, nyt iskeekin sitten kuolema, mutta hyvä, ettei vielä matkalla iskenyt. 

En tiedä, miten paljon pelko puhui siinä. Ehkä halusin käsitellä asiaa huumorin kautta, koska tilanne oli niin vakava.

Lopulta haimatulehdus hoitui runsaalla nesteytyshoidolla ja noin vuorokauden levolla sairaalassa.  

Ennen lähtöäni useat lääkärit ja hoitajat pitivät minulle puhuttelun, jossa tekivät selväksi, etten enää koskaan voisi juoda alkoholia.

Eetu vannoi, että jättäisi alkoholin siihen paikkaan, mutta hoitohenkilökunta ei tuntunut uskovan nuorta miestä.

He vain naureskelivat, että ovat nähneet näitä alkoholisteja ja haimapotilaita. Aina he palaavat hoitoon samasta syystä.

Osa lääkäreistä on sitä mieltä, että puoli lasillista kuohuvaa juhlissa silloin tällöin ei olisi Eetulle vaaraksi. Toisaalta huonolla tuurilla tippakin voi tappaa tai ainakin johtaa uuteen tulehdukseen.

Siitä hetkestä alkaen olen ollut absolutisti, vaikka vain muutamaa kuukautta aiemmin kauhistelin ystävilleni, mitä vapaa-ajalla tekisimme, jos emme voisi käyttää viikonloppujamme juomiseen.

Vapautuneelle ajalle löytyi tarkoitus

Kun humaltuminen ei enää ollut mahdollista, Eetu kävi opiskelijatapahtumissa selvinpäin. Juhlissa ramppaaminen kuitenkin vähentyi.

Minulla oli paljon enemmän aikaa ja energiaa käytettävissäni. Aloin miettiä, mitä sillä tekisin.

Eetu muisti kämppiksensä joskus maininneen, että miesten fitnessurheilun kilpailulaji Men's Physique voisi sopia urheilulliselle miehelle.

Otin yhteyttä Bull Mentulaan, joka ohjasi minut kollegansa Sami Tuovisen luo. 

Tuosta puhelusta alkoi suuri muutos.

Tuovinen otti Eetun valmennettavakseen. Ensimmäiseksi tavoitteeksi he ottivat vuoden päästä järjestettävät Men's Physique -sarjan SM-kilpailut. 

Pelkkä kisoihin osallistuminen ei riittänyt Eetulle. Hän lähti tavoittelemaan kilpailusta paikkaa kolmen parhaan joukossa.

Arki täyttyi kuntosalitreeneistä, ruokien punnitsemisesta, lihasten kasvattamisesta ja hyvistä yöunista.

Suoraan kultamitalistiksi

Lokakuussa 2024 Eetu seisoi tuomariston edessä Lahdessa kuuden parhaan joukossa. 

En ollut uskoa, kun ennen toisen ja ensimmäisen sijan julkistamista jäljellä oli enää vieressäni seisova isolihaksinen kisakumppanini ja minä.

Sitten lihaksikkaampi kaveri pääsi toiselle sijalle. Tajusin voittaneeni koko kisan ja koko vuoden tunteet purkautuivat siihen paikkaan.

Eetu Pitkänen kultamitali kaulassa
Eetu yllätti itsensä ja valmentajansa voittamalla ensimmäiset SM-kilpailunsa.

Kultamitalin lisäksi Eetu ansaitsi suorituksellaan MM-kisapaikan. Maailmanmestaruuden yrittämisen aika ei kuitenkaan ole vielä, sillä tämän vuoden kisat käydään Iranissa, jonne Suomi ei lähetä kilpailijoitaan.

Sen sijaan Eetu lähtee kokeilemaan menestystään muutaman viikon päästä kansainvälisiin kisoihin Espanjaan. Toiveena on finaalipaikka.

Eetulla on tavoitteena osallistua myös joko kevään 2026 tai 2027 EM-kilpailuihin, joista hän niin ikään tavoittelee finaalipaikkaa.

Jos oikein hienosti sattuu käymään, pääsisin kolmen parhaan joukkoon. Valmentajani mukaan minulla on hyvä geneettinen rakenne ja pääkoppa tehdä tätä pitkäjänteisesti.

Tässä on kaikki mahdollisuudet päästä lajissa juuri niin pitkälle kuin itse haluan, Eetu hymyilee.

Eetu osallistuu ainoastaan dopingtestauksen alaisiin kisoihin, sillä ei aio tai halua pilata kehoaan "millään aineilla".

Erilainen krapula

Täydellinen luopuminen alkoholista on ollut helpompaa kuin Eetu etukäteen osasi odottaa.

Fitness on auttanut. Olen nöyrä, mutta myös ylpeä tekemästäni muutoksesta ja saavutuksistani.

Eetun ystävät ovat olleet tukena raittiudessa. 

– Kerran pidin juhlissa toisen henkilön alkoholijuomaa ja kaverini löi sen pois kädestäni kysyen mitä oikein puuhaan, Eetu naurahtaa.

Sopivasti paheita pitää silti Eetunkin elämässä olla. Kisavoittoaanhän juhlisti kunnon sokeriövereillä.

Heti kisapaikalla söin suklaata, keksiä ja karkkia kisakavereiden kanssa. Illaksi oli ystävien kanssa varattu pöytä ravintolasta, jossa söin kaksi alkupalaa, hampurilaisen ja kaksi jälkiruokaa.

Kotona Eetu jatkoi herkuttelua vielä suklaalla ja muilla makeisilla.

Seuraavan päivän olikin sitten vatsa sekaisin ja olo kuin krapulassa. Siinä sai muistutuksen, millaista se oli, Eetu naurahtaa.

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat