Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon valinta keskustan puheenjohtajaksi jo ensimmäisellä kierroksella oli pienoinen yllätys, myös hänelle itselleen.
Nyt Saarikon on selätettävä kolmipäinen peto, jotta hän pystyy lunastamaan puolueväen antaman valtakirjan, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Annika Saarikko sai puheenjohtajavaalissa 1157 ääntä.
Puoluekokouspaikalla tunnelma oli vähintäänkin erikoinen, eikä syynä ollut vain se, että väki oli hajautettu etäyhteyksien päähän koronatilanteen vuoksi.
Aina kun kaksi keskustalaista kohtasi puheenaiheena oli istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin ja tiede- ja kulttuuriministeri Annikan Saarikon keskinäinen kemia puheenjohtajakamppailun aikana. Katri Kulmuni suhtautui läpi kampanjakiertueen jäätävästi, jopa vihamielisesti haastajaansa. Tämä horjutti Saarikkoa, eikä hän loistanut kiertueella odotetulla tavalla.
Puolueen sisäisillä keskustelupalstoilla kahden kärkiehdokkaan kannattajien käytös oli suorastaan ruokotonta, kertoo keskustavaikuttaja. Kovapäiseen taisteluun eivät syyllistyneet vain Kulmunin fanaattiset kannattajat, myös Saarikon tukijat osasivat likaisen pelin.
Kulmuni oli menettänyt otteensa eduskuntaryhmästä jo ennen puoluekokousta. Hänen kannattajansa pitivät kuitenkin epäoikeudenmukaisena, että Kulmunin ei annettu näyttää kynsiään ensi kevään kuntavaaleissa. Kannatuspuheenvuoroissa Kulmunin tukijoissa oli vanhempaa väkeä, äänenpainoissa oli väyrysläinen sävy.
Puolue hajalla jo ennen puheenjohtajakisaa
Saarikon on ensimmäiseksi saatava häneen vihamielisesti suhtautuva porukka taas mukaan. Asiaa ei helpota, että koronan takia puoluekokous on kaksipäiväinen, eikä Oulussa kuulla tärkeää linjapuhetta. Silläkin olisi voinut saalistaa muutaman keskustasielun takaisin.
Saarikon oman tulkinnan mukaan valinta ensimmäisellä kierroksella oli vahva viesti kenttäväeltä. Tulehtunut tilanne piti rauhoittaa.
Ja onhan puolue kriisissä, jos se joutuu vaihtamaan puheenjohtajaa vain vuoden jälkeen. Näin Saarikko MTV:n Uutisextran haastattelussa.
– On selvää, että puolue ei ollut yhtenäinen ennen tätä kisaa. Eihän tällaista muuten olisi syntynyt.
Voiko puolueen tilan kuitata selvemmin?
Vasemmiston taipuisa apupuolue
Saarikon seuraava haaste on hallituksen budjettiriihi sekä kovaa kyytiä heikkenevä taloustilanne. Kaipola, Finnair ja matkailualan ahdinko ovat vasta alkusoittoa.
Keskusta on pitänyt kovaa ääntä työllisyystoimien ja rakenteellisten uudistusten tarpeesta sekä erityisesti vientiteollisuuden kilpailukyvystä. Se on hallituksen uusi kokoomus. Keskustan mielestä ilman sitä taloudenpito olisi täysin holtitonta.
Mutta entäpä jos lopputulos on omien joukkojen silmissä se, että keskusta taipuu kaikkeen ja se on vain vasemmistovetoisen hallituksen heikko apupuolue? Kovia puheita, mutta vähän villoja.
Saarikko on valovoimainen, hyvä esiintyjä ja taitava ihmisten kohtaamisessa. Hän on hyvinvointipoliitikko, mutta perinteisen puolueen johdossa hänen on otettava talous ja ulkopolitiikka paremmin haltuun.
Matti Vanhanen on sanonut että hän ei aio pysyä valtiovarainministerinä koko vaalikautta. Saarikko ei vielä tänään halunnut ottaa kantaa siirtyykö hän Vanhasen jälkeen hallituksen keskeisen salkun hoitajaksi.
Ei mikään unelmahomma seuraavien eduskuntavaalien alla.
Miten puolue nostetaan kannatussuosta?
Sitten se kovin haaste.
Keskusta romahti viime eduskuntavaaleissa. Kannatus on pysynyt sitkeästi kymmenen prosentin tuntumassa, eikä kukaan tiedä, onko pohjakosketusta edes nähty.
Se on ollut puolueelle kova pala. Puolueelle jolla on ison kansanliikkeen geenit.
Puheenjohtajaehdokkaat puhuivat Oulussa puolueen itseluottamuksen palauttamisesta ja sitä kautta suomalaisten luottamuksen palauttamisesta puolueeseen. Uutta alkua on helppo julistaa, mutta tässä puoluekokouksessa ei kuultu lääkkeitä miten uusi nousu tehdään.
Vuosi sitten Kulmuni lupasi, että keskustan pitää palata 20 prosentin puolueeksi. Saarikko ei tee samaa virhettä ja hirtä asemaansa tiettyyn lukuun.
Kannatuksen pitää hilautua ylöspäin. Puolueväelle ei kelpaa muu kuin kova tulos huhtikuun kuntavaaleissa.