Eeva Lehtimäen kommentti: Ihmisoikeudet eivät ole irtokarkkitiski – Orpo joutuu taas selittelemään

Suomi jäi Ville Tavion päätöksellä pois Ukraina-liittoumasta – syynä maininta seksuaalivähemmistöistä 5:22
Katso video: Näin Ville Tavion päätökseen on tänään reagoitu.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) on poikennut Suomen ulkopoliittisesta linjasta, jos selontekoja pidetään ministerin toiminnan ohjenuorana. Pääministerin pinna näyttää venyvän loputtomasti perussuomalaisten kohdalla. Tällä kertaa kyse oli kansanedustajien sijaan kuitenkin ministeristä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Hallituksen ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) toiminnassa toistuu sama kaava. 

Hallituksen johtajana ja yhtenäisyyden vaalijana pääministeri Orpo vakuuttaa kerta toisensa jälkeen, että hallituksella on nollatoleranssi rasismiin tai että Suomen hallituksen ulkopoliittinen linja ei ole muuttunut.

Tämä sen jälkeen, kun toiseksi suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) on karnevalisoinut koko rasisminvastaisen työn poseerauskampanjaksi tai kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps.) kengänkiillotukseksi. 

Välissä on ehditty haukkua myös suomalaiset yritysjohtajat samaisen Mäkelän toimesta. 

Kuinka monta yksittäistapausta on linjan muutos? 

Tänään ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) sai aikaan kohun, kun MTV uutisoi Tavion estäneen Suomen jäsenyyden Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumassa. 

Virkamieslähteiden mukaan viimekätisenä syynä oli, että usean maan liittouman on tarkoitus edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa ja asemaa. Ryhmän oli myös tarkoitus tukea jälleenrakennusvaiheessa naisten ja tyttöjen tilannetta. 

Pääministerin mukaan päätös oli Tavion, mutta yksittäistapaus ei muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa. 

Niinpä. Yksittäistapauksia alkaa kertyä ja lapsi sanoisi kuten HC Andersenin sadussa, että keisarilla ei ole vaatteita. 

Talouslinja liimaa hallituksen yhteen

Orpolle tärkeintä on, että hallitus jyrää ohjelmaansa läpi ja se etenee.

Talous on tiukka liima neljän erilaisen puolueen välillä. Pääministeri Orpon ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) luottamus on kovaa, sanotaan MTV Uutisille.

Siksi kuminauha näyttää venyvän uudelleen ja uudelleen perussuomalaisten kanssa. 

Perussuomalaisten tapa riekkua julkisuudessa murentaa hallituksen toimintakykyä. Ääneen tätä ei sanota, mutta kritiikkiä tulee sekä kokoomuksesta että RKP:stä.  

Hallitus taas elää omassa kuplassaan.   

Selontekojen selvä linja 

Ministeri Tavion päätös jäädä pois Ukraina-liittoumasta erityisesti seksuaalivähemmistömaininnan takia on poikkeus Suomen ulkopolitiikan linjaan. 

Suomen linja on kirjattu sekä ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon että heinäkuussa hyväksyttyyn kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selontekoon. 

Tavio on poikennut hallituksen hyväksymästä linjasta, jos yksityiskohtaista hallitusohjelmaa ja myös selontekoja pidetään ministereiden ohjenuorana: 

Suomen kehityspolitiikan painopisteitä ovat naisten ja tyttöjen oikeuksiin sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien vahvistaminen, mikä on keskeistä myös väestökasvun hallinnassa, sekä koulutus- ja ilmastotoimet. 

Suomi jatkaa pitkän aikavälin ihmisoikeuspoliittista linjaansa mm. naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja puolustamiseksi. 

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille ja myös Suomen ulkopuolella.  

Ihmisoikeudet eivät ole irtokarkkitiski, josta poimitaan vain itselle ideologisesti sopivat ryhmät. 

Outoa menoa

Sanoihin takertumiseen ja identiteettipolitiikkaan on törmännyt myös entinen pitkän linjan politiikan ammattilainen, mutta nykyinen lobbari. Yhteydenpidossa virkamiehiin ja avustajiin hänelle on ihmetelty, miksi osa perussuomalaisista kyttää hankkeissa vähemmistökysymyksiä tai ilmastonmuutoskirjauksia. 

Viesti virkamiespuolelta on ollut, että pahimmillaan isoja asioita menee ohi kampaamatta ja huomio kiinnitetään identiteettipolitiikkaan, MTV Uutisille kerrotaan. 

Hävitty Yle-taistelu

Mäkelä ja Peltokangas ovat osa perussuomalaisten kesällä käynnistynyttä kampanjaa, jossa perussuomalaisten on tarkoitus koventaa otteitaan julkisuudessa.

Tällä puhutellaan omia, edistetään rumaa poliittista kulttuuria sekä näytetään, ettei puolueesta ole tullut kokoomuksen sylikoira ja apupuolue. 

Iso osa tätä oli myllytys Ylen toiminnan ja rahoituksen ympärillä keväällä ja kesällä. Tämän taistelun perussuomalaiset hävisi muille puolueille.

Vääntö ulkopolitiikan linjasta jatkuu

Tavion ratkaisu saanee aikaan hyrinää omissa joukoissa. 

Arvostelua se on kerännyt opposition lisäksi myös hallituspuolueiden riveistä. 

Kova keskustelu aiheesta jatkuu, kun SDP, vasemmistoliitto ja vihreät esittävät epäluottamusta ministeri Taviolle.

Näin pääministerille avautuu taas paikka kehua hallituksen yhtenäistä ulkopolitiikan linjaa ja toimintakykyä.

Katso myös: Näin hallitukskumppani RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz arvostelee ministeri Tavion Ukraina-päätöstä.

Lue myös:

    Uusimmat