Petteri Orpon (kok.) hallituksessa hyvät uutiset ovat olleet harvassa viime aikoina, eikä SAK:n palkkapommi helpottanut tilannetta, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Hallituksen taloustavoitteet, esimerkiksi velkaantumisen taittaminen, katoavat kuin Ruotsin laiva horisonttiin.
Samaan aikaan eri ennusteet lupaavat Suomelle vain kituliasta talouskasvua ensi vuonna. Myös työttömyys on ollut kasvussa.
Niinpä SAK:n palkkapommia ei olisi Kesärannassa ja valtioneuvoston linnassa kaivattu.
SAK vaatii yhteensä kymmenen prosentin korotuksia kahdessa vuodessa jäsenliitoilleen riippumatta alan kannattavuudesta. Uutta on palkkatavoitteen julkistus, kun Teollisuusliitto vasta vääntää sopimustaan Teknologiateollisuuden kanssa.
SAK liittoineen epäonnistui lakkoaallossaan viime talvena ja keväänä. Hallitus ei taipunut, vaan vei hallitusohjelmaan kirjatut kovat työelämän muutokset läpi.
Jonkinlaista voimanäyttöä osattiin uumoilla, koska keskusjärjestö liittoineen ilman muskeleita on helposti pian merkityksetön jäsenistölleen.
Työnantajille SAK:n avaus ei voinut tulla täysin yllätyksenä, koska työnantajaliitot saivat kaiken haluamansa hallitusohjelmaan.
Lue myös: EK:n Häkämies ja SAK:n Eloranta täysin päinvastaista mieltä palkankorotusten ajoituksesta: "Eihän urheilijakaan juuri kisojen alla heikennä kuntoaan"
SAK tapasi pääministerin
MTV Uutisten tietojen mukaan SAK:n työvaliokunnalle oli kalenteroitu tapaaminen pääministeri Petteri Orpon kanssa Kesärannassa tiistaina eli edellisenä iltana ennen SAK:n tiedotustilaisuutta.
SAK:n johto kertoi, että seuraavana päivänä on tulossa tiedotustilaisuus ja työmarkkina-avaus.
Ei enempää.
Hallitus rukoilee talouskasvua, työllisyyden parantumista ja kilpailukykyä, jotta hallitusohjelman pohja pitäisi. Saksittava alkaa olla vähissä.
Toki ostovoiman parantuminen helpottaisi paineita äänestäjien suuntaan.
Muutoin hallitus yrittää pysyä pois palkkapöydistä.
Hallitus istuu palkkapöydässä – halusi tai ei
Hallitus joutuu syvälle tämänkertaiseen palkkakierrokseen erityisesti kuntien ja hyvinvointialueiden kautta, jos SAK:n ajamat palkkavaatimukset valuvat myös eteenpäin kevään julkisen alan neuvotteluihin.
Palkkaohjelma on voimassa, ja se takaa ainakin vielä ensi vuonna vientialoja kovemmat korotukset julkiselle sektorille.
Kuntien talous ei ole hyvällä tasolla, mutta erityisesti sote-alueet ovat vaikeuksissa.
Palkkamenot sekä palkkojen harmonisointi eli yhdenmukaistaminen syövät ison osan sote-alueiden taloudesta.
Esimerkiksi hyvinvointialojen henkilöstömenot ovat tänä vuonna noin 13,5 miljardia euroa ja tästä palkkamenojen osuus on noin 9,6 miljardia. Nämä luvut ovat valtiovarainministeriön arvioita.
Niinpä reippaat korotukset hyvinvointialueiden palkkamenoihin ajavat hyvinvointialueita entistä tiukemmalle, samaan aikaan soteongelmat huonontavat myös julkisen talouden tilaa.
Megaluokan palkankorotukset ovat siis myös hallituksen päänsärky.
Joulukuun talousennustetta odotetaan
Valtiovarainministeriö julkistaa oman talousennusteensa joulukuun alussa. Sen pohjalle hallitus alkaa valmistautua puoliväliriiheen ensi keväänä.
Äkkiseltään voisi arvata, että joulupukilta ei ole tulossa paljon lahjoja.
Vielä on auki, miten paljon uusia sopeutuksia hallitus joutuu kaivamaan jo tehtyjen yhdeksän miljardin päälle.