Ei kai stressi tee hallaa seksielämällesi?

Kun stressi riivaa, saattaa hermoja kiristää ja kumppanissa kaikki ärsyttää.Shutterstock
Julkaistu 05.05.2013 20:57

Stressi voi viedä salakavalasti voimat ja yöunet, raastaa mieltä ja terveyttä sekä tämän myötä vaikuttaa jopa hälyttävästi intiimielämään. Rentoutuminen ja rasituksen heittäminen kankkulan kaivoon voi herättää libidosi uuteen uskoon, mutta miten tuosta kavalasta seuralaisesta – stressistä – pääsee oikein edes eroon?

Stressi voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan, sekä unen saantiin että laatuun ja jopa vyötärön mittoihin, mutta tiesitkö että stressi on myös seksielämän ykkösvihollinen? Stressi voi suistaa oman libidon ja seksuaalisen mielihyvän kokemisen lähestulkoon raiteiltaan, varsinkin jos sen vaikutuksiin ei kiinnitä – kaiken sen kiireen ja ärtymyksen keskellä! – huomiota.

Tämän päivän ylipursuava stressi on seurausta siitä, että meillä on aivan liikaa tehtävää ja aivan liian vähän aikaa – niin työelämässä, kuin myös omassa lähipiirissä ja ihmissuhteissa. Elämme herkeämättä hirveän suorituspaineen alla vaikka voimamme olisivatkin aivan lopussa, joten ei ihmekään että se vaikuttaa jo myös intiimiin elämään: kumppani saattaa olla stressaantuneena koko ajan äärimmäisen kärttyinen, väsynyt ja jännittynyt. Yhteisiin hetkiin ei pysty keskittymään, kun tuntuu että stressin vanne kiristää ohimoita, eikä ajatuskaan kulje enää kirkkaana: seksiin ei yksinkertaisesti pysty keskittymään. Kaiken kukkuraksi monet sortuvat purkamaan stressin aiheuttaman pahan olon partneriin, jolloin läheisyys kokee kolauksen.

Kun stressi riivaa, saattaa hermoja kiristää ja kumppanissa kaikki ärsyttää.Shutterstock

Yksi stressin katala sivuvaikutus saattaa olla myös uusi rakastaja: roskaruoka. Oravanpyörä onkin valmis, kun sokeri ja roskaruoka tuovat vyötärölle lisäkiloja: oma seksuaalinen itsetunto saattaa kokea kolauksen, kun paino nousee nousemistaan.

Vaikka stressin haitat ovatkin tiedossa, ei sen karistaminen mielestä – tai vyötäröltä – ei luonnistu niin helposti. Mutta voidaksesi nauttia itsestäsi ja kumppanistasi, kannattaa tehdä kaikkensa, ettei stressi tule väliinne häiritsemään yhteiseloanne, untanne ja seksielämäänne.

Miten stressiä voi vähentää?

Adrenaliinia peliin. Itsensä aktivoiminen on nopein ja helpoin tapa löysätä kravattia ja hillitä stressiä. Liikkuminen tai hikijumppa on kuitenkin monien mielestä äärimmäisen vastenmielinen ajatus pitkän ja raastavan työpäivän jälkeen, mutta jopa 20–30 minuutin kestoinen hien puskeminen pintaan voi auttaa stressin lieventämisessä ja ladata akkusi uuteen uskoon.

Jos et ole juoksumaton tai pururatojen ystävä, kokeile uimista, tennistä, pilatesta tai vaikkapa ratsastamista – tee liikunnasta itsellesi miellyttävä harrastus tai rutiini. Jooga on myös tehokas keino rentouttaa itsensä ja tuntea olevansa enemmän läsnä.

Älä anna stressille liikaa valtaa.Shutterstock

Aikataulu tapetille. Jos tunnet itsesi ja työtapasi kuin taskusi, kiinnitä huomiota omaan "stressiaikatauluusi".

Huomaatko esimerkiksi stressaavasi enemmän ja olevasi lopen uupunut, kuin päivä on lopuillaan? Juokseeko ajatuksesi paremmin aamulla? Kokeile muuttaa omaa aikatauluttamistasi parantaaksesi mielenlaatuasi: jos olet pirteämpi aamuisin, hoida isoimmat ja vaikeimmat työrupeamat heti aamusesta kun sinulla on eniten energiaa.

Muista myös pitää hengähdystaukoja: keskity 90 minuuttia rupeamaasi ja sitten pidä 5–10 minuutin tauko esimerkiksi hengittelemällä syvään, kuuntelemalla musiikkia tai vaikkapa jaloittelemalla pienen happihypyn.

Älä kuitenkaan pidä taukoja tuon tuosta tai pompi koko ajan Facebookissa tai näpyttele viestejä kännykälläsi – näin tehtäväsi ei etene, ja stressi päivän pulkkaan saamisesta hiipii selkäpiihin piinaamaan. Keskity yhteen asiaan kerralla: näin

Päästä irti. Niin karulta kuin se saattaakin kuulostaa, olet itse vastuussa omasta henkisestä hyvinvoinnistasi ja loppupeleissä vain ja ainoastaan sinä voit vaikuttaa omaan mielialaasi ja omaan tapaasi katsoa maailmaa.

Aloita päiväsi siis positiivisella ajattelulla: lupaa itsellesi jo heti aamulla, että päivästä on tulossa hyvä ja tehokas – ja kun lähdet töistä tai koulusta, jätät niiden aiheuttamat huolet, stressit ja murheet myös niiden seinien sisään. Älä anna niiden tulla mukanasi kotiisi tai sänkyysi asti.

Lue myös:

Voiko haluttomuutesi johtua näistä syistä? Tarkasta lista!


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Everydayhealth.com

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle