Unohda tipaton tammikuu ja epärealistiset painotavoitteet: Näistä uudenvuodenlupauksista pystyt pitämään kiinni

Lääkäri, personal trainer, ammattijärjestäjä, taloustoimittaja ja muiden alojen asiantuntijat antavat vinkit pienten elämäntapamuutosten tekoon, joilla voi olla suuri vaikutus.

Holiton elämä, kymmenen kiloa pois kesään mennessä tai kymppitonni säästöön vuoden 2024 aikana: moni lupaa itselleen liikoja uuden vuoden nimissä ja pettyy, kun ei saavuta tavoitettaan. 

The Guardian kokosi eri alojen asiantuntijoiden matalan kynnyksen elämäntapamuutosvinkit, jotka toteuttaakseen ei tarvitse taipua mahdottomiin suorituksiin. Tässä niistä kiintoisimmat.

1. Unohda tipattomuus, ravistele juomatottumuksiasi

Mikäli alkoholi kuuluu tavallisesti keikoilla käymiseen tai ruokajuomaksi, kokeile tipatonta yhden keikan ajan tai vaihda ruokajuomasi alkoholittomaan vaihtoehtoon, vinkkaa lääkäri Richard Piper The Guardianissa.

Jo alkoholin kulutusta vähentämällä, saa aikaan positiivisia terveysvaikutuksia.

– Se on sillä lailla lohdullista, että itse asiassa suuri osa alkoholin vaikutuksista on sellaisia, että kun elimistölle annetaan aikaa korjata itsensä, se pystyy onneksi uusiutumaan ja korjaamaan aika paljolti, A-klinikan avohoitopalvelujen ylilääkäri Markus Partanen kertoi MTV Uutisille aiemmin tänä vuonna.

2. Tee painonpudotuksesta mukava bonus, älä päätavoitetta

Sen sijaan, että laskisit kaloreita ja rehkisit jumppatreeneissä laihtuaksesi, keskity syömään monipuolisemmin suoliston ja vatsan hyvinvoinnin vuoksi.

Personal trainer Elle Linton kertoo The Guardianille, että suoliston terveys on sidoksissa aivojen toimintaan ja elimistön energiatasoihin ja siksi siihen kannattaa panostaa. Mitä monipuolisemmin ja vaihtelevammin syöt, sitä paremmin vatsasi voi ja sinulla riittää energiaa sekä liikuntaan että monipuolisen ruokavalion ylläpitämiseen.

Liikuntaa kannattaa lisätä arkeen pieni pala kerrallaan, jotta keho ei stressaannu, sillä stressi hidastaa aineenvaihdunta, jolloin paino ei ainakaan putoa.

Kun voit hyvin, voi paino pudota hyvää mieltä ja oloa tuottavan ruokavalion ja treenin sivutuotteena. 

3. Unohda raivosiivoaminen, käy nurkka kerrallaan läpi

Maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi päivässä, eikä kotia siistiksi.

Siivousurakan voi jakaa pienempiin osiin, jolloin yhdestä huoneesta toiseen jatkuva tavarakaaos tai villakoirien näkeminen nurkissa, eivät aiheuta liikaa kuormitusta aivoillesi.

Päätä esimerkiksi, että yhtenä päivänä siivoat tietyn kaapin tai huoneen ja seuraavana päivänä jatkat toisista.

– Kun järjestelet ja siivoat vain yhden osan, kuten huoneen tai kaapin, kerralla, joudut tekemään vähemmän päätöksiä kyseisessä hetkessä, mikä voi helpottaa stressiä ja pitää yllä motivaatiota jatkaa siivoamista vielä seuraavaan kodin osioon, kertoo ammattijärjestäjä Vicky Silverthorn.

4. Opettele pyytämään anteeksi, sen sijaan, että pyrit olemaan täydellinen vanhempi

Yksi syy vanhempien jaksamisongelmiin on vanhemmuuteen liittyvät odotukset ja niihin liittyvät paineet.

Vanhemmuusasiantuntija Sarah Ockwell-Smith muistuttaa The Guardianin artikkelissa, että on normaalia, että vanhemmat joskus hermostuvat ja jopa huutavat lapsilleen.

– Vanhemmuus on kovaa työtä ja vanhemmatkin ovat vain ihmisiä. Tärkein vanhemmuuteen liittyvä neuvo voisi olla, että opettele pyytämään lapsiltasi anteeksi, kun sorrut kiukuttelemaan heille.

5. Somestakaan ei ole tarpeen luopua kokonaan, etsi uusia häiriötekijöitä elämääsi

Somesta ei ole silti tarpeen luopua täysin tai pitää viikkoja kestäviä somepaastoja.

Kokeile lisätä päivääsi muita häiriötekijöitä, kuten harrastuksia, tapaamisia ystävien kanssa tai vaikkapa lyhyitä kävelylenkkejä ulkona.

Testaa analogisempaa elämäntapaa noin kuukauden ajan ja tarkkaile, väheneekö digitaalisessa todellisuudessa viettämäsi aika. 

Jos some edelleen syö liikaa aikaasi kuukauden kuluttua, voit pohtia, tulisiko sinun aktiivisesti keskittyä vähentämään ruutuaikaasi sen sijaan, että lisäät analogisia ärsykkeitä arkeesi, vinkkaa tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Cal Newport The Guardianissa.

6. Älä pingota kahdeksan tunnin yöunista, opettele hyväksymään yöheräily

On totta, että ihminen tarvitsee unta noin kahdeksan tuntia yössä, mutta asiasta on turha ottaa stressiä, sillä stressi vaikuttaa suoraan kykyysi nukahtaa.

Yölliset heräilyt ovat normaaliosa aivojen luontaista uni-valvesykliä. 

Jos et saa unenpäästä heti uudelleen kiinni, kokeile hengitysharjoitusta tai lue rauhoittavaa kirjaa. Mitä rennommin suhtaudut yölliseen heräilyyn, sitä todennäköisemmin nukahdat uudelleen, sillä hermostosi pysyy rauhallisena, kertoo unikoulun perustaja ja kliininen johtaja Guy Meadows The Guardianissa.

7. Älä edes aseta säästötavoitetta, kokeile automaattisäästämistä

Usein säästäminen kaatuu siihen, että tavoiteltu summa on vain liian suuri.

Kokeile saada roposia jemmaan automatisoimalla säästäminen.

Monet pankit esimerkiksi mahdollistavat säästämisen kauppaostosten yhteydessä siten, että joka kerta, kun maksat pankkikortillasi, siirtyy tietty summa rahaa säästötilillesi. Summa voi pienimmillään olla jopa 50 senttiä, josta kertyy kuukausittain useita euroja säästöön, sillä korttimaksaminen on niin yleistä.

Muita tapoja automatisoida säästäminen, on osallistua säästöhaasteeseen ja perua ostamiseen houkuttelevat sähköpostiuutiskirjeet, vinkkaa taloustoimittaja Laura Whateley.

Lue myös:

    Uusimmat