Ei vain kesykoirien ominaisuus – sudenpennun koiramainen käytös yllätti tutkijan: ”Ihoni nousi kirjaimellisesti kananlihalle”

Ruotsalainen ekologi huomasi, että osa kouluttamattomista sudenpennuista alkoi spontaanisti leikkiä ihmisen kanssa nouda-leikkiä. On mahdollista, että vastaavasta käyttäytymisestä on ollut koirille hyötyä, kun ihminen on valinnut susia kesytettäväkseen.

Moni koira noutaa luontaisesti ihmisen heittämän esineen, vaikkapa pallon tai kepin, ja tuo sen takaisin heittäjälle. Tuo sama vaisto näyttää löytyvän myös sudelta. Eläinten käytöstä ja kesyyntymistä tutkiva Christina Hansen Wheat Tukholman yliopistosta teki löydöksen sattumalta, kun hän tutki kolmesta eri pentueesta tulevien 13 sudenpennun käytöstä.

Testien suorittamisen aikana kolme sudenpennuista innostui spontaanisti tutkijan pitelemästä pallosta ja toi sen takaisin ihmiselle kannustuksen siivittämänä. Löydös tuli asiantuntijallekin yllätyksenä, sillä aiemmin on oletettu, että ihmisen vihjeiden ymmärtämiseen vaaditut kognitiiviset kyvyt kehittyivät koirille vasta sen jälkeen, kun ihminen oli ne kesyttänyt.

– Kun näin sudenpennun noutavan pallon ensimmäisen kerran, ihoni nousi kirjaimellisesti kananlihalle, Hansen Wheat sanoo tiedotteessa.

Hänelle oli välittömästi selvää, että piirre olisi mahdollisesti varhainen valikoimisperuste, joiden avulla koiria alettiin kesyttämään vähintään 15 000 vuotta sitten.

Lisää ymmärrystä koiran käyttäytymisen geneettisistä perusteista

Pallon ihmiselle noutavat sudet ovat joka tapauksessa harvassa. Tutkijoiden testaamista kolmesta pentueesta vain yhdestä löytyi sudenpentuja, jotka olivat kiinnostuneita pallosta. On huomattava, että pennut ovat kasvaneet ihmisten huomassa, joten löydöksen perusteella ei voi olettaa, että villinä kasvanut susi lähtisi noutamaan palloa ihmiselle.

Tutkijat kuitenkin yllättyivät, että he ylipäätään löysivät susia, jotka halusivat leikkiä ihmisten ohjaamaa leikkiä. Löydös auttaa lisäämään ymmärrystä koiran käyttäytymisen geneettisistä perusteista. Selvästi kommunikaatio ihmisen kanssa käyttäytymisen avulla ei ole vain kesykoirien ominaisuus.

Vaikka kesyttäminen selkeästi vaikuttaa eläimen fenotyyppiin, eli ympäristön ja geenien vuorovaikutuksen tulokseen, osa muutoksista koiraeläinten fenotyypissä saattaa olla seurausta aivan toisenlaisista mutaatioista.

Tutkimus sudenpentujen käyttäytymisestä ilmestyi iScience-julkaisussa.

Miksi koira ulvoo? 2:15
Miksi koira ulvoo? Katso vastaus videolta.

Lue myös:

    Uusimmat