Maanantaisin moni tekee töitä selvästi pidempään kuin muina viikonpäivinä. Normaalia pidempää päivää tehdään työpaikoilla säännöllisesti.
Eikö päivä kulu? Eikö kello liiku? Se johtuu vain siitä, että on maanantai. Maanantaisin moni tekee töitä selvästi pidempään kuin muina viikonpäivinä.
Toimitilaratkaisuja tarjoavan yrityksen, Reguksen, uusimman kansainvälisen tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmesta vastaajasta tekee viikon aikana eripituisia työpäiviä.
16 prosenttia vastaajista kertoo tekevänsä töitä todennäköisimmin pisimpään maanantaisin. Perjantaisin vain kymmenen prosenttia vastaajista tekee ylitöitä tai työskentelee toimistotuntien ulkopuolella.
Tutkimus osoittaa, että ylitöiden tekeminen on lähes normi kansainvälisesti.
Yleisimmin ylitöitä tehdään kahdesta neljään tuntia viikossa. Osa paiskii töitä paljon enemmän: yli kolmasosa vastaajista tekee ylitöitä jopa yhden kokonaisen päivän verran viikossa tai enemmän.
Joka seitsemäs tekee ylitöitä yli 15 tuntia viikossa, mikä käytännössä vastaa seitsemän päivän työviikkoa!
– Työpäivän säännöllinen venyttäminen on pitkään jatkuessaan kuormittavaa. Yksi mahdollinen keino lyhentää työpäivää on säästää matkustamisessa työskentelemällä esimerkiksi osan aikaa viikosta kotona tai kodin lähellä, kommentoi Reguksen Suomen maajohtaja Klaus Koponen.
Joustava työskentely ja edistää hyvinvointia
Noin puolet vastaajista kertoo työskentelevänsä ainakin osan viikosta työpaikan ulkopuolella.
– Töitä ei tehdä enää yhdeksästä viiteen asti työpaikalla, vaan kotoa, kahvilasta, tai toisista toimitiloista käsin. Tutkimuksen mukaankin yritykset mittaavat työntekijöitään yhä enemmän tehokkuuden kuin toimistossa istuttujen tuntien kautta, Koponen jatkaa.
– Uskon, että vapaammilla työskentelypuitteilla on merkitystä työntekijän hyvinvoinnin kannalta. Jos työntekijät pystyvät tekemään töitä joustavasti ja esimerkiksi lähempänä kotoaan, heidän on helpompaa yhdistää työ ja vapaa-aika, mikä puolestaan edistää hyvinvointia. Moni nykypäivän työntekijä arvostaa vapautta ja mahdollisuutta vaikuttaa omiin työskentelyaikoihin ja -tapoihin.
61 prosenttia vastaajista uskoo, että joustavien työskentelymahdollisuuksien suurin edistäjä on ollut ihmisten vaatimus parempaan työn ja vapaa-ajan tasapainoon.
Reguksen tutkimukseen otti osaa yli 44 000 työntekijää (päällikkötasolla työskentelevää tai yrityksen omistajaa) yli 100 maasta, Suomi mukaan lukien. Suomesta tutkimukseen osallistui 56 vastaajaa.
Lähde: Regus