– On hirveän tyypillistä, että salille tullaan vasta, kun ollaan jo todella huonossa kunnossa. Useimmiten ihmisille nouseekin mieleen ajatus ”miksi vasta nyt” tai ”olisinpa tullut aikaisemmin”, kertoo kahvakuulavalmentaja ja toimistotyöläisen kuntokirjan Nouse ylös! kirjoittanut Kukka Laakso.
– Tänä päivänä motivaatio löytyy usein vasta silloin, kun lääkäri käskee. Selkää särkee jatkuvasti ja nivelongelmat vaivaavat. Toimistotyö nopeuttaa ongelmien tulemista radikaalisti.
Jos liikunta ei kiinnosta, kannattaa aloittaa rauhallisesti. Näin into ei lopahda heti alkuunsa ja liikunta jää taas kokonaan pois. Pienetkin muutokset ovat askel eteenpäin. Salikortti ja ruokavalion kokonaisvaltainen muutos voivat olla liikaa kerralla sulateltavaksi.
Rauhallinen aloitus sopii myös, jos ylipainoa on kertynyt paljon. Liikkuminen voi olla helpompaa ja motivoivampaa, kun ensin pudottaa kiloja pelkän ruokavalion avulla.
– Mene kokeillen. Älä tee liikkeelle lähtemisestä suurta kynnystä. Lenkin ei tarvitse tarkoittaa tunnin juoksulenkkiä. Entä jos aloittaisit viiden tai viidentoista minuutin kävelylenkillä? Laakso kannustaa.
Miten sitten tehdä oikea valinta? Miten saada pururata houkuttelevammaksi kuin sohva ja kakkupala?
– Tavallaan se on todella vaikeaa, mutta silti äärimmäisen helppoa. Harvaa harmittaa jälkeenpäin, että tuli lähdettyä liikkumaan, ja liikkuminen voi myös viedä pois mieliteot.
– Valinnat tapahtuvat päivittäin mikrotasolla ja minuuteissa. Päätöksellä on usein vaikutusta koko loppupäivään ja vielä seuraavaankin päivään.
Pidä huolta myös liikkuvuudesta!
Huono liikkuvuus saattaa estää liikkeiden tekemisen oikealla tekniikalla kuntosalilla. Se on yleistä myös paljon liikkuvien keskuudessa, vinkkaa kahvakuulavalmentaja Kukka Laakso.
Hän suosittelee liikkuvuusharjoitteluksi kahvakuulaharjoittelua ja keppijumppaa, jota voi tehdä kotona vaikka harjanvarren avulla. Sen lisäksi liikuntaohjelmaan voi sisällyttää venyttelyä ja vaikkapa joogaa.
”Olemme vieraantuneet normaalista”
Kukka Laakso uskoo, että liikunnasta voi oppia tykkäämään, vaikka kaikille liikunnan jälkeen ei euforista oloa tulekaan.
– Ihminen on luotu liikkumaan, olemme vain vieraantuneet kaikin tavoin normaalista.
36-vuotias Laakso itsekin löysi liikunnan vasta parikymppisenä. Sitä ennen kaikki liikunta inhotti.
– Ryhmäliikunta ei ole edelleenkään minun juttuni. Moni ei tiedä, että liikkua voi yksinkin vaan luulee, että jos ei ole niin sanotusti tiimipelaaja, ei tykkää mistään liikunnasta.
”Hyvinvointi on kallista, mutta pahoinvointi vielä kalliimpaa”
Istumatyöläiselle lihaskunnon harjoittaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä päätteen edessä istuminen aiheuttaa paljon ryhtiongelmia.
– Monet venyttelevät, kun niska-hartiaseutu on kipeänä. Mutta miksi niska kipeytyy? Yksi syy on liian heikot kaulan ja niskan lihakset, jolloin lihaskunnon vahvistaminen on avainasemassa, kun pää työntyy kohti tietokoneen näyttöä. Venyttely auttaa oireisiin, mutta ei ratkaise perimmäistä syytä, sanoo kahvakuulavalmentaja ja kirjailija Kukka Laakso.
– Salibuumi ei ulotu sinne, missä sitä todella tarvittaisiin. Moni ajattelee yhä, että laihtuakseen on lähdettävä lenkille, vaikka kuntosali olisi todella hyvä harrastus laihduttajalle.
Laakso tietää, että raha on monen syy liikkumattomuuteen.
– Moni pitää esimerkiksi personal traineria kalliina. Hyvinvointi on kallista, mutta pahoinvointi on vielä kalliimpaa. Ortopedi, kiropraktikko, sarjakortti hierojalle, kipugeeli ja sairauslomapäivät maksavat enemmän joko itselle tai työnantajalle. Salikortin hinnalla ei saa kuin yhden hierojakäynnin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Artikkeli on julkaistu aiemmin MTV Teema -julkaisussa. Lataamalla sovelluksen saat lisää vinkkejä elämänmuutokseen, laihduttamiseen ja liikunnan aloittamiseen. MTV Teema -sovelluksen voi ladata puhelimeen tai tablettiin App Storesta tai Google Storesta. Sovellus on ilmainen.