Monen alkuvuosi alkaa treenin täyteisesti, mutta kenties jo keväällä liikunnallisempi elämä ja mahdolliset elämäntapamuutokset alkavat tökkiä. Kysyimme kuntokeskus Elixian personal trainer Eero Kahranaholta, miten treenimotivaation saisi säilymään pidempään.
Lue myös: Hätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä
Vinkki 1: Aloita hillitysti
Ensimmäisen askeleen kohti kestävämpää treeni-intoa voi tehdä jo silloin, kun aletaan omaksua uudenlaisia liikuntatottumuksia. Kahranaho suosittelee lämpimästi, että liikkeelle lähdettäisiin rauhallisesti.
– Ettei yritetä laittaa koko arkea remonttiin kerralla vaan step by step, askel askeleelta, hän selittää.
Voit vaikka lisätä viikkoosi pari liikuntakertaa sen sijaan, että hieman kärjistäen todettuna omistaisit suurimman osan vapaa-ajastasi urheilulle.
Aiemmassa haastattelussamme Kahranaho kertoi, että mielekkään liikunnan harrastamisen ohella kannattaa yrittää syödä ja nukkua riittävästi.
Hän muistuttaa, että hyviä valintoja on vaikeampaa tehdä, jos toimeenpanokykyä ei riitä. Käytännössä olisi tärkeää nukkua riittävästi. Jos väsyttää, ei jaksa.
– Se on ykkösjuttu.
Lähde liikkeelle maltilla.Shutterstock
Vinkki 2: Ota kaveri mukaan
Treenimotivaatiota voi koettaa pitää yllä myös sillä, että lähtee liikkumaan jonkun muun kanssa. Löytyisikö jotakuta treenikaveriksi tai voisitko osallistua johonkin pienryhmämuodossa tehtävään harjoitteluun?
– Kannustan treenikaverien kanssa treenaamiseen, Kahranaho sanoo.
Muiden ihmisten seura ylipäätään tekee hyvää, ja jos jossain vaiheessa ei houkuta yhtään lähteä urheilemaan, voi treeniporukka tai -kaveri motivoida nousemaan sohvalta.
– Yhteenkuuluvuuden tunne luo motivaatiota, Kahranaho miettii.
Toiset innostuvat ryhmäliikuntatunneista. Ne ovat siitä käteviä, että tarvitsee vain saapua paikalle. Kaikki on suunniteltu valmiiksi.
– Siellä on muuta jengiä ympärillä, niin se antaa kivaa ekstrapotkua, mutta kuitenkin siellä saa tehtyä oman kunnon ja taitotason mukaan, Kahranaho sanoo.
Lue myös: Ensin aerobista vai lihaskuntoa? Asiantuntijat kertovat, miten treeni kannattaa aloittaa
Vinkki 3: Hanki personal trainer
Ammattilaisvalmentajan hankkiminen voi toimia jollekin treenimotivaation sytykkeenä. Personal trainerin kanssa treeni on suunniteltu asiakkaan toiveet huomioiden ja turvallisesti.
– Jos joku päivä on sellainen olo, että vireystila ei ole sataprosenttisella tasollaan, on treeniä helppo säätää. Tehdään jonain päivänä kevyemmin ja jonain toisena perustasolla.
Jos treenaaminen yksin ei maita, löytyisikö treenikaveria?Shutterstock
Vinkki 4: Onnittele itseäsi siitä, mitä teit
Kahranaho painottaa, että ei kannata soimata itseään siitä, jos treeni-into tuntuu hyytyvän. Hän toivoisi ihmisten olevan armollisia itseään kohtaan.
– Vaikka treeni olisi tänään "vain" 50 prosenttia siitä, mitä on totuttu tekemään, niin taputtaisi itseään olkapäälle, että hei, hyvä, tänään tein kuitenkin tämän verran. Siten luot rutiinia itsellesi terveellisempään arkeen.
Kahranaho yrittää aina viestittää ihmisille, että myös liikunnan suhteen olisi hyvin tärkeää osata olla armollinen.
– Verenmaku suussa liikkuminen ei ole sitä, mitä meidän pitää tuottaa viikoittain, vaan että pikku pätkistä liikkeelle.
Hän suosittelee muutenkin säännöllisin väliajoin jokaista palaamaan hetkeksi muistelemaan syitä, joiden vuoksi treenaaminen aloitettiin. Mikä treenaamisessa on kivaa? Miksi ryhdyit kuntoilemaan?
Kahranaho toivoo, että ihmiset keskittyisivät enemmän miettimään, mitä liikuntasuoritus pitää sisällään ja että se olisi mieluisaa. Usein ajatellaan vain, mitä pitäisi tehdä, kuten että salilla pitäisi käydä niin ja niin monta kertaa viikossa tai että nyt pitäisi venytellä tai harrastaa joogaa.
Valitse itsellesi mieluisa liikuntamuoto.Shutterstock
Vinkki 5: Tuottaako liikunta stressiä vai iloa?
Välillä kannattaa pysähtyä miettimään, kuormittavatko liikuntatottumuksesi enemmän kuin tuottavat iloa. Aina ei tunnu mahtavalta lähteä treenaamaan, mutta kannattaa tarkastella isompaa kuvaa.
– Jos tuntuu, että on vähän liikaa päällä, ota tauko tai kevennä liikuntaa, Kahranaho sanoo.
Käytännössä tämä voi tarkoittaa lyhkäisempää liikuntahetkeä tai vaikkapa sitä, että kevennetään treenin intensiteettiä.
– Valitse vaikka kevyempi ryhmäliikuntatunti, hän sanoo.
Jos olet kahminut arki-iltasi täyteen liikuntasuorituksia, vähennä niitä. Nappaa vaikka yksi liikuntasuoritus pois ja päätä, että pidät sen osalta neljän viikon tauon. Katso, miten se vaikuttaa.
– Otan vähän itselleni aikaa ja katson sitten taas kuukauden päästä tilannetta uudelleen, kun arki helpottaa, Kahranaho havainnollistaa.
Lue myös: Jo tämä määrä liikuntaa tekee hyvää aivoille
Vinkki 6: Sovita liikkuminen arkeesi
Liikuntasuoritukset kannattaa sommitella omaan arkeen niin, etteivät ne kuormita liikaa.
Käytännössä kyse voi olla hyvin pienistä jutuista: Pääkaupunkiseudulla asuva voi esimerkiksi nousta pari pysäkkiä aikaisemmin bussista, jolloin tulee käveltyä pysäkiltä töihin tai kotiin. Tällaisesta voi saada mukavasti reipasta kävelyä päiväänsä.
Perheellinen voi mahdollisuuksien mukaan kokeilla treenata sillä välin, kun lapset ovat harrastuksensa parissa. Jos lapsen harrastus kestää tunnin, vanhempi voi koettaa siihen väliin ujuttaa vaikkapa kolmen vartin kävelyn
– Se ei ole niin monimutkaista, Kahranaho tiivistää.
Katso myös video: Tuplasti parempi treeni, näin jumppaat kaverin kanssa
9:25Videolla näytetään yksi esimerkki siitä, miten kaverin kanssa voi treenata!