Eikö uni tule? Kuuntele pekonin tirinää – tästä ilmiöksi nousseessa videossa on kyse

Netissä on levinnyt laajalle uusi nukahtamista helpottava video, jossa tirisee pekoni.

TechHighDef-kanava YouTubessa on erikoistunut videoihin, jotka helpottavat ihmisiä nukahtamaan. Kanavan uusin video on noussut nyt netti-ilmiöksi: Videolla kokataan pekonia!

Vaikka ensin voisi kuvitella, että suolaisen pekonin paistaminen yhdistyy aamuheräämiseen, voi ääni todellisuudessa auttaa saamaan unen päästä kiinni.


Tasaiset äänet voivat rentouttaa

Tutkimusten mukaan luonnonäänet, kuten sade, aaltojen liplatus ja ukkonen, voivat auttaa ihmisiä nukahtamaan, mutta asiantuntijoiden mukaan myös lihan paistamisesta kuuluvat äänet voivat saada aikaan saman reaktion.

Se johtuu siitä, että napsahdukset, rasahdukset ja poksahdukset ovat osa tasaista äänimassaa. 

– Idea uniäänissä on se, että me tulkitsemme, että ne eivät ole uhkia, ja se auttaa ihmisiä rauhoittumaan. Ne auttavat rauhoittumaan ja vähentävät stressiä, uniasiantuntija Chris Brantner kertoo.

Uniäänien tarkoituksena on myös jättää alleen häiritsevät äänet, jotka voivat aiheuttaa stressiä ja univaikeuksia. Tällaista melua voiva olla esimerkiksi kaupungin ja liikenteen äänet.

Pekonin ääni voi myös luoda ASMR-reaktioita

Pekonin tiriseminen voi aiheuttaa joissakin ihmisissä kihelmöiviä tunteita ja rentouttaa. Ilmiö tunnetaan nimellä ASMR, joka tulee englannin sanoista autonomous sensory meridian response.

ASMR-videot voivat olla monenlaisia kuiskuttelusta salaatin syömiseen ja kirjoittamisen ääniin. Videoille yhteistä on se, että ne aiheuttavat hyvän olon tuntemuksia ja rentouttavat. Puhutaan myös aivo-orgasmeista.

– Luulen, että se riippuu ihmisestä. Ymmärrän, miksi se toimii joidenkin ihmisten kohdalla. Jatkuva kohina ja poksahtelu voi rauhoittaa joitakin ihmisiä, Brantner kommentoi.

​​​​​​​

Myös vuonna 2015 PeerJ-julkaisussa ilmestynyt tutkimus osoitti, että suurin osa 475 kyselyyn osallistuneesta ihmisestä sai apua YouTubeen ladatuista ASMR-videoista stressin selättämiseksi ja nukahtamisen vaudittamiseksi.

Brantner kuitenkin varoittaa, että ASMR-videoiden etsiminen tietokoneelta tai puhelimesta voi saada aikaan päinvastaisen efektin, sillä laitteiden sininen valo piristää ja vaikeuttaa nukahtamista.

Lähde: Daily Mail

***


Lue myös:

    Uusimmat