Työvoimapula on pysyvä, tarvitsemme lisää maahanmuuttoa, arvioi EK – "Viestin pitää olla selvä, ettei täällä suvaita rasismia"

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan tuore suhdannebarometri osoittaa, että työvoimapula on pysyvä, ja että Suomi tarvitsee lisää työvoimaa ulkomailta. 

Samaan aikaan, kun talous on alkanut yskiä, ja yritykset odottavat palkkaavansa aiempaa vähemmän väkeä lähikuukausina, monet yritykset kärsivät työvoimapulasta.

Siitä raportoi EK:n uusimpaan suhdannebarometriin vastanneista yrityksistä 23 prosenttia. Tämä osoittaa Pakarisen mukaan, että työvoimapula on pysyvä. 

– Nyt on talouden kasvu hiljentynyt, ja tekijäpulasta raportoidaan silti. Kyllä se kielii siitä, että työvoimaa tarvitaan lisää, toteaa EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Rasismikohut huolettavat

Elinkeinoelämän huolena on ollut, että nykyhallituksen alkutaipaleen rasismikohut vaikuttavat Suomen maakuvaan, ja vaikeuttavat ulkomaisen työvoiman saatavuutta sekä investointeja Suomeen. 

EK onkin ottanut tiukan kannan rasismiin.

– Olemme tuoneet selkeästi esille, että Suomessa ei ole mitään sijaa rasismille. Tavallaan vähän jopa sääli, että näin itsestään selvistä asioista pitää vuonna 2023 vielä puhua, Pakarinen toteaa.

Vielä ei ole tiedossa, ovatko kohut vaikuttaneet ulkomaisen työvoiman saatavuuteen. 

Maahanmuutto kasvoi

Keväällä ennen rasismikohuja maahanmuuttomäärät olivat jo lupaavat. 

– Meillä on itse asiassa viimeisen vuoden aikana maahanmuuton kuva muuttunut huomattavasti myönteisempään suuntaan. Nettomaahanmuutto nousi jo lähes 40 000:een vuositasolla kevään aikana, Pakarinen kertoo.

Tuoreempia tilastoja ei vielä ole saatavilla. Pakarisen mukaan huoltosuhdeongelma saataisiin hoidettua, jos maahanmuutto pysyisi yli tuon 40 000 seuraavat 15–20 vuotta.

– Kaikenlainen negatiivissävytteinen puhe tämän asian ympäriltä ei tietenkään ole hyvästä. Viestin pitää olla selvä, ettei täällä suvaita mitenkään rasismia.

Katso koko Pakarisen haastattelu videolta jutun yläpuolelta. Pakarinen myös kertoo, millaiset näkymät yrityksillä tulevaisuuteen on ja miltä työllisyys nyt näyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat