Eläinlääkäripalveluiden hinnat nousseet suurketjujen takia – viranomainen voimaton

19012024 AOP JACKRUSSELINTERRIERI ELÄINLÄÄKÄRI
Markkinajohtajan ostettua isoimman kilpailijansa nousivat sen hinnat paljon. Eniten kallistuivat rokotukset, eläinlääkäri- ja hoitajakäynnit sekä eutanasia.Kaisa Siren / All Over Press Finland
Julkaistu 05.11.2024 08:00
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Selvityksen mukaan eläinlääkäripalveluiden markkinat ovat keskittyneet voimakkaasti.

Eläinlääkärimarkkinat ovat keskittyneet kahdelle ketjulle, selviää Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksestä. Selvityksen mukaan tämä on nostanut hintojen nousuun.

– Kotitalouksien eläinlääkäri- ja muihin lemmikkipalveluihin käyttämä kulutusmeno on kaksinkertaistunut 10 vuodessa. Yleisen kustannusten nousun ja eläinlääketieteen kehityksen lisäksi kustannusten kohoamiseen ovat vaikuttaneet myös markkinoiden keskittyminen ja kilpailun puute, sanoo erityisasiantuntija Aino Jankari viraston tiedotteessa.

Lue myös: Ruokitko koiraa tai kissaa oikein? Lemmikkiasiantuntijat muistuttavat, mitä pitää huomioida

Kaksi hallitsee markkinoita

Selvityksen mukaan eläinlääkäripalveluiden markkinat ovat keskittyneet voimakkaasti yrityskauppojen aallon alettua vuonna 2012.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan eläinlääkärimarkkinoita hallitsee tällä hetkellä Evidensia ja Vireä. Ulkomaisten pääomasijoittajien omistamat ketjut ovat ostaneet toisia ketjuja ja yksittäisiä eläinlääkäriasemia.

Selvityksen mukaan Evidensialla on hallussaan noin 40–50 prosenttia ja Vireällä 10–20 prosenttia pieneläinlääkäripalveluiden markkinoista. Paikoin markkinaosuudet ovat suurempiakin, ja esimerkiksi suurissa kaupungeissa Evidensian osuus ylittää 60 prosenttia. Se hallitsee myös yksityisten pieneläinsairaaloiden markkinoita yli 70 prosentin markkinaosuudella.

KKV on sitä mieltä, että alan kilpailullisuus on heikentynyt ja se uskoo keskittymiskehityksen jatkuvan.

1:28img

Miksi eläinten eläinlääkärikulut ovat paljon kalliimpia kuin ihmisten, kysyimme vuonna 2021.

Lue myös: Älä anna lemmikin alhaisen hinnan houkuttaa: Näin erotat pentutehtailijan ja vastuullisen kasvattajan toisistaan

Hinnat nousivat huimasti yrityskaupan jälkeen

KKV on selvittänyt myös, mitä tapahtui hinnoille markkinajohtaja Evidensian ja silloisen markkinakakkosen Omaeläinklinikan yrityskaupan myötä vuonna 2021. 

Selvityksen mukaan Evidensian hinnat nousivat vuosien 2021 ja 2024 välillä 28 prosenttia, mikä on noin 15 prosenttia enemmän kuin alan keskimääräinen hintojen nousu tai yleinen kuluttajahintojen nousu. Eniten kallistuivat rokotukset, eläinlääkäri- ja hoitajakäynnit sekä eutanasia.

Eläinlääkäripalveluissa toistuu sama ilmiö, jonka olemme nähneet myös yksityisessä terveydenhuollossa. Yrityskaupan jälkeen kaupan kohteen hinnat ovat nousseet, Aino Jankari sanoo.

Lue myös: Laiminlyönti tässä asiassa voi johtaa jopa koiran lopettamiseen – "Todella harmillinen syy"

Viranomainen haluaa uusia työkaluja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kokee, että se on voimaton valvomaan kehitystä nykyisillä työkaluillaan.

– Ongelma kuitenkin on, että markkina voi näin päästä keskittymään vaivihkaa yhdelle tai muutamalle toimijalle, kun yrityskauppavalvonta ei korkeiden liikevaihtorajojen vuoksi sovellu yksittäisiin kauppoihin, vaikka niitä toteutettaisiin kymmeniä tai jopa satoja peräkkäin, kuvaa viraston johtaja Sanna Syrjälä tiedotteessa.

KKV kertoo, että nykyisten yrityskauppavalvonnan liikevaihtorajojen puitteissa kahdella suurketjulla olisi mahdollisuus ostaa markkinoilta pois kaikki muut yritykset paitsi toisensa ilman, että KKV voisi tutkia yrityskauppoja.

KKV:n mukaan eläinlääkäripalveluiden lisäksi vastaavaa haitallista markkinoiden keskittymistä tapahtuu esimerkiksi yksityisessä terveydenhuollossa sekä terapia- ja hoiva-alalla. Myös digitaalisissa palveluissa markkinat keskittyvät viranomaisvalvonnan ulkopuolella.

Virasto toivookin, että Suomessa otettaisiin käyttöön muiden Pohjoismaiden tapaan käytäntö, jossa kilpailuviranomainen voi poikkeustilanteissa ottaa tutkittavakseen myös kilpailulain liikevaihtorajojen alle jäävän yrityskaupan. Tätä kutsutaan otto-oikeudeksi.

Suomessa monet markkinat ovat kilpailullisuudessa valmiiksi EU-maiden keskiarvon alapuolella muun muassa maantieteellisen sijaintimme, pienen väkiluvun ja pitkien etäisyyksien vuoksi. Olisikin tärkeää, että kilpailullisuutta turvaavat viranomaisen työkalut olisivat vähintään muiden Pohjoismaiden tasolla, Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Syrjälä sanoo.

2:23img

"Yhtenä viikonloppuna nukuin kolme tuntia"– kerroimme viime vuonna, että eläinlääkäripula pahenee Suomessa.

Lue myös: Annukan eläinklinikalle tuotiin apaattinen koiranpentu – outojen oireiden syytä ei kukaan osannut edes epäillä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit