Lasten keskuudessa leviävä therian-ilmiö on koettu haitalliseksi monissa kouluissa. Onko ilmiö haitallinen vai hyödyllinen?
Viime päivinä on kerrottu useiden koulujen kieltäneen lapsilta kasvot peittävät maskit, jotka ovat tuttuja niin kutsutussa therian-ilmiössä.
Therian kokee samastuvansa eläimeen, ja nämä kokemukset ovat yleistyneet laajasti kouluikäisten keksuudessa viimeisen parin vuoden aikana.
Viiden jälkeen kysyi kolmelta varsinaissuomalaiselta lapselta, mitä mieltä he ovat therianien kieltämisestä kouluissa.
– Mä olisin aika vihainen, 12-vuotias Elli Paraisilta sanoo.
– Vähän tylsää, jos ei voisi tehdä kaikkea, 10-vuotias Emma Liedosta toteaa.
– Surullinen, tiivistää 10-vuotias Alisa Liedosta.
Lue myös: Joensuulaiskoulu kielsi eläimiksi identifioituvien lasten naamiot – therian-ilmiö aiheuttanut ongelmia myös muissa kouluissa
Kolmikko ilmentää therianina olemista pukeutumalla maskeihin ja häntiin sekä kävelemällä usein neljällä jalalla. He haluaisivat aikuisten ymmärtävän, että eivät itse päätä, mitä he ovat.
– Se vain tulee itseensä se tunne, että se on tietyn tapainen, vaikka kissa tai koira, Emma kertoo.
Uusia ystäviä ja yhteisöllisyyttä
Ellin äiti Jana Niemi sanoo, ettei voisi olla onnelisempi, että hänen tyttärensä löysi therianit Youtube-videopalvelusta.
– Se on tuonut Ellille uusia ystäviä, tavan ilmaista itseään, yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta, Niemi listaa.
Lue myös: "Käsite oli meille aikuisille aivan uusi" – millainen ilmiö on nuorten keskuudessa suosittu therian?
Jana-äiti sanoo perheen ymmärtävän, että kouluihin on luotu säännöt hyvästä syystä ja niitä pitää noudattaa.
– Se tekee tosi surulliseksi, että kieltäminen niputetaan therian-ilmiön alle, koska se on ollut lapselleni tosi tärkeä väylä itseilmaisuun ja kaveritaitojen vahvistamiseen.
Lapsilla oikeus ilmaista itseään
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetin digitaalisen nuorisotyön asiantuntija Kaisa Önlen sanoo, että lapsilla oon oikeus luovaan toimintaan.
Önlen nostaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa esiin YK:n lastenoikeuksien sopimuksen, joka korostaa lasten oikeutta leikkiin ja itseilmaisuun.
– Ymmärrän, että ilmiö voi hämmentää kouluissa ja tuoda järjestyshäiriötunnelmaa, mutta uskoisin, että huippuammattilaiset pystyvät ratkomaan tilanteita yhdessä lasten kanssa keskustellen. Sääntöjä pitää tietenkin olla, Önlen sanoo.
Mistä therianissa on kyse ja miten se eroaa turri-harrastuksesta? Katso koko haastattelu artikkelin videolta.