Kommentti: Aikuiset sekosivat lasten eläinmaskeista – hävetkää!

Olen hämmentyneenä seurannut viime päivien keskustelua therian-ilmiöstä. Aikuiset ihmiset tuntuvat seonneen siitä täysin, kirjoittaa MTV Uutisten tuottaja Heidi Asplund.

Therianit samaistuvat johonkin tiettyyn eläimeen syvästi, vaikka tietävätkin olevansa itse ihmisiä. Muoti-ilmiöksi therianit ovat hiipineet parin vuoden sisällä. 

Therianit tunnistaa katukuvassa helposti hännästä ja eläinkasvonaamiosta. Joskus jollakin on myös tassut tai muuta rekvisiittaa.

Ilmiön laajuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Se on kasvussa ja suosittua, mutta kyse ei ole kuitenkaan kokonaisesta sukupolvesta. 

Ei koulussa

Itse aloin huomata heitä viime kesänä sukulaistyttöni ansiosta. Hän bongaili therianeja jatkuvasti. Sain kuulla, kuinka rohkeita he ovat, koska saavat niin paljon kuraa asusteistaan. 

En ottanut aluksi sukulaistyttöni kommenttia eläinmaskien ja hännän kanssa kulkevien rohkeudesta tosissaan. Nyt kun olen seurannut tätä keskustelua, olen ymmärtänyt, että hän oli oikeassa.

Therianeista oli juttuja jo viime keväänä, mutta suuren yleisön tietoisuuteen ilmiö on noussut tänä syksynä, kun jotkut koulut ovat kieltäneet maskit ja hännät luokista.

Ymmärtäähän sen. Opettajien täytyy tunnistaa lapset, ja jos joku luokassa voi yhtäkkiä heittäytyä lattialle nelinkontin ja alkaa mouruta, tietenkin se häiritsee opetusta. 

Eikä ulos mennä sukkasillaan, vaikka kuinka ajattelee, etteivät eläimet käytä kenkiä. Ihmiset käyttävät ja hyvästä syystä. 

Törkeät kommentit

Mutta somemyrsky, joka therian-ilmiöstä on seurannut, on uskomaton. Hävettää aikuisten puolesta. Säälittää tämän myrskyn keskelle joutuneet lapset ja nuoret.

Olen nähnyt somessa ja kuullut kasvokkain, kuinka aikuiset ihmiset ovat lähettämässä näitä lapsia psykiatrille, koska eihän tuollaista voi tehdä kuin hullut. Kuulemma homman saa loppumaan sillä, että tarjoaa lapselle kissan tai koiran ruokaa ja pakottaa tekemään tarpeensa ulos.

Ja nämä kommentit olivat kilteimmästä päästä. 

Tosissaan vai ei?

Kyse on kuitenkin lasten leikistä, itseilmaisusta ja itsensä etsimisestä. 

Niin kuin kaikissa muoti-ilmiöissä, osa on varmasti mukana therian-ilmiössä enemmän tosissaan kuin toiset. 

Haluaako kymmenvuotias kasvomaskin sen vuoksi, että on nähnyt niitä monilla ja se on hieno vai samaistuuko hän oikeasti syvästi kissoihin? Ja kuinka tärkeää nämä on erottaa toisistaan?

Joillakin leikki voi mennä vähän yli (kuten niillä luokassa mouruavilla lapsilla), mutta silloin aikuisen tehtävä on asettaa rajat, kuten koulut olivatkin tehneet.

Niin kauan kuin minä muistan, on ollut ihmisiä, jotka ovat puhuneet siitä, että joku tietty eläin on heidän voimaeläimensä. He ovat siis samaistuneet siihen eläimeen. Kukaan ei ole pitänyt heitä hulluina.

Miksi nyt, kun lapset ja nuoret, pääasiassa tytöt, ovat halunneet näyttää muille, mihin eläimeen he samaistuvat, se onkin ongelma.

Tytöt tekevät aina väärin

Aikuiset tuntuvat yleensä paheksuvan etenkin tyttöjen itsensä keksimiä harrastuksia ja muoti-ilmiötä. Muistatteko, kuinka keppariharrastajia paheksuttiin? Eihän isot lapset tuollaista voi tehdä! Ja vielä kävelevät keppihevosten kanssa kaupungilla! 

Kun nuoret tytöt ja naiset alkoivat tehdä uraa somejulkkiksina, sekin oli väärin. Eihän se ole oikea työ! 

Hienoa, että lapset ja nuoret keksivät uusia tapoja ilmaista itseään ja erottua meistä aikuisista. Niinhän mekin aikoinaan teimme. Tuntuu, että monilta se on päässyt unohtumaan.

Vai muistaako joku, kuinka Ylen keskusteluohjelmassa käytiin läpi, johtavatko roolipelit saatananpalvontaan? Ja sitä ennen heavy ja hevarit olivat aiheuttaneet saman keskustelun

Ei törkykommentteja lapsille!

Oli ihanan raikasta, kun askartelukaupan omistaja kehui MTV:n haastattelussa innoissaan therianien mielikuvitusta ja kädentaitoja. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin julkisuudessa jonkun aikuisen puhuvan aiheesta muun kuin huolen ja paheksunnan kautta. 

Hänestä sai vaikutelman, että hän kohtaa lapset luovina yksilöinä, tulevaisuuden asiakkaina. Voisivatko ilmiötä paheksuvat aikuiset yrittää miettiä therian-lapsia tätä kautta? Monessa therian-lapsen vanhemman haastattelussa ilmenee, että lapsi on saattanut tulla kuorestaan ja löytää ystäviä harrastuksen kautta. Ehkä ensimmäistä kertaa koskaan. 

Voitaisiinko nyt vain antaa lasten ja nuorten toteuttaa itseään niin kauan kuin he eivät aiheuta haittaa itselleen tai muille? Ja jokainen voisi myös miettiä, mitä kirjoittaa sosiaaliseen mediaan muutenkin, mutta etenkin lapsista ja nuorista. 

 

Lue myös:

    Uusimmat