Kuva ei herkille! Siili sai kalloon asti syvän haavan siimaleikkurista – pienet eläimet ovat pihanpuunaajien armoilla

siili siimaleikkuri
Maanantaina Lautamäen hoitoon tuotu siili oli saanut syvän haavan päähänsä. Siili on nyt asianmukaisessa hoidossa.Kuva: Jarmo Lautamäki
Julkaistu 24.05.2019 18:40
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Siilit, rusakon poikaset ja muut pieneläimet saavat keväisin helposti osumaa siimaleikkurista eli ruoholeikkurista, jos puskien alusia ja heinikoita ei tarkisteta kunnolla ennen leikkuuta. 

Mikkeliläisen eläinhoitolan pitäjä Jarmo Lautamäki sai maanantaina hoitoonsa siilin, jonka päässä oli syvä haava.

Siilin löytäjä oli toimittanut sen Lautamäelle, joka vei siilin eläinlääkäriin, jossa haava ommeltiin umpeen. Siilin selviäminen on silti yhä epävarmaa. 

– Se on nyt täällä meidän hoitolassa, eikä voi kovin hyvin.

Lautamäki kuvailee lähtötilannetta kamalaksi: haava ulottui siilin kalloon asti.

– Eläinlääkärin puhdistaessa haavaa ilmeni, että se oli selvästi tullut kalloon takaapäin, eli se oli todennäköisesti tullut siimaleikkurista.

Siilillä edes piikit suojana, rusakonpoikasella ei mitään

Lautamäki kertoo näkevänsä säännöllisesti pihatöissä loukkaantuneita eläimiä. Kaksi vuotta sitten hänen hoitoonsa toimitettiin siili, jolta siimaleikkuri oli vienyt toisen silmän. 

Kyseinen siili toipui onnettomuudesta, ja eli vielä useita vuosia yksisilmäisenä.

Lautamäen mukaan kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita, vaan siimaleikkureiden terät haavoittavat ja tappavat myös rusakon poikasia ja muita pieneläimiä.

– Leikkurin osuma on erittäin ikävä ja kivulias siilille, ja varsinkin rusakon poikasille, joilla ei ole piikkejä suojanaan. Niillä ei ole mitään mahdollisuutta. 

Ravistelu on hyvä konsti, mutta ei välttämättä riitä

Piha-alueen puskat ja pitkät heinikot tulisi Lautamäen mukaan aina tarkastaa kunnolla ennen leikkuuta.

Helpoin tapa havaita eläimet on ravistella puskaa, jolloin ne juoksevat karkuun. Mutta se ei toimi kaikissa tapauksissa. Rusakonpoikaset odottavat emoaan jähmettyneenä, eivätkä välttämättä lähde juoksuun.

Siili ei myöskään välttämättä pakene, koska siilin puolustuskeino on vetäytyä piikikkääksi palloksi. Siimaleikkurin terät ovat niin terävät, ettei piikit kovin paljoa suojaa siiliä.

Lautamäki toivoo, että ihmiset jaksaisivat kiinnittää kunnolla huomiota pidempiin heinikoihin ja puskien alusiin, ennen kuin alkavat leikkaamaan.

Maanantaina haavan saanut siili jatkaa toipumistaan Lautamäen eläinhoitolassa, mutta on vielä huonossa kunnossa. Siili on rauhoitettu eläin, joten se pitää palauttaa löytäpaikalle. Näin Lautamäki aikookin tehdä.

– Jos se toipuu, se palautetaan Parikkalaan.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet