Tietokirjailija Juha T. Hakala ihmettelee, miksi kaikkien pitäisi tehdä työpaikoilla kaikkea.
Kukapa ei olisi törmännyt ajatukseen siitä, että vain epämukavuusalueella ihminen oppii. MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut professori ja tietokirjailija Juha T. Hakala uskaltaa kyseenalaistaa väitteen.
– Nythän on vallalla talouselämästä, bisneksen ytimestä tullut mantra, jota tunnutaan toistelevan "Heittäydy rohkeasti epämukavuusalueellesi" ja että vain siellä tapahtuu kehittymistä. Tämä on suoraan tehokkuusyhteiskunnan puhetta. Minä olen päinvastoin sanonut, että pysy poissa epämukavuusalueelta.
Hakalan mielestä ihmisen tulisi keskittyä löytämään vahvuutensa.
– Kun löydät omat vahvuutesi, olet samalla omalla mukavuusalueellasi. Ja kyllä mukavuusalueella oikeasti tapahtuu kehittymistä.
Hakalan mukaan mukavuusalueensa voivat löytää työntekijöiden lisäksi opiskelijat tai vaikka lapset.
– Mitä varhaisemmassa vaiheessa löydämme vahvuudet, pystymme rakentamaan elämäämme ja toimintaamme vahvuuksien varassa. Sieltä tulee ilo, rentous ja voimaantuminen elämään.
Lue lisää: Uupunut jää helposti huonoon työhön – nämä ovat kolme pääoiretta
Hakalalta on juuri ilmestynyt tietokirja Suoritusyhteiskunta — oireita ja selviytymiskeinoja (kustannussosakeyhtiö Teos, 2023).
Ihmisen vahvuuksista ja mukavuusalueesta on kirjoittanut samansuuntaisesti yhdysvaltalainen organisaatiotutkija Amy Edmondson vuonna 1999 ja työpaikan psykologisesta turvallisuudesta Työterveyslaitos 2021. Haaga-Helia -ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden 2022 kirjoittaman artikkelin mukaan puolestaan ihmisen itsevarmuus voi sulattaa epämukavuusalueet.
– On tuoretta tutkimusta, että jopa 70 prosenttia meistä ihmisistä koettaa kehittää ja toimia epämukavuusalueella ja heikkouksiensa varassa, ihmettelee Hakala.
Mallia työelämään jalkapallojoukkueesta
Epämukavuusalueella jatkuvasti toimiminen on kasvatustieteilijä Juha T. Hakalan mukaan kuluttavaa ja jopa kohtalokasta.
– Jos olet jatkuvasti epämukavuusalueella, se uuvuttaa ja stressaa. Nyt kannustetaan vain heittäytymään syvään päätyyn, räpiköimään ja selviytymään.
Mukavuusalueella toimiminen saattaakin yllättäen olla avain tehokkuuteen.
– Parhaat tulokset tutkitusti saavutettaisiin kun uskalletaan toimia vahvuuksien varassa. Toki esitän asian nyt aika mustavalkoisesti: olen joutunut itsekin louhimaan ja lohkomaan epämukavuusaluettani vähintäänkin reunamilta.
Urheilussa ihmisten vahvuuksien merkitys Hakalan mukaan ymmärretty.
– Jalkapallojoukkueessa on maalivahteja, puolustajia, hyökkääjiä ja pelinrakentajia. Miksi työelämässä ajatellaan aivan liian usein, että "kaikki tekee meillä kaikkea eikä tässä mitään ruveta valikoimaan".
Lue myös: Romahdatko usein työpäivän jälkeen? Ilmiöllä on nimikin – tästä se kertoo
Hakala kertoo videolla, miksi harrastuksetkin voivat ajaa ihmisen piippuun!