Elon Muskin Twitteriltä vaadittu sisältöjen sensurointia 971 kertaa – myöntymisten määrä yllättää

1:16img
Elon Musk osti Twitterin. Miten se vaikuttaa sananvapauteen ja alustan pelisääntöihin?
Julkaistu 30.05.2023 17:58

Ville Järveläinen

Twitterin kerrotaan taipuneen Elon Muskin aikana peräti 83 prosenttiin eri maiden hallitusten esittämistä sensurointipyynnöistä, kun luku oli ennen Muskia noin 50 prosenttia. Twitterillä ei ole sananvapautta korostavan toimitusjohtajansa mukaan muuta vaihtoehtoa kuin suostua sensuurivaatimuksiin, jos vaatimuksen taustalla on kyseisen maan lainsäädäntö.

Sähköautovalmistaja Teslan ja avaruusteknologiayhtiö SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk laajensi bisneksiään viime vuonna ostamalla Twitterin. Sittemmin kohu on seurannut toistaan, mutta Musk on toistuvasti korostanut kritisoitujenkin muutosten parantavan sananvapautta suositulla somealustalla.

Musk on itse kutsunut itseään "sananvapausabsolutistiksi".

Se, mikä ei ole ainakaan päällisin puolin sopinut yhtälöön, on sananvapautta korostavan Twitterin taipuminen eri maiden hallitusten sensuuripyyntöihin.

Lue myös: Elon Musk vaihtoi Twitterin logon käyttäjän ehdotuksesta: "Haha, se olisi sairasta"

Turkki sai tahtonsa läpi ennen presidentinvaaleja

Twitter ja Musk ovat saaneet kuraa niskaansa suostumalla muun muassa Turkin hallinnon vaatimukseen poistaa tiettyjä tilejä ja twiittejä alustalta maan presidentinvaalien alla.

Twitter julkaisi aiemmin toukokuussa lausunnon, jossa se perusteli myöntymistään Turkin vaatimuksiin ja totesi vievänsä asian oikeuteen. Twitterin mukaan kieltäytyminen olisi johtanut palvelun sulkemiseen turkkilaisilta käyttäjiltä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kysyi Muskilta huhtikuussa, poistiko Twitter Intian pääministeri Narendra Modia koskevan dokumentin alustaltaan maan hallinnon pyynnöstä. Musk totesi BBC:tä siteeraavan uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei hän ole varma, mitä tapauksessa tarkalleen ottaen tapahtui ja miksi dokumentti poistettiin.

Viime vuoden huhtikuussa, ennen kuin Musk otti Twitterin hallintaansa, Twitter esti Venäjän hallinnolta, kuten Vladimir Putinilta ja Dmitri Medvedeviltä, pääsyn alustalle. Se perusteli ratkaisuaan sillä, ettei se voi sallia kansalaistensa vapaata pääsyä internetiin rajoittavien maiden johtajien toimivan alustallaan. Venäjällä Twitterin käyttö on estetty.

Musk kumosi Putinin ja Medvedevin porttikiellot tämän vuoden huhtikuussa. Pian Medvedev julkaisi kirjoituksen siitä, kuinka hänen mielestään Puolan ei kuuluisi olla olemassa. Twitter piilotti julkaisun sääntöjään rikkovana, mutta hallinnon tilit ovat edelleen löydettävissä, ja julkaisuja suositellaan Twitter-käyttäjille.

Maiden lainsäädännöt haittaavat sananvapautta

Talousraamattu Bloombergin kolumnisti Matthew Yglesias kuittaili sunnuntaina Twitterissä, kuinka yhtiö on Muskin myötä suostunut valtaosaan sille esitetyistä sensurointivaatimuksista, vaikka Musk pitää itseään sananvapausabsolutistinsa.

Lue myös: Brittilehti: Twitter poisti Vladimir Putinin ja Venäjän valtion rajoitukset

– Olet kyllä yksi tyhjäpää. Näytä minulle yksikin tapaus, jossa olisimme voineet toimia toisin ja teemme niin, Musk vastasi toimittajalle.

Musk on valittanut, kuinka Twitterillä ei ole monestikaan ollut muuta mahdollisuutta kuin suostua sille esitettyihin vaatimuksiin, mikäli pyynnön taustalla on pyyntöjä tekevien maiden lainsäädäntö.

– Intiassa sosiaalisen median sisältöjä koskevat lait ovat hyvinkin tiukkoja, emmekä voi toimia näiden lakien ulkopuolella. Jos vaihtoehtona on työntekijöidemme päätyminen vankilaan, noudatamme [kyseisen maan] lakia, Musk sanoi BBC:lle.

Musk muistutti taannoin, että hän voi edistää sananvapautta vain lakien puitteissa.

Miten amerikkalaistoimittajien porttikiellot edistivät sananvapautta?

Muskia kritisoitiin viime vuoden lopulla myös herkästä porttikieltosormesta.

Muskin kerrotaan estäneen pääsyn alustalle amerikkalaistoimittajilta, jotka olivat raportoineet Muskiin kohdistuneesta doksauskampanjasta. Englanninkielinen termi doxxing tarkoittaa henkilön yksityisten tietojen keräämistä ja julkaisemista kostomielessä.

Tuolloin kohun keskiössä oli Muskin yksityiskoneellaan tekemien lentojen raportointi reaaliajassa. Toimittajat eivät CNN:n mukaan olleet itse julkaisseet tietoa Muskin koneen reiteistä, vaan pelkästään raportoineet sittemmin poistetun tilin julkaisuista.

Lue myös: Elon Musk tekee Twitteriin ison muutoksen: Äänestäminenkin maksumuurin taakse

Musk perusteli porttikieltoja uuden doksaamisen kieltävän käyttöehtopykälän rikkomisella.

Maaliskuussa kohua aiheutti Muskin päätös laittaa Twitterissä äänestäminen maksumuurin taakse.

Twitter taipunut suurimpaan osaan sensuurivaatimuksista

Voittoa tavoittelemattoman Rest of World -julkaisun tekemän selvityksen mukaan Twitter on Muskin aikana suostunut peräti 83 prosenttiin sille esitetyistä 971 sensuurivaatimuksesta. On syytä muistaa, että lukemat sisältävät myös länsimaiden vihapuhelakeja rikkovien sisältöjen poistamisvaatimukset.

Ennen Muskin valtaantuloa, kesäkuun ja joulukuun 2021 välisenä aikana, Twitter raportoi saaneensa 47 000 sensurointipyyntöä, joista se suostui 51 prosenttiin. Monissa tapauksissa sisältöä piilotettiin vain kyseisen maan käyttäjiltä, eikä sitä poistettu alustalta kokonaan.

Pyyntöjä Twitterille on tullut myös EU:sta, sillä pääsy esimerkiksi venäläisen RT-kanavan Twitter-tilille on estetty muun muassa suomalaisilta käyttäjiltä.

Rest of Worldin mukaan Twitter sai lokakuun 2022 ja huhtikuun 2023 välisenä aikana 971 sensurointivaatimusta eri maiden hallinnoilta. Niistä 808:aan suostuttiin Twitterin oman raportin mukaan täysin, loppuihin osittain.

Yhtäkään kertaa Twitter ei ole raporttinsa mukaan suoraan kieltäytynyt noudattamasta vaatimusta, mutta Rest of World kertoo yhdeksästä pyynnöstä, joihin Twitter ei ollut raportoinut vastaustaan.

Vaatimuksista lähes 500 on esittänyt Turkki. Seuraavaksi eniten pyyntöjä ovat tehneet Saksa ja Intia.

Lue myös: Oletko passiivinen Twitter-käyttäjä? Elon Musk saattaa pian "arkistoida" tilisi

Lähteet: CNN, Reuters, El País, Rest of World

Tuoreimmat aiheesta

Sananvapaus