Yhden lapsen äiti avaa kertomuksellaan ovia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivien maailmaan.
Äiti, bloggari ja näyttelijä Tammin Sursok toivoo kirjoituksensa antavan valoa ja toivoa kaikille mielenterveysongelmista kärsiville tuoreille äideille. Sursok kertoo avoimesti siitä tunnottomuuden tunteesta, jota hän tunsi lääkärin kertoessa hänelle masennuksesta.
– En tuntenut mitään, olin turta ja tunnen vieläkin kaiken selkärangassani. Muistan katsoneeni käsiäni, käsiäni, jotka pyyhkivät tyttäreni kyyneliä ja jotka pitelivät hänen päätään. Ne eivät tuntuneet kuuluvan kehooni, äiti kertoo.
"En voinut itkeä, en hengittää"
Sursokin mukaan synnytyksen jälkeistä masennusta kuvaa ehkä parhaiten ajatus siitä, että katselet omaa elämääsi ulkopuolelta. Olet kykemätön syömään tai hoitamaan muitakaan normaaleita askareita. Vaikka tuoreen äidin olisi pitänyt iloita ja juhlistaa vastasyntynyttä lastaan, hän ei yksinkertaisesti pystynyt siihen.
– Muistan, etten pystynyt nielemään. En syömään. En voinut itkeä. En voinut hengittää, äiti kertoo tuntemuksistaan.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Puolen vuoden ajan hän kärsi tuntemuksistaan yksin luullen niiden kuuluvan normaaliin vauva-arkeen. Hän laittoi oireet milloin unenpuutteen, milloin hormoneiden piikkiin. Hän ei voinut kuvitellakaan kärsivänsä mielenterveysongelmasta.
Tunsi täydellistä epäonnistumista
Saatuaan diagnoosin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta 33-vuotiaana, hän tunsi ennen kaikkea epäonnistuneensa. Jo pelkkä masennuslääkkeiden katseleminen sai Sursokissa aikaan paniikkireaktion.
– Menetin tasapainoni, aivan kuin huone olisi alkanut pyöriä. Piirretytkin huusivat minulle ”epäonnistuja, viallinen, epätäydellinen”.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Sursok kertookin päätyneensä heittämään lääkkeet roskiin ja hoitamaan terveyttään muilla keinoin. Viimeisten kolmen vuoden aikana hän on meditoinut, joogannut, käynyt terapiassa ja kiinnittänyt huomiota ruokavalioon matkalla kohti tasapainoista elämää.
Omiin kokemuksiin perustuen hän haluaakin kaikkia äitejä rikkomaan stigman tuoreiden äitien mielenterveysongelmien ympäriltä.
– Ehkä tämä kuulostaa kuluneelta, mutta jos haluamme muuttaa maailmaa, sen kaiken täytyy alkaa meistä, Sursok toteaa.
Masennusta voi olla vaikea ymmärtää ulkopuolisen silmin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde. Goodtoknow