Energiatekniikan professori Nord Streamin vaurioista: Kaasuputket voivat olla menetetty

Vaurioituneet Nord Stream -kaasuputket voivat olla pian kokonaan menetetyt, arvioi energiatekniikan professori Esa Vakkilainen LUT-yliopistosta.

Nord Stream -kaasuputkissa oli kaasua, vaikka Venäjä oli jo hyvän aikaa sitten lopettanut kaasun viennin Saksaan. Vakkilainen kertoo, että putkessa on pidettävä kaasua paineessa, koska teräsputken hitseissä on aina huolellisestikin tehtynä ja tarkastettuna hyvin pieniä reikiä, joita kutsutaan hiushuokosiksi.

Jos putkessa ei ole painetta, voi hiushuokosen kautta valua vettä putken sisälle.

– Merivesi ja rauta eivät kauheasti tykkää toisistaan, ja jonkun ajan kuluttua putki ruostuisi puhki, Vakkilainen kertoo.

Paineen ansiosta kaasua virtaa huokosesta ulos, eikä vettä sisään.

Merivesi tuhoaa putkia

Juuri meriveden pääsy putkeen on Vakkilaisen mukaan suuri ongelma Nord Stream -putkien tulevaisuuden kannalta. Jykevät, päälle uppoavan laivankin kestävät kaasuputket ovat herkkiä merivedelle, ja merivesikontakti putken sisällä käytännössä tuhoaa putkimateriaalia. Silloin todennäköisesti meriveden kanssa kontaktiin joutunut putki pitää vaihtaa.

Putki pitäisi saada suljettua niin, että vesi saadaan ulos, ja osat uusittaisiin sukelluksissa tehdyissä korjaustöissä.

Vakkilaisen arvio on, että Nord Stream -putkien korjaustyöt veisivät helposti puolesta vuodesta vuoteen. On sanomattakin selvää, että näin iso operaatio maksaa myös paljon. Vakkilaisen arvion mukaan meren pohjassa kulkeva kaasuputki maksaa noin 10 miljoonaa euroa kilometriltä. Korjaustöistäkin tulisi siis hintavia.

– On hyvä kysymys, kuka sellaista ryhtyy tekemään tällaisissa oloissa.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on johtanut vastakkainasetteluun länsimaiden ja Venäjän välille. Venäjän valtion enemmistöomistama kaasuyhtiö Gazprom katkaisi kaasun siirron Nord Stream -kaasuputkessa elokuun lopussa. Samalla Euroopan halu ostaa kaasua Venäjältä on vähentynyt, koska kaasuostoilla tuetaan myös sotaa käyvän Venäjän valtion taloutta.

Näissä olosuhteissa harva näkee ainakaan kannusteita kaasuputken korjaamiseen, kun sen käytölle ei ole varmuutta tulevaisuudessa.

Korjaustyöt olisi aloitettava pian

Vakkilaisen mukaan kaasuputken vaurioituminen johtaa helposti koko sijoituksen menettämiseen. Jos se halutaan välttää, on korjaustoimiin tartuttava nopeasti.

– On ihan selvää, että jos tällaista korjausta ei aloiteta, niin helposti on pian satoja kilometrejä putkea käyttökelvottomana ja sitten sen putken saaminen käyttökuntoon on jo aika iso ja todella kallis operaatio.

– Pahoin pelkään, että aletaan puhua siitä, että sekä Nord Stream 1 että Nord Stream 2 putki on menetetty tulevan kaasuntoimituksen kannalta. Kyllä tässä isosta vahingosta puhutaan.

Kaasusta valtavat tappio Gazpromille

Ei ole aivan selvää, miten paljon kaasua vuodossa tullaan menettämään, sillä putken käyttöpaine ei ole täysin selvillä. Vakkilainen arvioi kuitenkin, että putkessa oli noin 300 miljoonaa kuutiota kaasua, joista muutama kymmenen miljoonaa kuutiota jää putken kumpaankin rantapäähän, koska ne ovat korkeammalla kuin vuotopaikka.

Tämänhetkisillä myyntihinnoilla haaskuuseen pulppuava kaasu tarkoittaisi Vakkilaisen arvion mukaan jopa miljardin euron tappiota kaasun omistavalle Gazpromille.

Vakkilaisen mukaan osan kaasusta olisi mahdollisesti voinut pelastaa, jos esimerkiksi Saksan päästä olisi alettu purkaa putkessa olevaa kaasua Saksan kaasujärjestelmään. Tämä olisi kuitenkin ollut laitonta ilman kaasuyhtiö Gazpromin lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat