Vuosikymmenten kirouksensa rangaistuspotkukilpailujen kanssa murtaneen Englannin päävalmentaja Gareth Southgate on onnistunut tukkimaan pelaajiensa suut ennen jalkapallon EM-kisojen ratkaisupelejä.
Englanti eteni EM-kisojen välieriin otettuaan puolivälierien 1–1-tasatuloksen jälkeen 5–3-voiton Sveitsistä rangaistuspotkukilpailussa.
Voitto rangaistuspotkuilla oli Englannin ensimmäinen miesten EM-kisoissa sitten vuoden 1996 kotikisojen puolivälierien. Välissä joukkue on hävinnyt neljä peräkkäistä rankkarikisaansa. MM-kisojen ikuiselta näyttänyt rankkarikirous murtui viimein vuonna 2018 neljännesvälierien voitolla Kolumbiasta.
Juuri tuon onnistumisen taustalla oli Englannin jalkapalloliiton iso satsaus rangaistuspotkujen tilastollisen ja psykologisen puolen kehittämisessä. Siitä vastasi nykyisin Bolton Wanderersissa työskentelevä Chris Markham, jonka osuus paljastui norjalaisen urheilupsykologi Geir Jordetin tänä vuonna julkaistussa kirjassa Pressure: Lessons from the psychology of the penalty shootout.
Kirjan mukaan Markham oli tutkinut pilkkukisojen onnistumisen edellytyksiä peräti puolentoista vuoden ajan täyspäiväisesti ennen Venäjän MM-kisoja. Englannin päävalmentaja Gareth Southgate kiitti Markhamia tekstiviestillä vain puoli tuntia Kolumbia-voiton jälkeen.
Englannin pelaajat vaiti salaisuuksista
Tämän vuoden EM-puolivälierässä kaikki viisi englantilaisvetäjää upottivat laukauksensa tyynesti sisään. Kolmen vuoden takaiseen tappiolliseen EM-finaaliin verrattuna jokainen pelaaja käytti suoritukseensa valmistautumiseen huomattavasti enemmän aikaa.
Brittimedia on yrittänyt saada pelaajia kommentoimaan rangaistuspotkujen vetämiseen tehtyjä muutoksia, mutta Mirror-lehden mukaan niin maalivahti Jordan Pickford sekä topparit Marc Guéhi ja Ezri Konsa kieltäytyivät kaikki vastaamasta kysymyksiin.
Taustalla on lehtien mukaan päävalmentaja Southgaten tiukka vaatimus olla hiiskumatta mitään salaisuuksia joukkueen ulkopuolelle.
Markham paljasti Jordetin kirjassa asioita, joita hän Englannin jalkapalloliitolle esitti. Hän halusi erityisesti karsia rangaistuspotkukilpailuista niihin liitetyn arpajaismaisen luonteen, johon monet Southgaten edeltäjät olivata sortuneet. Markhamin mukaan tällainen puhe jättää täysin huomioimatta pelaajien vaikutuksen ja pelaajien valmistamisen merkityksen.
– Pohjimmiltaan kyse oli hallintakäsityksestä. Miten voimme vahvistaa pelaajien, valmennusjohdon ja kaikkien hallintakäsitystä? Markham viittaa sosiaalipsykologian termiin, joka korostaa yksilön käsitystä omasta kyvystään hallita häneen vaikuttavia tapahtumia.
– Meidän onneksemme Gareth ja hänen ryhmänsä suhtautuivat äärimmäisen avoimin mielin ja kunnioittavasti hyvää laadukasta työtä kohtaan, mutta eivät he suhtautuneet siihen kuitenkaan hölmön luottavaisesti, joten tiesimme, että sen piti olla todella korkeatasoista (tutkimusta).
Markham paljasti kirjassa myös, mihin englantilaisessa rankkaritutkimuksessa on erityisesti keskitytty.
– Puhuimme (laukauksen) askeleista, kulmista, vauhdista, kaikesta hengitystekniikkaan, optimaalisiin tähtäysalueisiin ja maalivahteihin liittyvästä. Ja siinä oli vain tekninen puoli asiasta.
– Sitten pelaajavalinnat, uhkapelurin harhaluulot, toimintaharhat ja että maalin keskustaa oli alihyödynnetty. Kaikki nämä asiat olisivat helposti voineet mennä yli hilseen, joten muistan, kuinka menin Garethin toimistoon ja printtasin paperille ja leikkasin palasiksi kaikki eri aiheet, jotka Gareth laittoi tärkeysjärjestykseen, Markham kertoi.
LUE MYÖS: Jude Bellinghamilta taas erikoinen ele kesken ottelun
Markham antoi Southgatelle tunnustusta siitä, että tämä osasi hyödyntää tarjolla olleen tiedon luomatta sen ylikorostamisella vain lisää paineita pelaajille.
Liitossa tuodussa mallissa painotettiin itse suorituksen lisäksi myös jatkoajan jälkeisen hengähdystauon sekä keskiympyrässä vietetyn ajan ja rangaistuspilkulle kävelemisen merkitystä.
– Tärkein asia, jonka voimme tehdä, on antaa pelaajille takaisin se käsitys, että tämä on heidän hallinnassaan, ja että se on taito, jota he voivat kehittää, Markham sanoi.
Englanti kohtaa Hollannin EM-kisojen välieräottelussa keskiviikkona. Tiistaina finaalipaikasta taistelevat keskenään Espanja ja Ranska.