Englannin kirkon piispat arvostelevat viime päivien brexit-keskustelun sävyä – "Kohdelkaa toisianne kunnioittavammin"

Parlamentin tyypillisesti kiivas kielenkäyttö tuntui saaneen entistä enemmän löylyä istuntotauon jälkeen. Piispojen lisäksi keskustelun tasoa arvosteli jo aiemmin Euroopan unioni.

Britanniassa Englannin kirkon piispat arvostelevat viime päivinä käydyn brexit-keskustelun sävyä. Piispat kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan, että kielenkäyttö ei ole ollut hyväksyttävää.

Piispat kehottavat kansalaisia sekä parlamentissa että sen ulkopuolella kohtelemaan toisiaan kunnioittavammin ja myös kuuntelemaan toinen toisiaan.

– Meidän ei pidä mustamaalata, suhtautua ylimielisesti tai jättää huomiotta toisten kansalaisten näkemyksiä, vaan kunnioittaa niitä, heidän osallistumistaan ja ääntään, piispat kirjoittavat.

Brittiparlamentti palasi keskiviikkona tauolta sen jälkeen, kun oikeus kumosi pääministeri Boris Johnsonin päätöksen keskeyttää brittiparlamentin toiminta.

Parlamentin tyypillisesti kiivas kielenkäyttö tuntui saaneen entistä enemmän löylyä istuntotauon jälkeen. Tyrmistystä herätti muun muassa se, että Johnson nosti väittelyn osaksi kuolleen kansanedustajan. Jopa pääministerin sisko kutsui toimintaa mauttomaksi.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kutsui koolle erityisen parlamentin keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan kansanedustajien puheita.

Piispojen lisäksi keskustelun tasoa arvosteli jo aiemmin Euroopan unioni.

Piikki pääministerille

Kirkolliset johtajat sanovat olevansa tietoisia suurista haasteista, joita kansanedustajat kohtaavat. He kuitenkin huomauttavat, että vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava.

– On helppoa vajota erimielisyyksiin ja solvauksiin. Vie paljon kauemmin kiivetä ylös ja löytää jälleen yksimielisyys. Kaivautuminen omiin asemiin joko epävarmuuden tai puolueuskollisuuden vuoksi ei ole arvokasta maallemme eikä sellaista johtajuutta, jota nyt tarvitsemme.

Piispat suuntasivat pienen piikin myös pääministerin suuntaan vaatimalla, että poliitikot noudattavat tarkasti lakia ja tukevat tuomioistuinten puolueettomuutta.

Pääministeri Johnson arvosteli aiemmin tällä viikolla korkeinta oikeutta, kun se piti Johnsonin päätöstä parlamentin istuntotauosta laittomana.

– Yhtenäisyytemme ja elämäntapamme perusta on haastettu. Kaikkien osapuolten täytyy rauhoittua, jotta voimme yrittää päästä sopimukseen siitä, minkälainen ratkaisu voi yhdistää maan ja mitä täytyy tehdä, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby sanoi Times-lehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat