Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitaja Mika Länsisolan keväinen työaamu muuttui kertaheitolla reilu vuosi sitten, kun potilas uhkasi miestä käsiaseella.
Katso videolta Mika Länsisolan oma kertomus hänen kohtaamastaan uhkatilanteesta.
– Meille tuli kiireetön ensihoidon tehtävä. Ensitiedoissa ei ollut mitään poikkeavaa, josta olisimme voineet ensihoitajina päätellä, että uhkatilanne on meitä odottamassa.
Mikan mukaan tilanne tuli täysin yllättäen.
– Keski-ikäinen mies, joka ei ollut päihteiden vaikutuksen alaisena, uhkasi minua ja työparia käsiaseella. Paetessamme tilanteesta hän vielä lähti meidän peräämme käsiase kohti ojennettuna, Mika Länsisola kertaa uhkaavaa tilannetta MTV3:n aamun Huomenta Suomessa.
"Kuljen enemmän tuntosarvet pystyssä"
Lähiomainen oli soittanut ensihoitajat ja halusi, että potilaan vointi tarkastetaan, koska oli huolissaan tämän yleisvoinnista. Potilas itse ei tiennyt, että ensihoitajat oli kutsuttu paikalle.
Länsisola kertoo, että tapaus opetti olemaan entistä varovaisempi työtehtävissä.
– Kyllä minä töihin uskallan mennä. Tapaus opetti, että kaikki tehtävänannot, joissa ei ole mitään uhkaa ensitiedoissa, voivat kuitenkin olla vaarallisia. Kuljen enemmän tuntosarvet pystyssä.
– Työterveyshuollon kautta olen saanut apua ja olen käynyt terapeutin puheilla.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn kyselytutkimuksien mukaan joka kolmas hoitoalalla työskentelevä kohtaa väkivaltaa.
– Itse olen hoitanut kätilönä synnytystä vartijan läsnä ollessa. Ja vartija siis turvasi minun turvallisuuttani, kertoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen omista kokemuksistaan Huomenta Suomessa.
Ministeri huolissaan väkivaltatilanteisiin varautumisesta
Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo olevansa hoitoalan väkivaltakokemuksista huolissaan.
– Hoitotyöstä pitäisi saada kiitosta, eikä nyrkistä silmään. Näin kärjistetysti sanottuna, Saarikko sanoo.
– Minua on hätkähdyttänyt näissä kyselyissä se, että näihin väkivaltatilanteisiin ei ole työpaikoilla riittävästi varauduttu. Ammattilaisia ei valmenneta kohtaamaan näitä tilanteita tarpeeksi. Aina näitä tilanteita ei voi kuitenkaan estää. Toinen selkeä puute on raportointi. Selkeä ja yhtenäinen tieto ja ymmärrys siitä minkälaisia ja minkä verran tilanteita hoitoalan henkilöstölle tulee vastaan, Saarikko kertoo.
Hoitajat ovat vaatineet lakimuutosta, jossa väkivaltatilanteissa väkivaltaan suhtauduttaisiin samalla tavalla kuin virkamiesten väkivaltaisessa vastustamisessa. Saarikko ei poissulje tällaista ideaa:
– Asia kannattaa tutkia. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin viime vuosien aikana asiaa on perattu ja se kuuluu oikeusministeriön ja sitä kautta oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) vastuulle. Olen suhtautunut ammattijärjestöjen kannanottoon vakavasti ja aion keskustella asiasta ministerikollega Antti Häkkäsen kanssa.
Saarikko korostaa, että rikoslain muutoksen sijasta hän painottaisi ennaltaehkäiseviä toimia.
– Koulutus, yhtenäiset käytännöt ja ennaltaehkäisevä toimet ja raportointi.