Ensihoitaja avautuu ammattinsa vaaroista: Harmiton tehtävä ikäihmisen kotiin kärjistyi yllättäen – "Olimme saada puukosta"

ambulanssi
Lehtikuva
Julkaistu 20.03.2017 06:22

MTV UUTISET - NELLY RAUHALA

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttanut tapaus, jossa itsemurhaa yrittänyttä miestä ei menty auttamaan, ennen kun poliisit saapuivat paikalle. MTV uutisiin yhteyttä ottanut, ja itsekin vaaratilanteisiin joutunut, ensihoitaja korostaa, että turvatoimille on syynsä.

MTV uutisoi viime viikolla itsemurhaa yrittäneestä turvapaikanhakijasta, joka joutui odottamaan ensihoidon apua 20 minuuttia. Nyt tilannetta kommentoi nimettömänä pysyvä ensihoitaja, joka korostaa työturvallisuuden ehdotonta tärkeyttä.

Hänen mukaansa ensihoitajat noudattavat aina sekä sairaanhoitopiirin että pelastuslaitoksen omia turvasääntöjä.

– Pelastuslaitoksella, jossa toimin, on ehdottomat turvallisuussäännöt ampuma-, puukotus-, pahoinpitely- ja mielenterveystilanteisiin liittyen.

– Luotiliivit ovat ehdoton vaatimus. Aina soitetaan poliisi paikalle ja usein poliisin kenttäjohtaja määrä, ettei kohteeseen saa mennä. Poliisi menee ensimmäisenä ja ilmoittaa, onko kohteeseen turvallista tulla, ensihoitaja selventää.

Turvallisuussäädökset ovat samankaltaiset ympäri Suomen. Vastaanottokeskukset kuuluvat niin kutsuttuihin varokohteisiin, joissa noudatetaan erityistä varovaisuutta. Varokohteiden riskiluokitus perustuu ensihoitajan mukaan faktoihin.

– Vastaanottokeskuksissa on todistetusti väkivallan uhka, hän perustelee.

"Olimme saada puukosta"

Säännöksistä voidaan kuitenkin poiketa. Useampia vuosia ensihoitajana työskennellyt mies kertoo toimineensa ohjeiden vastaisesti tasan yhden kerran.

Mies kertoo, että uhkaavaksi kääntynyt tilanne vaikutti kaikkea muuta kuin vaaralliselta. Ensihoitoyksikö oli saanut hälytyksen iäkkäästä henkilöstä, joka metelöi asunnossaan. Paikalla oli myös poliisi ja huoltomies.

Tilanne muuttui uhkaavaksi, kun hoitajapari avasi oven ja yritti sisälle asuntoon.

– Se päättyi siihen, että olimme saada puukosta. Olimme ajatelleet, että eihän tämä nyt voi olla vaarallista. Mutta kyllä se sitten oli.

Mitään ei onneksi sattunut, sillä miehet osasivat väistää heiluvaa veistä.

Kerta jäi kuitenkin viimeiseksi, ja tämän tapauksen jälkeen mies on toiminut ohjeiden mukaisesti.

Autettavia kohdellaan tasavertaisesti

Ensihoitajan mielestä Evitskogin vastaanottokeskuksella Kirkkonummella työtehtävissä olleet ensihoitajat ovat toimineet oikein noudattaessaan yleisiä turvallisuussäädöksiä.

Uutisesta syntyy kuitenkin hänen mukaansa käsitys, etteivät paikalla olleet ensihoitajat auttaneet vastaanottokeskuksessa ollutta potilasta tämän etnisen alkuperän vuoksi.

Syy odotteluun johtui ensihoitajan mukaan kuitenkin todennäköisesti siitä, ettei poliisi ollut tarkistanut tilanteen turvallisuutta.

– Tämän yhden tapauksen vuoksi ensihoitajat ja koko järjestelmä leimataan rasistiseksi, vaikka meillä ei ole ambulanssissa poliittista kantaa eikä henkilökohtaisia mielipiteitä. Meillä on tarkat protokollat, joita noudatamme, ensihoitaja muistuttaa.

– Jokainen ihminen on meille todella tärkeä. Meidän täytyy saada nukkua yömme rauhassa ja tietää, että olemme tehneet hommamme hyvin ja antaneet kaikkemme, hän vielä lisää.

Vaikka vastaanottokeskukset luokitellaankin varokohteiksi, ensihoitaja vakuuttaa, että vain pieni osa ensihoitotehtävistä suuntautuu niihin. Enemmän ensihoitajia työllistävät kantasuomalaiset. Heidän kanssaan noudatetaan samanlaisia turvallisuusäännöksiä.

Auttajasta ei saa tulla autettavaa

Turvallisuus on ensihoitajan työn kannalta nykypäivänä korostetun tärkeää. Maailma muuttuu, eivätkä monetkaan tilanteet enää ole sitä miltä näyttävät.

Ensihoitajan mukaan riskienottaminen ei tämän vuoksi kannata. Varsinkin kasvukeskusten alueella ambulanssien määrä on vähäinen, minkä vuoksi turvallisuuden korostaminen haastatellun mukaan korostuu.

–Tavallinen kansalainen ei hahmota, että on alueita, joissa on vain yksi ambulanssi. Näitä alueita on Suomessa paljon. Siitä ei tule mitään, jos yksi ambulanssi on poissa rivistä. Auttajasta ei saa koskaan tulla autettavaa, hän korostaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa