Entisen missifinalistin traaginen kuolema: Miesystävä pudotti tajuttoman naisen korkealta parvekkeelta

Tampereen Tammelassa tapahtui elokuussa 2023 poikkeuksellinen henkirikos. 38-vuotias mies pudotti 34-vuotiaan naisystävänsä alas kerrostalon ylimmän kerroksen ranskalaiselta parvekkeelta. Matkaa kuolemaan oli 17,5 metriä. 

Mies kiisti rikoksen loppuun asti. Hänen mukaansa nainen joko hyppäsi itse tai putosi parvekkeelta tapaturmaisesti. 

Tampereella vietettiin tuolloin elokuussa Blockfest-festivaaliviikonloppua, kun hätäkeskukseen tuli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 01.22 ilmoitus. Alustavien tietojen mukaan henkilö oli pudonnut kerroksista kadulle Itsenäisyydenkadulla.

Poliisipartio meni paikalle ja alkoi selvitä lisää. Jalkakäytävälle pudonnut henkilö oli nainen, ja hän oli menehtynyt. Mitään ei ollut tehtävissä.

– Tässä vaiheessa ei vielä ollut tietoa, oliko kyse henkirikoksesta vai oliko kyseessä tapaturma tai ehkä itse aiheutettu kuolema. Kaikki oli auki, jutun päätutkijana toiminut Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Vesa Mäkinen kertoo Rikospaikassa.

Henkilö oli pudotessaan veltto

Viikonloppu oli Blockfestin takia vilkas ja ihmisiä oli paljon liikkeellä myös Itsenäisyydenkadulla.

– Silminnäkijöillä oli havaintoja putoamisesta. Pari ihmistä oli nähnyt putoamisen, mutta ei lähtötilannetta, mistä henkilö oli lähtenyt putoamaan katuun.

Silminnäkijöiden mukaan henkilö oli pudotessaan veltto ja äänetön, pää ja selkä osuivat ensimmäisenä asfalttiin ja jalat olivat ylöspäin.

– He kuvailivat, että tämmöinen nukkemainen näky. Epäilivätkin, että tuleeko sieltä nukke, joka putoaa, Mäkinen kertoi.

Kertomukset viittasivat vahvasti siihen, että uhri oli pudotessaan tajuttomana. Tähän liittyen poliisi kiinnitti huomiota myös asunnon parvekelinjan kohdalla ulko-oven päällä olevaan lippaan.

– Siinä on peltinen reuna, johon henkilön jokin raaja osui ja siitä kuului ääni. Jos henkilö olisi ollut tajuissaan, voisi kuvitella, että hänestä pääsisi jonkinlainen ääni, kun raaja osui siihen ja luita meni rikki. 

Silminnäkijöiltä tarkkoja havaintoja

Silminnäkijät havaitsivat tilanteessa muutakin.

– Kerrostalosta on useita ikkunoita kadulle. Kaikki muut ikkunat olivat pimeinä paitsi ylimmän kerroksen ranskalaisen parvekkeen ovi oli auki ja sieltä tuli valoa kadulle. Putoamistilanteessa siellä oli mies parvekkeella.

Mies oli silminnäkijöiden mukaan nojannut kaiteeseen ja katsonut alas. Hän oli ollut parvekkeella vielä silloinkin, kun poliisipartio tuli putoamispaikalle. 

Poliisit kysyivät kadulta häneltä, oliko nainen pudonnut juuri kyseiseltä parvekkeelta. Mies vastasi myöntävästi ja poliisi lähti asuntoon puhuttamaan miestä.

– Hän sanoi, että oli ollut työporukan kanssa illanvietossa, palannut kotiin ja ehtinyt olla pari minuuttia kotosalla, kun naisystävä oli sanonut ettei jaksa enää ja hypännyt alas parvekkeelta. Tämä oli miehen ensimmäinen kertomus.

Asunnossa oli kamppailun jälkiä

Miestä puhutettiin lisää ja häneltä kysyttiin, oliko naisen kanssa ollut asunnossa riitaa. Mies sanoi ensin, että ei ollut.

– Poliisi kysyi uudestaan, oliko heillä sanaharkkaa ja mies myönsi, että oli. Nainen ei miehen mukaan tykännyt, että hän käy työkavereiden kanssa viettämässä iltaa. 

Sitten partio kysyi, oliko fyysistä riitaa ja väkivaltaa. Mies kiisti tämän.

– Poliisi kuitenkin totesi, että asunnossa oli kamppailun jälkiä. Oli peilinsiruja lattialla ja meikkejä heitelty lattialle. Lisäksi oli verijälkiä lattiassa ja muuallakin.

Siinä vaiheessa mies otettiin kiinni epäiltynä taposta. 

Mies oli ensiksi hätääntynyt ja vähän hermostunutkin. Hän hermostui lisää, kun kuuli, että joutuu lähtemään poliisilaitokselle. Hän sanoi hyppäävänsä itsekin parvekkeelta.

Verta löytyi eri puolilta asuntoa

Poliisi eristi asunnon teknistä tutkintaa varten. Verijälkiä löytyi ympäriinsä asunnosta. Lonkerotölkeissä oli verta, parvekkeen kaiteessa oli veritahra, keittiön kaappien päätylevyissä lattiatasossa oli veriroiskeita.

– Kaikki olivat naisen verta, Mäkinen kertoi.

Miehen kuulustelut alkoivat seuraavana päivänä. Hän sanoi, että riitaa oli ja molemmat olivat lyöneet toisiaan. Mies kertoi lyöneensä naista kasvoihin.

Seuraavassa kuulustelussa mies kuitenkin pyörsi puheensa ja sanoi, että hän ei ole lyönyt naista. Kertomus muuttui koko ajan ja myös se, miten parvekkeelta putoaminen oli miehen mukaan tapahtunut. Miehen tarinat vaihtelivat, olivat epämääräisiä ja ristiriitaisia.

– Parissa ensimmäisessä kuulustelussa mies kertoi, että kun hän tuli asuntoon ja tappelua oli, hän meni juomaan vettä keittiön puolelta. Miehen mukaan yhtäkkiä kuului ulkoa tumps ja hän havahtui, että nainen on mennyt parvekkeelle ja hypännyt alas. Sitten kertomus muuttui niin, että hän olisikin nähnyt sivusilmällä, kun nainen menee parvekkeelle ja hyppää alas.

Näyttö kasattiin monesta palasta

Poliisilla oli tutkinnan aikana tiedossa, että nainen oli toistuvasti joutunut miehen lähisuhdeväkivallan uhriksi. Ensimmäisen kerran pahoinpitelystä oli tullut poliisille ilmoitus jo vuonna 2019. Oikeus langetti siitä miehelle 6 kuukautta ehdollista vankeutta vuonna 2021.

– Nainen pelkäsi miestä ja ehkä halusi eroon miehestä mutta yhdessä kuitenkin jatkettiin, Mäkinen sanoi.

Mies kiisti loppuun asti pudottaneensa naisen parvekkeelta.

– Monien asioiden summana näyttö kasattiin. Oli useita silminnäkijöitä ja naapureiden hyvät kertomukset yön tapahtumista. Miehen kertoman mukaan hän oli ollut vain kaksi minuuttia asunnossa, kun nainen oli sanonut, ettei jaksa ja hyppää parvekkeelta. Tosi asiassa asia meni niin, että siellä on ollut puolen tunnin mylly päällä ja vasta sen jälkeen nainen on pudonnut parvekkeelta.

Naapurilla tarkat havainnot

Riitely oli alkanut heti, kun mies oli tullut asuntoon humalassa vähän ennen kello yhtä yöllä. Naapuri kuuli ensin sanallista riitaa, sitten miehen aggressiivista huutoa. Hän teki muitakin tarkkoja äänihavaintoja.

– Naapurin mukaan äänet olivat sellaisia tumpsahduksia, kumeita, että joko huonekaluja kaatuu tai kymmenien kilojen jokin asia osuu johonkin, mikä kuului tärähdyksenä naapuriin. Niistä tuli mieleen, että siellä heitellään sitä naista.

Naapurin mukaan sitten tuli hetken hiljaisuus, kunnes sama touhu jatkui ja nainen oli huutanut jossain vaiheessa kivusta. Pian tämän jälkeen oli muutama minuutti täysin hiljaista.

– Sitten naapuri kuulee, kun avataan parvekkeen ovi. Sellainen imukuppimainen ääni, joka tulee tiivisteistä. Sitten kuuluu kahinaa, kaide kolahtaa ja jotain menee kaiteen ylitse, Mäkinen kertoi naapurin havainnoista.

Myönsi kuristaneensa naista

Mies oli heti ensimmäisessä kuulustelussa myöntänyt myös kuristaneensa naista.

– Ruumiinavauslausunnossa todettiin kieliluun murtuma ja silmissä verenpurkaumia. Kaikki viittaa siihen, että naista on kuristettu eikä ihan kevyesti.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että nainen on pudotessaan ollut tajuttomana, mutta elossa ennen kuin iskeytyi asfalttiin.

– Sen on oikeuslääkäri todennut, Mäkinen sanoi.

Motiivi ei selvinnyt

Mitään sellaista ei esitutkinnassa tullut ilmi, että nainen olisi voinut pudota tapaturmaisesti tai että hän olisi ollut itsetuhoinen.

– Naisella oli poika ja tulevaisuudensuunnitelmia. 

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Teemu Pentti Tapio Pellin 11 ja puolen vuoden vankeuteen taposta, viidestä pahoinpitelystä ja muista rikoksista. Oikeus katsoi, ettei päihtyneen miehen käytös tapahtuneen jälkeen sopinut yhteen sen kanssa, että kyseessä olisi ollut itsemurha tai tapaturma.

Henkirikoksen motiivi ei selvinnyt. Puolustus valitti tuomiosta.

Parveketapon käsittely hovioikeudessa alkoi 8.10.

Katso videolta Rikospaikan juttu Tampereen parveketaposta.

Lue myös:

    Uusimmat