Epäiletkö puhelimesi kuuntelevan sinua salaa? Näin virität sille ansan, joka paljastaa totuuden

0:44img
Tiesitkö tästä elämää helpottavasta iPhone-kikasta?
Julkaistu 10.11.2021 17:58

Ville Järveläinen

Jos puhelimesi auttaa mainostajia tavoittamaan sinut kuuntelemalla keskustelujasi salaa, voi asian selvittää helpolla testillä.

Olet saattanut joskus törmätä siihen, että sinulle kohdistetaan netissä ja sosiaalisen median alustoilla mainoksia, jotka tuntuvat liiankin osuvilta. Ei siksi, että olisit etsinyt niistä tietoa aiemmin tai että ne liittyvät suoraan tyypillisiin mielenkiinnonkohteisiisi, vaan siksi, että olet juuri esimerkiksi sanonut ääneen jotain aiheeseen liittyvää.

Tietoturvaratkaisuja tarjoava NordVPN kertoo tiedotteessaan, että virtuaaliavustajat, kuten Applen Siri, Amazonin Alexa ja Googlen Assistant kuuntelevat käyttäjiä herkällä korvalla. Syynä on se, että niiden toiminta perustuu äänikomentojen erottamiseen ja sen mukaan toimimiseen.

NordVPN:n digitaalisen turvallisuuden asiantuntija Daniel Markuson kertoo tiedotteessa, että virtuaaliavustaja on kuin mikä tahansa muukin hakukone.

Lue myös: Nainen tilasi kaikki tietonsa teknologiajätiltä ja järkyttyi – "Kannattaa ehkä lukea se sopimus, ennen kuin klikkaat 'hyväksy"'

– Jos esimerkiksi etsit autokauppoja kaupungistasi, niihin liittyviä mainoksia alkaa ilmaantua kaikkialle internetiin.

– Kun pyydät Google Assistantia tai Siriä etsimään jotain, tätä tietoa hyödynnetään verkkomarkkinoinnissa. Näin tapahtuu myös, kun etsit jotain Googlen hakua käyttäen, Markuson sanoo.

Tarkista asetukset

Koska virtuaaliavustajien käyttäjät suostuvat palveluntarjoajan ehtoihin ja sääntöihin hyödyntääkseen käteviä ääniohjausominaisuuksia, on keskustelujen seuraaminen ihan laillista. Laittomaksi kuuntelu muuttuu sitten, jos laite tekee niin ilman käyttäjän suostumusta.

Markuson kehottaakin tarkistamaan luvat, joita annat erilaisille palveluille, sillä esimerkiksi jotkut sovellukset voivat vaatia pääsyä puhelimen mikrofoniin ilman minkäänlaista syytä.

Tarkista siis älypuhelimesi asetukset ja varmista, että sovelluksilla on pääsy vain niihin toimintoihin, joita ne todella tarvitsevat.

Näin virität "ansan" puhelimellesi

NordVPN:n mukaan paras tapa selvittää, auttaako puhelimesi mainostajia, on asettaa ansa. Toimi näin:

  1. Valitse aihe, joka liittyy johonkin, mitä ei voida yhdistää mieltymyksiisi tai mielenkiinnon kohteisiisi. Aiheen täytyy olla sellainen, josta et koskaan puhu.
  2. Älä käytä puhelintasi tai mitään muutakaan laitetta tehdäksesi aihetta koskevia hakuja. Varmista, että et ole koskaan tehnyt aihetta koskevia Google-hakuja.
  3. Pohdi, minkälaisiin avainsanoihin hakukoneet saattavat kiinnittää huomiota.
  4. Puhu aiheesta kovalla äänellä puhelimesi läheisyydessä. Käytä puhumiseen muutama minuutti kerrallaan muutaman päivän ajan. Huolehdi siitä, että et etsi tietoa aiheesta millään tavalla, jolloin puhelimesi kuulee siitä ainoastaan puheesi kautta.

Kun ansa on asetettu, seuraa näetkö sosiaalisessa mediassa tai muissa digitaalisissa kanavissa aihetta koskevia uusia mainoksia. Jos niitä ilmaantuu, puhelimesi auttaa mainostajia saavuttamaan sinut.

Lue myös: MTV:n toimittaja tilasi Facebookilta hänestä kerätyn datan: Sai jättitiedoston ja tyrmistyi – "kaikki on tallessa"

Lähde: NordVPN

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva