Epäiletko sairastavasi ärtyneen suolen oireyhtymää? Neurologi kertoo, mistä oikeasti voi olla kyse

Vatsakipua, turvotusta, ilmavaivoja, ripulia, ummetusta, pahoinvointia, närästelyä ja oksentelua. Moni saa näiden oireiden perusteella diagnoosiksi ärtyneen suolen oireyhtymän, mutta entä jos kyseessä onkin migreeni?

Vatsamigreeni on luultua yleisempi sairaus, kertoo satoja migreenipotilaita hoitanut neurologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Matti Ilmavirta. Samaa kertoo myös Migreeniyhdistys.

Vatsamigreeni on yleinen migreenin muoto, mutta useinkaan sitä ei osata tulkita migreeniksi. Sairaudesta kärsivillä saatetaan diagnosoida ärtyneen paksusuolen oireyhtymä tai sitten ongelmat kuitataan ruoansulatusvaivoina, närästyksenä tai ilmavaivoina, Ilmavirta sanoo.

Vatsamigreenillä on taipumus puhjeta jo ennen klassista päänsärkymigreeniä. Monen vatsamigreeniä potevan tarkemmassa oirehaastattelussa paljastuu, että vatsa on oirehtinut ja sitä on tutkittu jo pikkulapsena, vuosia ennen klassisen päänsärkymigreenin ilmaantumista, mikä osuu usein teini-ikään. 

Oireet täsmäävät myös moneen muuhun sairauteen tai terveysongelmaan

Ilmavirta kertoo, että yleensä vatsamigreeniä osataan ajatella vasta siinä kohtaa, kun kaikki muut mahdolliset sairaudet on suljettu pois.

Sen diagnosoimisesta tekee haasteellista se, että oireita voi olla hyvin monenlaisia ja samat oireet sopivat myös moneen muuhun sairauteen.

Sairauden yleisimmät oireet ovat vatsakipu, turvotus, ilmavaivat, ripuli, pahoinvointi, oksentelu ja ummetus. Oireet voivat tulla yksittäin tai useamman oireen ryppäinä. 

Lisäksi mukana voi olla helpommin migreeniksi tunnistettavia oireita, kuten päänsärkyä ja yliherkkyyttä äänille ja hajuille.

Läheskään aina näitä niin sanottuja klassisen migreenin oireita ei kuitenkaan vatsamigreenissä ole.

Ilmavirta kertoo, että vatsamigreeniin voi liittyä myös keuhkojen, ruokatorven, sydämen ja virtsarakon alueen oireita, koska ne muodostavat suoliston kanssa toiminnallisen kokonaisuuden, johon hermotus tulee samoista hermorungoista.

Sama mekanismi kuin päänsärkymigreenissä

Vatsamigreenin syy on sama kuin paremmin tunnetun päänsärkymigreenin. 

Migreeni johtuu perinnöllisestä taipumuksesta hermotuksen hienosäädön häiriöihin, kertoo Ilmavirta.

Oireet syntyvät sisäelinten hermotuksen epätasapainotilasta. Hermotus toimii joko yliaktiivisesti tai vajavaisesti. Vatsamigreenissä vagushermon, sympaattisen ja parasympaattisen hermoston sekä selkäytimestä tulevien hermojen toiminta on epätasapainossa.

Jos hermotus esimerkiksi toimii yliaktiivisesti, voi vatsamigreeni aiheuttaa ripulia. Kun hermotus taas toimii vajavaisesti, voi vatsamigreenin oire olla laiska vatsan toiminta.

Kun migreenikohtaukset toistuvat eli hermotuksessa on epätasapainoa toistuvasti, näyttää tila muokkaavan itse itseään eli migreeni ikään kuin ruokkii itseään, Ilmavirta kertoo.

Vatsamigreeniä usein potenut voi vaikkapa kokea ruoansulatushäiriöitä tiettyihin ruoka-aineisiin liittyen, koska migreeni on jättänyt herkkyystilan päälle. Kun migreenin aiheuttama herkkyystila on ohi, pystyy ihminen taas syömään mitä vain.

Sama tapahtuu myös päänsärkymigreeneissä. Voi jäädä esimerkiksi yliherkkyyttä näköradalle, jolloin silmät jäävät valonaroiksi, kunnes migreenin aiheuttama herkkyys laukeaa.

Ilmavirta kertoo, että kaikenlaisia migreenejä hoidetaan samoilla lääkkeillä eli tulehduskipulääkkeellä, pahoinvointilääkkeillä ja triptaaneilla eli migreenin täsmähoitolääkkeillä.

Osittaislähde: Migreeniyhdistys

Lue myös:

    Uusimmat