Turvotusta, kipua tai ummetusta? Tutusta lääkkeestä voi olla apua ärtyvän suolen oireyhtymään

Apteekista löytyvästä tutusta allergialääkkeestä saattaa olla apua monia vaivaavaan suolisto-oireiluun.

Selittämätöntä vatsan turvotusta, kipua, ripulia tai ummetusta – tai kaikkien näiden yhdistelmää. 

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (Irritable Bowel Syndrome, IBS) kärsii joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 10 prosenttia suomalaisista.

IBS:n on aiemmin ajateltu olevan niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Toiminnallisella viitataan oireisiin, joihin ei löydy selkeää elimellistä vikaa. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vaiva olisi todellinen ja siitä kärsivälle hyvin hankala. Mutta viime aikoina tutkimukset ovat antaneet merkkejä siitä, että oireilulle voi olla myös elimellinen syy. 

"Allergiasolut" voivat olla osasyy oireisiin

Tutkimusten mukaan osasyynä näihin kiusallisiin suolisto-oireisiin voi olla allergiasoluiksikin kutsutut syöttösolut ja niiden tuottama histamiini. Syöttösolut ovat osa elimistön puolustusjärjestelmää ja niitä on eniten ihossa ja limakalvoilla. 

Kun syöttösolut kohtaavat allergeenin, kuten siitepölyhiukkasen tai allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen, ne alkavat erittää histamiinia. 

Histamiini aiheuttaa erilaisia allergisia oireita ihottumasta ja kutinasta ripuliin ja pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisen anafylaktisen shokin. 

Tutkijat epäilevät, että IBS:stä kärsivien suolisto saattaa olla läpäisevämpi ja se päästää suolen kudoksiin ja sen ulkopuolelle sinne kuulumattomia aineita, jotka aiheuttavat näiden syöttösolujen ärsyyntymisen ja histamiinin erityksen.

Myös joidenkin suolistobakteerien on todettu erittävän IBS:n oireita mahdollisesti pahentavaa histamiinia.

Antihistamiinista apua IBS:stä kärsiville?

Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä voi hankaloittaa arkea, joissain tapauksissa paljonkin, on tälle yleiselle vaivalle hyvin vähän lääkkeellisiä hoitokeinoja. 

Moni saa apua ruokavaliohoidoista ja esimerkiksi liikunnasta, mutta pahimmassa tapauksessa niidenkin oireita lievittävä vaikutus on rajallinen.

Histamiinin yhteys oireisiin voi antaa uusia hoitomahdollisuuksia aiemmin hankalasti hoidettaviin oireisiin. 

Allergioihin yleisesti käytetty antihistamiini hillitsee histamiinin tuotantoa ja täten myös allergisia oireita, tutkimusten mukaan myös suolistossa. 

Apteekin hyllyltä löytyvä tuttu lääkeaine, ebastiini (tuotenimeltä Kestine tai Kestox) on osoittautunut tutkimuksissa lupaavaksi avuksi ripulipainotteiseen IBS:n hoidossa. 

Suomessa ebastiinia ei vielä ole linjattu hoitomuodoksi ärtyneen suolen oireyhtymän Käypä hoito -suosituksissa puutteellisen tutkimusnäytön takia, mutta uusimmat tutkimuslöydökset aiheesta ovat lupaavia.

Lue myös:

    Uusimmat