CNN: Venäjä suunnitteli asejätin johtajan salamurhaa Euroopassa – Yhdysvallat ja Saksa estivät

Nato-viranomaisen mukaan puolustusliitossa on havaittu "Venäjän hybridisodan ennennäkemätön eskalaatio ja leviäminen".

Yhdysvaltojen tiedustelu sai aiemmin tänä vuonna selville, että Venäjä suunnitteli Rheinmetallin toimitusjohtajan Armin Pappergerin salamurhaamista.

Asiasta uutisoiva yhdysvaltalaismedia CNN perustaa väitteensä viiden länsiviranomaisen tietoihin.

CNN:n mukaan Yhdysvallat kertoi Venäjän salamurhasuunnitelmasta Saksalle, jonka turvallisuuspalvelut pystyivät suojelemaan Pappergeriä ja estämään tämän tappamisen.

Lähteiden mukaan Venäjän tarkoituksena oli salamurhata useita puolustusteollisuuden päättäjiä, joiden yhtiöt tukevat Ukrainaa sen puolustussodassa Venäjää vastaan.

Rheinmetallin toimitusjohtaja Pappergerin tapposuunnitelma oli CNN:n mukaan kaikkein pisimmällä.

Saksalainen Rheinmetall on yksi Euroopan suurimmista aseyhtiöstä, joka valmistaa esimerkiksi Suomenkin käyttämän Leopard 2 -taistelupanssarivaunun kanuunan.

Ukrainalle Rheinmetall on toimittanut panssariajoneuvoja ja tykistöammuksia, CNN kertoo. 

Rheinmetallin johtaja oli CNN:n mukaan Venäjälle "luonnollinen kohde", sillä hänen johtamansa yhtiö tuottaa kriittisiä 155 millimetrin tykistöammuksia, joista on muodostunut Ukrainan tykistön selkäranka.

Saksalaisyritys on lisäksi avaamassa lähiaikoina panssariajoneuvotehtaan Ukrainaan.

Korkea-arvoinen Saksan hallitusviranomainen vahvisti CNN:lle, että Yhdysvallat varoitti suunnitelmasta Saksaa. Saksan Yhdysvaltain-suurlähetystö ja Rheinmetallin tiedottaja kieltäytyivät kommentoimasta tapausta. Venäjän Yhdysvaltojen suurlähetystö ei ole vastannut CNN:n haastattelupyyntöön.

"Sabotaaseja ja salamurhasuunnitelmia"

CNN:n haastatteleman korkea-arvoisen Nato-viranomaisen mukaan Venäjä on tehnyt viimeisen yli kuuden kuukauden aikana useita sabotaasioperaatioita eri Natomaissa. 

Venäjän tähtäimessä ovat olleet Ukrainan tukijat ja ukrainalaisjoukoille matkaavien aseiden kuljetusväylät.

Nato-viranomaisen mukaan puolustusliitossa on havaittu "Venäjän hybridisodan ennennäkemätön eskalaatio ja leviäminen".

– Sabotaaseja, salamurhasuunnitelmia, tuhopolttoja ja tapauksia, jotka ovat maksaneet ihmishenkiä, Nato-viranomainen sanoo CNN:n mukaan.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) katsoi kuun vaihteessa, että Venäjä on jo sodassa Suomen ja muun lännen kanssa.

Presidentti Alexander Stubb kommentoi Toverin lausuntoa sanomalla, että Suomi "yksiselitteisesti ei ole" sodassa Venäjän kanssa.

Samalla totean, että sodan ja rauhan välinen viiva on tänä päivänä veteen piirretty. Sodan ja rauhan välinen viiva hämärtyy ja siihen Venäjä pyrkii, Stubb vastasi esitettyyn kysymykseen tiedotustilaisuudessa.

Stubbin mukaan Venäjä käy tällä hetkellä sotaa kahdella "tantereella".

– Ensimmäinen on kineettinen ja konventionaalinen Ukrainan kanssa. Se on se, missä sota on. Toinen on hybridisodankäynti, joka ei sinällään ole sotaa vaan erilaista toimintaa, Stubb sanoi.

 Viron pääministeri Kaja Kallas puolestaan totesi äskettäin Venäjän käyvän "varjosotaa" länttä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat