Retkeilyssä ei ole kyse selviytymistaidoista. Niitä voi olla mukava opiskella, mutta taitava retkeilijä ei joudu turvautumaan niihin.
Retkeilytaidot ja omien rajojen tunteminen takaavat turvallisen ja nautinnollisen retkeilyn. Taidot ovat kaikkien helposti opittavissa ja taitojen kehittyessä myös retkeilymahdollisuudet laajenevat lähimetsistä pitkiinkin vaelluksiin. Esimerkiksi kahden viikon erämaavaellus ei vaadi muuta kuin perustaitoja.
– Pitää tuntea ja osata käyttää omia varusteita, sekä suhteuttaa retki omiin taitoihin sopivaksi. Kuka tahansa pystyy siihen, rohkaisee Suomen Ladun retkeilyvastaava Juhani Metsäpelto.
Viisi hyvää vinkkiä retkeilyn helppoon aloittamiseen
1) Aloita läheltä
Testaa kaikkia varusteita kotipihassa, ennen kuin lähdet retkelle. Pystytä teltta mökin pihaan ja harjoittele ulkona yöpymistä siinä. Jos varusteet osoittautuvat riittämättömiksi, on suoja lähellä.
2) Opettele suunnistamaan
Merkityillä reiteillä saattaa suunnistustaidoksi riittää, että osaa seurata oikeaa polkua. Suunnistustaidon oppiminen laajentaa retkeilymahdollisuuksia huomattavasti
3) Tunne omat rajasi
Opettele tuntemaan itsesi ja unohda uhmakkuus. Retki on väärä paikka ottaa riskejä, koska apu on usein kaukana ja mahdollinen onnettomuus voi vaarantaa myös auttajien turvallisuuden.
4) Ennakoi
Ennakoi ja suunnittele etukäteen. Suomen Ladun verkkosivuilta löydät Oppaasi lähiretkelle, joka toimii lähiretken suunnittelun tarkistuslistana.
5) Harjoitus tekee mestarin
Retkeilytaidot voi oppia kuka vain. Helpoiten alkuun pääsee osallistumalla koulutuksiin tai retkeilemällä kokeneempien kanssa. Koulutuksista ja kokeneemmilta saa myös vinkkejä oikeiden varusteiden suhteen. Näin voi säästyä pitkä penni, kun ei tule tehtyä virheostoksia.
Lähde: Suomen Latu