Erdogan puhui Niinistön, Anderssonin ja Stoltenbergin kanssa – lue, mitä hän kullekin sanoi

10:41imgMiksi Turkki viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia? Asiantuntija haastattelussa
Julkaistu 22.05.2022 16:26
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskusteli eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistön, Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. Turkki julkaisi erilliset tiedotteet jokaisesta käydystä keskustelusta.

Keskustelussa Niinistön kanssa Erdogan totesi, että mentaliteetti, joka jättää huomiotta Naton liittolaisia uhkaavat terroristijärjestöt, ei ole liittouman hengen eikä ystävyyden mukainen.

Erdogan sanoi myös, että Turkilla on oikeus odottaa kunnioitusta sekä tukea Turkin lailliselle ja määrätietoiselle taistelulle maan kansallista turvallisuutta ja kansalaisiin kohdistuvaa uhkaa vastaan.

Presidentti Niinistö kuvasi keskustelua "avoimeksi ja suoraksi". Twitterissä julkaistussa viestissään Niinistö sanoi myös Suomen tuomitsevan terrorismin sen kaikissa muodoissa. 

Aiheesta uutisoivat myös turkkilaismediat Cumhuriyet ja Milliyet.

Lisää aiheesta: Turkki on ollut Natolle vaikea kumppani jo vuodesta 2011 – nyt maa teki itsestään entistä hankalamman: "Turkista tulee riitaisa ja epäluotettava vaikutelma"

"Terroristijärjestöjen tukemisen täytyy loppua"

Keskustelussaan Ruotsin pääministeri Magdalena Andersonin kanssa Erdogan korosti sitä, että Ruotsin tulisi lopettaa terroristijärjestöjen tukeminen. 

Tiedotteessa sanotaan, että johtajien keskustelu käsitteli Ruotsin ja Turkin välisiä suhteita sekä Ruotsin Nato-jäsenhakemusta. 

Tiedotteen mukaan Erdogan korosti, että Turkki on pitkään paheksunut Ruotsin yhteyksiä PKK, YPG ja PYD-terroristijärjestöihin kuuluviin henkilöihin. 

Erdoganin mukaan Ruotsin tulisi lopettaa poliittisen ja taloudellisen tuen antaminen terroristijärjestöille. Tämän lisäksi asetuen antaminen järjestöille tulisi lopettaa. 

Tiedotteen mukaan Turkki on odottanut Ruotsin näyttävän konkreettisesti sen, että se jakaa huolen Turkin kanssa PKK:n laajentumisesta Syyriaan ja Irakiin. Turkki toivoisi Ruotsin ottavan asian vakavasti. 

Erdogan totesi myös, että Turkille asetetut rajoitukset aseteollisuudessa tulisi myös purkaa. 

Lisää aiheesta: Tunnettu ruotsalaispoliitikko arvioi Erdoganin ja Putinin ystävyyden olevan Suomen ja Ruotsin Nato-jarrun takana: "Hän käyttää kurdeja tekosyynä"

"Ei voi suhtautua myönteisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiin"

Erdogan keskusteli myös pääsihteeri Stoltenbergin kanssa. Puhelu käsitteli sekä Suomen että Ruotsin jäsenhakemuksia. 

Tiedotteen mukaan Erdogan totesi, että Turkki ei voi suhtautua myönteisesti Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksiin, niin kauan kun maat eivät osoita olevansa solidaarisia Turkille sille tärkeissä peruskysymyksissä, erityisesti terrorismin torjunnassa.

Erdogan korosti tukevansa Naton avoimien ovien politiikkaa, mutta sanoi Stoltenbergille, että Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksien ongelma koskee maiden asennetta Turkin elintärkeitä turvallisuusetuja kohtaan.

Tiedotteen mukaan Stoltenberg oli sanonut, että Turkin turvallisuushuolet tulee huomioida. 

Tuoreimmat aiheesta

Nato