Et kai tee yleistä virhettä laittaessasi aurinkovoidetta lapselle? Asiantuntija: "Se on meidän perisyntimme"

3:13img
KATSO VIDEO: Paljonko aurinkovoidetta laitetaan lapselle ja mikä on riittävä suojakerroin? Asiantuntija vastaa
Julkaistu 26.04.2023 13:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Asiantuntija kertoo, miten auringolta suojaudutaan oikein, ja miten erityisesti lapset tulisi uv-säteilyltä suojata.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin tiistaina auringon haitallisista vaikutuksista ja uv-säteilylle altistumisen seurauksista. Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela kertoi lähetyksessä uv-säteilyn ja melanooman yhteydestä sekä antoi käytännön vinkkejä auringolta suojautumiseen. Melanoomatapausten määrä on ollut Suomessa kasvussa koko 2000-luvun. 

– Riskit tiedetään varsin hyvin, varsinkin se, että ihon palaminen on huono juttu. Ehkä vähän huonommin ymmärretään kokonaiseliniän aikainen aurinkoaltistus ja sen merkitys, Löflund-Kuusela kommentoi suomalaisten tietoisuutta auringon riskeistä.

Lue myös: Ihosyöpä yleistyy Suomessa: Koronavuosina saattoi jäädä satoja tapauksia diagnosoimatta

Näin lapsi kannattaa suojata auringolta

Asiantuntijan mukaan auringolta kannattaa ensisijaisesti suojautua vaatteiden avulla sekä varjoon hakeutumalla. Aurinkovoidetta sen sijaan käytetään lisäsuojakeinona. Vanhemmilla on myös vastuu suojata lapsensa auringolta.

– Nyrkkisääntönä pitää muistaa, että lasten ihoa on todella tärkeää suojata. Mitä pienempi lapsi niin sitä tärkeämpää. Ihan pienimmät lapset on hyvä pitää varjossa kokonaan suojassa auringolta. Kun auringossa aletaan touhuamaan ja leikkimään, niin varjopaikat on hyvä hyödyntää

Lue myös: Nämä hälytysmerkit kielivät ihosyövästä – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon: "Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen"

Löflund-Kuusela suosittelee lapsille pitkähihaista vaatetusta, pidempiä lahkeita ja leveälieristä hattua, joka suojaa pään lisäksi niskaa, korvia ja kasvojakin. Tämän lisäksi tulisi käyttää lisäsuojana aurinkovoidetta.

– On todella tärkeää muistaa laittaa sitä riittävän paljon. Se on ehkä se meidän perisyntimme, että laitetaan, mutta laitetaan liian vähäinen määrä. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ihan kunnon kerros on kaikista paras, Löflund-Kuusela painottaa.

Entä sitten aurinkovoiteen suojakerroin? Asiantuntijan mukaan hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa minimisuojakertoimen olevan 30.  

– Tärkeää on valita lapsille suunnattu tuote, niin lapsen iho sitä hyvin sietää.

Tarvitseeko aurinkovoidetta käyttää pilvisellä säällä? Milloin aurinkovoiteen käyttö pitää keväällä aloittaa, ja mitä uv-indeksi kertoo aurinkosuojan tarpeesta? Katso videolta asiantuntijan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös: Estääkö aurinkovoide ruskettumisen? Ihotautilääkäri perkaa 10 väitettä auringonotosta – tämän virheen moni tekee

Tuoreimmat aiheesta

Aurinkosuoja