Asiantuntija huolissaan melanoomadiagnoosien määrän romahtamisesta – tämä UV-säteilyn seurauksista on hyvä tietää: "Merkki vakavista soluvaurioista"
Kaikki eivät muista, että lieväkin ihon palaminen ja rusketus ovat jo merkkejä ihovauriosta. Syöpäjärjestöt muistuttaa tiedotteessaan UV-säteilyn vaaroista.
Syöpäjärjestöjen Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 63 prosenttia suomalaisista ihannoi rusketusta. Asenteet muuttuvat hitaalla tempolla, sillä reilu kymmenen vuotta sitten rusketusta ihannoi 76 prosenttia suomalaisista.
Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista myös ruskettaa omaa ihoaan auringossa ainakin joskus, vaikka se ei ole terveellistä. Lieväkin ihon palaminen ja rusketus ovat jo merkkejä ihovaurioista, ja liiallinen UV-säteilylle altistuminen ja ihon palaminen voi johtaa ihosyöpään.
Melanoomaa diagnosoitiin vuonna 2020 vähemmän kuin normaalisti – syy huolestuttaa
Syöpäjärjestöjen tiedotteen mukaan melanoomaan sairastui vuonna 2020 826 miestä ja 717 naista. Määrä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Havainto on eriskummallinen, sillä melanooman tiedetään olevan länsimaissa nopeimmin yleistyvä syöpä, joka lisääntyy Suomessa normaalisti sekä miehillä että naisilla noin viiden prosentin vuosivauhtia. Miksi melanoomadiagnooseja siis tehtiin toissa vuonna normaalia vähemmän?
– Vähentynyttä uusien melanoomien määrää selittänee ihmisten vähäisempi hakeutuminen ja pääsy tutkimuksiin koronavuonna, miettii tilastojohtaja Janne Pitkäniemi Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksesta Suomen Syöpärekisteristä tiedotteessa.
Millaisia ovat ihosyövän oireet? Juttu jatkuu videon alla.
Havainto on on Pitkäniemen mukaan huolestuttava, sillä mitä varhaisemmin melanooma löydettäisiin, sitä parempi ennuste taudilla olisi.
Lähivuosina voi ollakin odotettavissa selvästi useampia melanomadiagnooseja, kun koronapandemian aikana löytämättä jääneet taudit vihdoin diagnosoidaan. Esimerikiksi Oulun yliopiston tutkimuksessa joka neljänneltä 70 vuotta täyttäneeltä löytyi aiemmin tunnistamaton ihosyöpä tai sen esiaste.
Milloin UV-säteily on Suomessa voimakkaimmillaan?
UV-säteily on Suomessa voimakkaimmillaan joitain viikkoja ennen ja jälkeen juhannuksen.
Kesäpäivän seisauksen aikaan aurinko nousee niin korkealle kuin mahdollista Suomen leveysasteilla, ja UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi ylittää Suomen eteläosissa voimakkaan säteilyn rajan (6) pilvettömänä päivänä. Pohjois-Suomessa UV-indeksi kohoaa tuolloin korkeintaan viiteen.
Milloin ja miten UV-säteilyltä kannattaa suojautua? Kolme tärkeää keinoa
Aivan voimakkainta rajaa ei kannata odotella ennen UV-säteilyltä suojautumista. Syöpäjärjestöjen tiedotteessa muistutetaan, että säteilyltä kannattaa suojautua jo silloin, kun indeksi ylittää luvun kolme. Käytännössä tämä tarkoittaa Etelä-Suomessa jo huhtikuun puoliväliä, jolloin suojautumisraja alkaa keskipäivällä ylittyä.
Ihosyövän seuraukset voivat olla karut – lue: Näitkö jo tämän karun kuvan ihosyövästä? Sai sadat tuhannet ihmiset havahtumaan
Suojautumisraja ei välttämättä myöskään pääty silloin, kun kesäloma loppu, vaan rajan ylittäviä päiviä voi esiintyä jopa syyskuun puoleen väliin saakka.
Pohjois-Suomessa suojautumisraja ylittyy hieman lyhyemmän aikaa: noin toukokuun lopusta elokuun alkuun. Raja voi aurinkoisina päiviä kuitenkin ylittyä jo huhtikuussakin. UV-indeksiä voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
Miten säteilyltä siis kannattaa suojautua?
– Parhaat suojautumiskeinot ovat varjo, vaatteet ja voide, muistuttaa tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta tiedotteessa.
Lue lisää aurinkovoiteen oikeaoppisesta käytöstä: Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje
Varjossa pysyttely ei suojaa UV-säteilyltä täysin, sillä varjoon pääsee hajasäteilyä. Jos päivä on pilvetön, UV-säteilyn määrä voi kuitenkin jopa puolittua varjossa.
Lapset kannattaa suojata säteilyltä erityisen hyvin, sillä ihon toistuva palaminen tai suuri elinikäinen UV-altistus lisää ihosyöpäriskiä tulevaisuudessa, Ilmatieteen laitoksen sivuilla muistutetaan.
Mitä tapahtuu, jos iho saa liikaa UV-säteilyä?
Kun iho saa liikaa UV-säteilyä, se palaa. Palaneen ihon tunnistaa siitä, että se punoittaa, sitä kuumottaa ja se on arka joitain päiviä. Vaikka iho palautuukin näennäisesti entiselleen, on syytä ymmärtää yksi asia.
– Punoittava ja kuumottava iho on kuitenkin merkki vakavista soluvaurioista, muistuttaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) erityisasiantuntija Anne Höytö tiedotteessa.
Iho yrittää puolustautua säteilyä vastaan ruskettumalla ja paksuuntumalla. Jos altistus on voimakasta, iho puolustautuu myös tulehdusreaktiolla, joka näkyy ihon palamisena.
On siis hyvä muistaa, että lieväkin ihon palaminen ja rusketus ovat jo merkkejä ihovaurioista. Vaikka ihon omat korjausmekanismit korjaavat osan vaurioista, korjaamattomat perimävauriot voivat johtaa ihosyövän kehittymiseen. Lisäksi tukirangan vauriot näkyvät ajan myötä ihon ikääntymisenä.
Miksi ihosyövät yleistyvät länsimaissa?
Ihosyövistä etenkin melanooma lisääntyy länsimaissa. Tarkkana tulee olla muutenkin kuin kesäisin.
– Iho voi palaa, kun UV-indeksi on vähintään kolme. Keväthangilla iho voi palaa matalammallakin UV-indeksin arvolla, sillä lumi heijastaa tehokkaasti UV-säteilyä, Anne Höytö kertoo.
Siihen, kuinka herkästi oma iho palaa, vaikuttaa ihotyyppi. Vaaleahiuksinen ja -ihoinen, pisamainen henkilö palaa nopeammin kuin esimerkiksi ruskeahiuksinen ja -silmäinen henkilö
Lähteet: Syöpäjärjestöt, Ilmatieteen laitos
Uusimmat
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
20:06
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
20:05
Grahn-Laasonen: Nikotiinipussien maut rajataan kahteen
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo herää toisen vierestä
-
19:57
Uutta tietoa Kanadan mysteerimöykyistä: "Ei luonnollista alkuperää"
-
Lataa lisää