Lasten ja nuorten likinäköisyys lisääntyy kiihtyvää tahtia. Syyttävä sormi osoittaan nykyistä elämänmenoa: päivänvalossa ulkoilun sijaan lapset tuijottavat sisällä lähinäyttöjä. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut silmälääkäri varoitti, että likinäköisyydestä on muutakin haittaa kuin silmälasien tarve.
Lasten likinäköisyys on lisääntynyt hiljalleen lähivuosikymmeninä, mutta viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana likinäköisten lasten määrä on peräti kaksinkertaistunut. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuonna 2050 puolet maailman väestöstä on likinäköisiä.
Erityisen yleistä lasten ja nuorten likinäköisyys on Aasiassa, mutta ongelma koskee myös suomalaista väestöä. Silmätautien erikoislääkäri Juho Wedenojan mukaan Suomen nykynuoriso näkee huonommin kuin vanhemmat sukupolvet.
– Puhutaan suurin piirtein, että ainakin neljäsosa, jopa lähes kolmasosa nuorista aikuisista on likinäköisiä, Wedenoja sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.
Syyksi likinäköisyyden yleistymiselle on esitetty ruutuajan lisääntymistä ja ulkoilun vähentymistä. Erityisesti mobiililaitteiden käytölle on tyypillistä, että ruutua katsotaan läheltä. Jatkuva lähelle katsominen kasvattaa silmän pituutta ja fyysistä kokoa, mikä johtaa likinäköön eli siihen, ettei ihminen näe tarkasti kauas.
Päivänvalossa oleskelu suojaisi likinäöltä, mutta moni valitsee ulkoilun sijaan olla laitteiden äärellä.
Likinäöllä voi olla vakaviakin seurauksia. Wedenoja kertoo niistä lisää yllä olevalla videolla.
Lue myös: Varoittava tapaus: Nainen pelasi puhelimellaan läpi yön – huomasi herättyään, ettei nähnyt toisella silmällään
Likinäköisyyden ehkäisy: Enemmän ulkoilua kuin ruutuaikaa
Hämärä valaistus voi pahentaa lähikatselusta aiheutuvia haittoja. Kuvituskuva.Shutterstock/Africa Studio
Likinäön kehittyminen alkaa yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa. Mitä nuorempana likinäköistyminen alkaa, sitä pahemmaksi se todennäköisesti kehittyy. Varhainen puuttuminen likinäköistymisen riskitekijöihin voi säästää monelta vaivalta.
Wedenoja viittaa suomalaiseen aineistoon perustuvaan tutkimukseen, jonka mukaan ulkona pitäisi oleskella vähintään sama aika kuin mitä lähikatselua päivässä on. Välitunnit ovat hyväksi lasten ja nuorten näölle, mutta ulkoilua olisi syytä ulottaa myös vapaa-ajalle.
– Joidenkin tutkijoiden osalta on arvioitu, että viikon aikana sellainen viitisentoista tuntia ulkoiluaikaa voisi olla sellainen minimi, jolla alkaa olla suojaavaa vaikutusta ja kaikki sen päälle on tietysti plussaa.
Pitkäkestoista lähelle eli alle 20–30 sentin päähän katsomista tulisi välttää. Lähikatselusta on hyvä pitää taukoja vähintään puolen tunnin välein. Hämärä voi vahvistaa lähikatselun haittoja, joten myös hyvästä valaistuksesta kannattaa huolehtia.
Lue myös: Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
9:36Paljonko ruutuaikaa on lapselle sopiva määrä? Katso koko Wedenojan haastattelu videolta.