Likinäköisyys uhkaa nykylapsia – yhdellä tavalla iso ehkäisevä vaikutus

Lasten silmät ovat älylaitevaarassa – määrätäänkö silmälaseja silti liian helposti? 8:16
Lasten likinäköisyys lisääntyy. Millaisia ovat uudet hoidot?

Silmätautien erikoislääkärin mukaan likitaitteisuuden lisääntymiseen on yksi varma ja turvallinen hoito.

Lasten likitaitteisuus tai kansanomaisemmin likinäköisyys on lisääntynyt viime vuosina maailmanlaajuisesti – erityisesti Aasiassa, mutta myös Suomessa, ja tähän ilmiöön on kehitetty uusia hoitokeinoja. 

Markkinoille on viime vuosina tullut muun muassa lapsille tarkoitettuja likitaitteisuuden kehitystä hidastavia piilolinssejä sekä silmätippoja.

Silmätautien erikoislääkäri Päivi Lindahl HUS:sta korostaa ulkoilun tärkeyttä.

–Se on se ulkoilu ja ulkoilussa ilmeisesti päivänvalo, joka vaikuttaa silmään niin, että likitaitteisuuden lisääntyminen tulee vähäisemmäksi.

Älylaitteet vaikuttavat itsestäänselvältä syylliseltä, mutta Lindahlin mukaan selitys ei ole aivan niin yksinkertainen. Likitaitteisuus kun on lisääntynyt jo ennen älylaiteaikaa.

– Silmällehän on samantekevää, katsooko se lähelle kirjaa vai lähelle älylaitetta, Lindahl muistuttaa.

Lindhalin mukaan älylaitteiden näytöissä saattaa toki olla jotain, mikä lisää likitaitteisuutta. Isompi ongelma niissä on kuitenkin se, miten paljon niitä käytetään. Älylaitteella vietetty aika on myös pois muualta, esimerkiksi silmille hyödyllisestä ulkoilusta.

Viime aikoina markkinoille tulleita tippoja ja piilolinssejä Lindahl ei suoriltaan tyrmää, mutta muistuttaa, ettei niiden pitkäaikaisvaikutuksista ole vielä tietoa.

– Kaikkein varmin ja kaikkein turvallisin hoito on, että pidetään lapset vain kohtuullisesti siinä ruudun edessä ja kohtuullisen paljon siellä ulkona.

Lue myös:

    Uusimmat