Etätyöläinen ei suostunut pitämään tietokoneensa kameraa päällä, sai potkut – näin kävi oikeudessa Hollannissa

Työnantajan vaatimus tietokoneen kameran pitämisestä päällä ei kestänyt oikeuden tarkastelua.

Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Chetu joutuu maksamaan entiselle työntekijälleen 75 000 euron korvaukset. Oikeus katsoi etätyötä tehneen miehen saamat potkut laittomiksi

Mies oli amerikkalaisyhtiön palkkalistoilla, mutta teki työtään Hollannista käsin. Työnantaja oli vaatinut häntä pitämään tietokoneensa kameran päällä koko työpäivän ajan sekä lisäksi jakamaan näyttönsä, jotta hänen työskentelyään pystyttiin seuraamaan.

Etätyöläinen oli suostunut jakamaan näyttönsä, mutta kieltäytyi toistuvasti pitämästä kameraansa päällä kokien sen loukkaavan hänen yksityisyyttään.

– Ei tunnu mukavalta, että minua valvotaan yhdeksän tuntia päivässä kameran välityksellä, mies oli kertonut työnantajalleen vain paria päivää ennen potkujaan.

Rikkoi perusoikeuksia

Työnantajaosapuolen mukaan vaatimus kameran pitämisestä päällä oli perusteltu. Tilanne ei sen mukaan olisi eronnut mitenkään siitä, että työntekijä olisi tehnyt työtään toimistolla, jossa hän niin ikään olisi ollut valvonnan alaisena.

Hollantilaisen oikeuden mukaan työnantajan kameravaatimus kuitenkin rikkoi työntekijän perusoikeuksia ja erityisesti hänen oikeuttaan yksityisyyteen, josta on säädetty Euroopan ihmisoikeussopimuksen kahdeksannessa artiklassa.

Lähteet: NL Times, Gizmodo

Lue myös:

    Uusimmat