Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esittää talouskasvun vauhdittamista muun muassa yhteisöveron ja korkeimpien marginaaliverojen reippailla alennuksilla.
Etla esittää talouden pelastuspaketiksi nimetyssä ehdotuksessaan, että yhteisöveroa lasketaan viisi prosenttiyksikköä ja korkeimpia marginaaliveroja kymmenen prosenttiyksikköä.
Etla antaa myös tukensa presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheessaan esittämälle ajatukselle, että Suomeen tulisi perustaa talouskasvun tukea edistävä parlamentaarinen työryhmä.
Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju varoittelee, että suunnanmuutoksella on jo kiire, koska Suomi ei nähtävissä olevalla kasvupotentiaalilla pysty ylläpitämään nykyisen tasoista hyvinvointiyhteiskuntaa.
– Kasvu on saatava nopeutumaan tai julkisen sektorin alijäämä joudutaan poistamaan pelkästään julkista taloutta pienentämällä. Verotuksen kiristäminen ei auta hitaan kasvun oloissa, koska se hidastaa kasvua entisestään, Kangasharju sanoo tiedotteessa.
Kangasharjun mukaan ilman julkisten menojen leikkauksia ne kasvavat jatkuvasti indeksikorotusten ja työvoimakustannusten nousun vuoksi. Samalla heikot odotukset kasvusta toteuttavat itseään ja väestön ikääntyminen jarruttaa kasvua entisestään.
Lue myös: Etlan arvio: Näin Suomen kilpaikukyvyn on käymässä tänä vuonna
MTV Uutisten raati: Nämä hetket herättivät huomion Niinistön puheessa – viesti Putinille, nuorille ja Euroopalle
Yhteisövero 15 prosenttiin
Etlan pelastuspaketissa esitetään, että kun julkisen talouden tila ei salli yleistä veronkevennystä, on syytä muuttaa verotuksen rakennetta alentamalla kohdennetusti niitä veroja, joista on eniten haittaa talouskasvulle.
Yhteisöveron alentaminen olisi yksi näistä kohteista. Tutkimuspäällikkö Olli Ropponen huomauttaa, että eurooppalaiset maat ovat juuri sopineet 15 prosentin minimitasosta yhteisöverolle. Ropposen mukaan siitä voisi muodostua uusi tavoite kaikille niille maille, joissa yhteisövero on vielä minimiä korkeampi.
Samalla pitäisi lisätä uusiin investointeihin johtavia kannustimia niin, ettei niiden todellinen verokanta jää ainakaan korkeammaksi kuin verrokkimaissa.
Lue myös: Talousennusteet synkistyvät – tästä syystä Suomi kärsii
Tuore tutkimus: Koronatuet pelastivat työpaikkoja, mutta heikensivät työn tuottavuutta
Startupeille tukea skaalaukseen
Etla suosittelee myös pitkän aikavälin toimia talouskasvun edistämiseksi. Vihreän siirtymän lisäksi kasvua pitäisi hakea muun muassa tekoälyn tuomista mahdollisuuksista.
Hallituksen neljän miljardin investointiohjelma kannattaisi Etlan mukaan suunnata palvelemaan uuden teollisuuspolitiikan tavoitteita.
Tunnin juna Turkuun ei saa Etlalta suosionosoituksia.
– Investointipaketti kohdistuu nykymuodossaan liikaa julkisiin liikenneinvestointeihin, joilla ei juuri ole tuotto-odotusta, Etla moittii tiedotteessa.
Startup-yritysten rahoitus on ollut Suomessa suhteellisen runsasta viime vuoteen saakka. Seuraavien askeleiden ottamiseen tarvittaisiin lisäsatsauksia, jotta startup-rahoitus tuottaisi työpaikkoja ja talouskasvua.
Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen katsoo, että Suomeen tarvittaisiin lisää startup-vaiheen jälkeisen skaalausvaiheen rahoitusta. Nykyisellään kotimainen rahoitus on kansainvälisessä vertailussa pientä ja riippuvaista julkisesta tai eläkeyhtiöiden rahoituksesta.
– Rahastojen kasvattamista ei voi sysätä julkisen sektorin kontolle, mutta julkinen sektori voisi olla Teollisuussijoituksen avulla keräämässä kansainvälistä rahoitusta skaalausvaiheen projekteille, Rouvinen esittää.
Etlan paketissa esitetään myös muun muassa työperäisen maahanmuuton kasvattamista, korkeakoulujen lukukausimaksuja, kotihoidon tuen lyhentämistä ja toimia eläkkeelle jäämisen myöhentämiseksi.