Britannian EU-eron vaikutukset uhkaavat muodostua huomattavasti laajemmiksi kuin tähän asti on ajateltu, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tuoreen selvityksensä pohjalta.
Etlan mukaan vaikutukset ovat luultua laajemmat paitsi Britannialle itselleen myös yrityksille globaalisti.
Etlan tutkimuksen mukaan Britannia on tiukasti sidoksissa globaaleihin arvoketjuihin. Kun tuotanto ja yritysten arvoketjut ovat muuttuneet yhä kansainvälisemmiksi, yksittäinen komponentti tai muu välituote saattaa ylittää Britannian rajan parhaimmillaan useita kertoja.
Etenkin jos kova brexit rajaesteineen toteutuu, tuotteiden rajanylityksistä aiheutuu vastedes viivästyksiä ja lisämaksuja, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia yrityksille.
– Brexit voi seisottaa tärkeitä komponentteja tullissa ja hidastaa arvoketjun toimintaa. Esimerkiksi aivan tavallinen tilanne on, että komponentit tulevat EU-alueelta, tuote valmistetaan Britanniassa ja se viedään takaisin EU-maahan, sanoo Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö tiedotteessa.
– Monet kansainväliset yritykset tutkivat tarkoin tuotantoketjunsa toimintaa ja kustannustehokkuutta. Brexit muuttaa siis todennäköisesti globaalien arvoketjujen toimintaa ja siirtää tuotantoa sinne, missä rajaesteitä ei ole, hän jatkaa.
Selvityksen mukaan brexit uhkaa syödä Britannian kansainvälisestä kaupasta saamaa arvonlisää, vaikka suora vienti maahan ei merkittävästi vähenisikään. Brexitin vaikutukset uhkaavat näkyä myös suomalaisyritysten globaaleissa arvoketjuissa. Suomelle Britannia on yhä tärkeä vientimaa, vaikka sen merkitys on 15 vuoden aikana pienentynyt enemmän kuin EU-alueella keskimäärin.
Viennin arvonlisällä mitattuna Britannia oli Suomen kuudenneksi tärkein kauppakumppani vuonna 2014.
Etlan torstaina julkistaman tutkimuksen on rahoittanut ulkoministeriö.