Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sanoo MTV:n Seitsemän uutisissa, ettei usko kilpailukykysopimuksen kaatuvan kunta-alan palkansaajajärjestöjen neuvotteiluihin.
– Tietysti on vaikea sanoa, miten kunta-ala tähän suhtautuu ja millainen se neuvotteluasetelma on, mutta en kyllä usko että kilpailukykysopimus tähän kaatuu, Vihriälä sanoo.
Kilpailukykysopimuksen sitovuuden mukanaan tuomaa veroalea ja muita elementtejä Vihriälä pitää oikeina toimenpiteinä työllisyyden elvyttämiseen lyhyellä aikavälillä.
– Se nimenomaan tukee yksityistä kulutusta ensi vuonna, ja kun tässä kilpailukykysopimuksessa on muita elementtejä, jotka toimivat toiseen suuntaan, niin kyllä se on omiaan parantamaan meidän työllisyyskehitystä lyhyellä aikajänteellä. Ihan järkevä ja perusteltu toimenpide.
Kiky kattaa puolet työllisyystavoitteesta
– Kiky ei pelkästään riitä, meidän arvio on, että työpaikkoja syntyy ehkä puolet tämän kikyn jälkeen verrattuna siihen, mikä on tavoite – ellei sitten synny joitakin uusia toimenpiteitä, Vihriälä sanoo.
Vihriälä myös näyttää vihreää valoa hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen käymille keskusteluille muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja sen ohjaamisesta palkkatukeen.
– Kyllä ne ovat monen tutkimuksen mukaan hyödyllisiä toimenpiteitä. Työttömyysturvan porrastaminen tai sen keston lyhentäminen ja toisaalta tukityöllistäminen, ne ovat toimia, joista on tutkimuksissa saatu hyviä kokemuksia.
Tukitoimia palkkaamiseen
Vihriälän mukaan tukitoimia työttömyyden hoitoon tarvitaan yhä lisää. Työnantajan kynnys palkata esimerkiksi pitkäaikaistyötön tai maahanmuuttaja saattaa olla kova, jos se täytyy tehdä työehtosopimuksen osoittamalla palkalla.
– Osa työvoimasta sellaista, joiden tuottavuus on niin alhainen, että normaalilla työehtosopimuksen mukaisella palkalla he eivät työllisty lainkaan. Heidän kohdallaan on ainakin tarpeen etsiä joitakin muita vaihtoehtoja.
Sen sijaan esimerkiksi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ulostuloa siirtää pitkäaikaistyöttömät eläkeelle Vihriälä ei pidä ensisijaisena toimenpiteenä.
– Se on lähtökohtaisesti vähän huono ajatus, kun meillä on kuitenkin tarve sille, että työvoima olisi enemmän hyödynnettynä. Meillä on kokeiltu tällaisia toimenpiteitä ja ne merkitsevät kaiken kaikkiaan työvoiman supistumista. En absoluuttisesti sulje sitä pois joidenkin ihmisten kohdalla, mutta ei ole mikään ensimmäinen asia mitä pitäisi harkita.