EU:lta sovintoesitys Britannian pitämiseksi unionin jäsenenä

britannia eu liput
Iso-Britannian ja EU:n liput nostettiin esille, kun David Cameron vieraili Euroopan komissiossa 29. tammikuuta 2016.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 02.02.2016 15:00(Päivitetty 02.02.2016 15:29)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

Euroopan unioni esittää jäsenmaille tilapäistä oikeutta rajoittaa työperäisten EU-maahanmuuttajien sosiaalietuja. Britannia pyrkii mekanismin avulla suitsimaan EU-kansalaisten maahanmuuttoa.

Esitys on osa uudistushanketta, jolla Britannia yritetään pitää EU-jäsenenä. Britanniaan on muuttanut paljon EU-kansalaisia etenkin Itä-Euroopasta, ja heidän katsotaan kuormittavan maan sosiaalipalveluja.

"Hätäjarruksi" kutsuttu mekanismi voitaisiin laukaista, jos jäsenmaa kykenisi osoittamaan, että sen sosiaaliturvajärjestelmä on kuormittunut liikaa. Sosiaalitukia voitaisiin rajoittaa enintään neljän vuoden ajan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk julkisti tänään sopimusluonnoksen, jolla yritetään vastata kaikkiin Britannian tavoitteisiin EU:n uudistamiseksi. 

Ulkomaille maksettaviin lapsilisiin rajoituksia

Teksti sisältää myös ehdotuksen, jolla EU-maasta toiseen jäsenmaahan maksettavia lapsilisiä voitaisiin rajoittaa. 

Esityksellä yritetään vastata Britannian kritiikkiin ulkomaille valuvista lapsilisistä. Vastaavaa keskustelua on käyty myös Suomessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eurovaalikampanjassaan 2014, että lapsilisää tulisi maksaa vain Suomessa asuville.

Suomi maksaa lapsilisiä muun muassa Suomessa työssä käyville virolaisille, joilla on lapsia Virossa. Kelan tuoreimmat tilastot asiaan liittyen ovat vuodelta 2014.

Tuolloin lapsilisiä maksettiin yhteensä noin 8,5 miljoonaa euroa ulkomailla asuvista lapsista, joiden vanhempi tai vanhemmat olivat Suomessa töissä. Kaikkiaan lapsilisiä maksettiin noin puolitoista miljardia euroa.

Tänään julkistetussa sopimusluonnoksessa esitetään, että EU-maat voisivat halutessaan sitoa ulkomaille maksettavan lapsilisän lapsen kotimaan elinkustannuksiin.

EU-maat arvioivat esityksiä lähiviikkoina. Tavoitteena on löytää sopu EU-maiden johtajien huippukokouksessa kuun puolivälissä. Jos aikataulu pitää, britit voisivat äänestää EU-jäsenyytensä jatkosta kesäkuun lopulla.  

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat