Kaksipäiväinen poliittisten johtajien huippukokous Brysselissä päättyi perjantaina ilman EU-maiden yhdessä hyväksymiä kirjauksia maahanmuutosta.
Taustalla hiersi jäsenmaiden aiemmin kesäkuussa määräenemmistöllä saavuttama sopu maahanmuuttopaketin ydinasetuksista. Puola ja Unkari äänestivät tuolloin jäsenmaiden jatkoa varten tarvittavan neuvottelukannan hylkäämisestä.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi kokouksen jälkeen, että yhteinen näkemys olisi vienyt maahanmuuttopolitiikkaa eteenpäin Suomen tavoittelemalla tavalla.
– Erityinen huomio olisi ollut lähtömaissa, kauttakulkumaissa, rajaturvallisuudessa.
Orpon mukaan päätöksillä olisi pyritty vähentämään merkittävällä tavalla sitä painetta, joka Eurooppaan kohdistuu. Unionin 27 jäsenmaasta 25 olisivat Orpon mukaan olleet tyytyväisiä tekstiin.
Lopputeksti tulee puheenjohtaja Charles Michelin päätelminä, koska yhteistä näkemystä unionin jäsenmaista ei löytynyt.
Lue myös: Maahanmuutto hyydytti huippukokouksen Brysselissä – Orpo: "On aika erilaisia näkemyksiä"
Puola ja Unkari asialla
Maahanmuuttokeskustelun aiheeksi ei pitänyt tulla esimerkiksi velvoittava vastuunjako, josta neuvosto äänesti kesäkuussa jo neuvottelukantansa jatkokäsittelyä varten. Vaikeisiin asioihin keskustelussa kuitenkin päädyttiin.
Kesäkuun äänestyksessä jäsenmaat saivat määräenemmistöllä sovittua maahanmuuttopakettinsa ydinkohdista, joista on kiistelty vuosia. Äänestyksessä vain Puola ja Unkari äänestivät vastaan, minkä lisäksi Bulgaria, Malta, Slovakia ja Liettua pidättäytyivät äänestämästä.
Käytännössä tilanne jäi hiertämään Puolaa ja Unkaria siinä määrin, että keskustelun ajautuminen vaikeisiin asioihin huippukokouksessa oli väistämätöntä.
Maahanmuuttoa koskeva keskustelu hyydytti huippukokouksen Brysselissä jo perjantaina aamuyöstä ja poliittiset johtajat joutuivat yöllä poistumaan kokouksesta ilman yhteistä kantaa.
17:30
Sopu Ukrainasta syntyi
Huippukokouksen toinen suuri asia, eli pitkäaikaisen avun turvaaminen Ukrainalle eteni paremmin kuin maahanmuuttoteema. Taloudellisen ja sotilaallisen avun erillisten kirjausten lisäksi huippukokouksesta tuli ulos myös laajempi pitkäaikaisten turvallisuussitoumusten edistämistä koskeva kohta.
– Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat valmiita edistämään yhdessä kumppaneidensa kanssa tulevia turvallisuussitoumuksia Ukrainalle, mikä auttaa Ukrainaa puolustamaan itseään pitkällä aikavälillä, ehkäisemään hyökkäyksiä ja vastustamaan epävakautuspyrkimyksiä, päätelmän ydinkohdassa sanottiin.
Orpon mukaan tämä oli vahva viesti Ukrainalle.
– Olemme tukena niin kauan kuin on tarvis. Ja vahva viesti (Vladimir) Putinille siitä, että me tuemme. Sinä et voi voittaa Ukrainan sotaa, Orpo sanoi.