EU-maiden johtajien huippukokous: Zelenskyin määrä esitellä rauhansuunnitelmansa

Poliittisesti tulenarimmat aiheet ovat maahanmuutto ja Lähi-itä, joista jäsenmailla on toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

EU-maiden poliittisten johtajien huippukokous kokoontuu Brysselissä torstaina. Kokoukseen odotetaan myös Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä, jonka on määrä esitellä poliittisille johtajille voitonsuunnitelmaansa.

Poliittisesti vaikeimpina aiheina kokouksessa pidetään maahanmuuttoa ja Lähi-itää, joista jäsenmailla on toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

Etenkin Puola on kuumentanut keskustelua maahanmuutosta ennen kokousta, koska se ei haluaisi toimeenpanna kaikilta osin EU-maiden yhdessä sopimaa sääntelykokonaisuutta maahanmuutosta. 

Maan pääministeri Donald Tusk on myös ilmoittanut, että Puola aikoo sulkea rajaansa turvapaikanhaulta niin sanotun välineellistetyn maahantulon takia.

Tusk nosti Suomen tapetille

Tusk on viitannut Suomeen, joka teki niin sanotun käännytyslain Venäjän rajalle masinoimien turvapaikanhakijoiden takia. 

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.), joka kommentoi keskiviikkona Suomen nousua EU-keskusteluun Puolan ilmoituksen seurauksena.

– Minusta se oli odotettavissa, että Suomea käytetään esimerkkinä tässä. Mutta meidän oli pakko toimia silloin kesällä, hän sanoi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) Pikkuparlamentissa 16. lokakuuta 2024.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) Pikkuparlamentissa torstaina 16. lokakuuta.

Italian pääministeri Giorgia Meloni vetää puolestaan ennen virallista kokousta EU-maiden ryhmän kanssa koordinaatiokokousta muun muassa turvapaikanhakijoiden mahdollisista palautuskeskuksista kolmansien maiden kanssa.

Suomi on aiemmin Orpon hallituksen aikana ollut puhumassa kolmansien maiden kanssa tehtävien sopimusten puolesta.

Keskiviikkona illalla oli yhä epäselvää, saavatko jäsenmaat tuotettua yhteistä tekstiä maahanmuutosta. Ainakin Puola on vastustanut yhteisten kirjausten synnyttämistä tähän kokoukseen.

Kärjistynyt tilanne Lähi-idässä ongelma

Lähi-idässä jo yli vuoden kärjistynyt tilanne on ollut jatkuva koetinkivi EU-maiden yhtenäisyydelle ulkopolitiikassa. Myös tästä aiheesta odotetaan kuumaa keskustelua.

Osa jäsenmaista on jo väläytellyt jopa EU:n vapaakaupan jäädyttämistä Israelin kanssa vähintään joiltain osin, mutta Israelille löytyy unionin sisältä myös vannoutuneet tukijansa.

Jossain määrin yhtenäisempää ääntä on löytynyt unionin sisältä siitä, että YK:n rauhanturvaajiin on kohdistunut loukkauksia.

STT:n näkemässä luonnostekstissä EU on muun muassa ilmaisemassa syvän huolensa Israelin asevoimien hyökkäyksistä rauhanturvaajia kohtaan, pitää niitä kansainvälisen oikeuden vakavana rikkomisena ja vaatii toiminnan välitöntä lopettamista.

Lue myös:

    Uusimmat