MTV paikalla Brysselissä: Johtajat puivat Lähi-idän kriisiä suljetun oven takana ilman puhelimia

Lähi-idän konflikti hallitsee EU-maiden huippukokouksen asialistaa. Sodan eskaloituminen ja laajentuminen nähdään vakavana riskinä, sanoo Brysselistä raportoiva MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.

Lisäksi kokouksessa keskustellaan muista ulkopolitiikan ajankohtaisista asioista, kuten tuen jatkamisesta Ukrainalle.

– Eurooppa-neuvosto kokoontuu tänään suurten mullistusten aikana. Venäjän sota Ukrainassa raivoaa. Hirvittävä Hamasin terrori-isku Israelia vastaan vahingoittaa nyt myös palestiinalaisia, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toimittajille.

– Sota ja konfliktit ajavat siirtolaisia etsimään parempaa elämää. Heitä tulee rannoillemme yhä suurempia määriä. EU:n on haasteiden keskellä toimittava yhdessä ja päättäväisesti, hän jatkaa.

Muun muassa Saksa ei kannata tulitauon vaatimista Lähi-itään

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen raportoi kokouksen tapahtumista paikan päältä. 

Minkälaista keskustelua Lähi-idän tilanteesta käydään?

– EU-maiden johtajat keskustelivat jo viime viikolla videon välityksellä, ja totesivat sen jälkeen, että Hamasin terrori-isku tuomitaan ja Israelilla on oikeus puolustaa itseään. Samalla korostettiin kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien merkitystä, Puumalainen kertoo.

– Nyt käydään erityisesti keskustelua siitä, mitä EU vaatii akuutissa tilanteessa Gazassa. 

Puumalainen kertoo, että viimeisimmässä päätöslauselman luonnoksessaan EU vaatii humanitaarisia taukoja ja käytäviä Gazaan. Lauselmaan kirjatuista sanamuodoista kuitenkin käydään vielä vääntöä.

– Esimerkiksi Espanja on vaatinut suorasanaisesti, että EU kirjaisi kokouksen päätöslauselmaan, että EU vaatii tulitaukoa.

– Muun muassa Saksa ja Itävalta taas ovat sitä mieltä, että tulitauon vaatiminen olisi liiallista puuttumista Israelin itsepuolustusoikeuteen ja antaisi Hamasille aikaa organisoitua uudelleen. 

Toiset maat – Suomi ilmeisesti mukaan lukien – eivät pidä merkittävänä asiana sitä, mitä päätöslauselmaan kirjataan, kunhan alueelle saadaan humanitaarista apua.

Puumalainen kommentoi, että pitkä keskustelu Lähi-Idän tilanteesta vaikuttaa jatkuvan edelleen kymmenen aikaan tostai-iltana. 

– Kyseessä on herkkä ja vakava kysymys, mistä kertoo se, että johtajat käyvät tuota keskustelua vain keskenään ja he ovat laittaneet puhelimet pois huoneesta siksi aikaa.

Suomelle on tärkeää myös keskustelu Itämeren viimeaikaisista tapahtumista. Miten kaasuputki- ja kaapelivauriot ovat kokouksessa esillä?

– Varsinaisella asialistalla tämä asia ei ole, mutta Suomi, Ruotsi ja Viro kertovat näistä vaurioiden tutkinnoista ja niiden etenemisestä muille jäsenmaille.

Pääministeri Petteri Orpo myös tapasi puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja toi esille Suomen halun keskustella siitä, voisiko vaurioiden korjaamiseen saada EU-rahoitusta, Puumalainen kertoo.

Puumalaisen mukaan viimeisimpään päätöslauselman luonnokseen on kirjattu, että EU:n pitää vahvistaa resilienssiään ja turvallisuuttaan kriittisten infrastruktuurikohteiden lähellä.

Pitämässään puheenvuorossa pääministeri Orpo korosti myös EU:n yhtenäisyyden tärkeyttä Ukraina-kysymyksissä. Yhtenäisyyttä on viime aikoina horjuttanut Unkari, joka jarruttaa niin Ukrainan tukea kuin viimeisiä Venäjä-pakotteita.

Katso jutun alussa olevalta videolta tuorein raportti EU-maiden huippukokouksesta Brysselissä.

Juttua päivitetty kokonaisuudessaan uusin tiedoin 26.10.2023 kello 22.30.

Lue myös:

    Uusimmat